Eskiköy Projesi İstanbul’da Görücüye Çıktı

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim Dalı ile Didim Belediyesi arasında geçtiğimiz yıl imzalanan...

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim Dalı ile Didim Belediyesi arasında geçtiğimiz yıl imzalanan protokol çerçevesinde Eskiköy (Yoran) Projesi tüm hızıyla ve yeni kazanımlarla devam ediyor.

Didim’de eski adıyla Eskiköy olarak bilinen bugün Hisar Mahallesi adını alan bölgede Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Bölümü Yüksek Lisans Öğrencileri tarafından yapılan tüm mimari çizimler ve tarihi çevreye ilişkin çalışmalar, İstanbul’da Üniversitenin Mimarlık Fakültesi’nde sergilenmeye başladı. Serginin açılışı 10 Aralık Pazartesi günü Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Soygeniş ve Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı tarafından gerçekleştirildi. Sergiyi birlikte gezen Prof. Dr. Murat Soygeniş ve Mümin Kamacı’ya, Restorasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Can Binan ve öğretim üyeleri eşlik etti. Yapılan mimari araştırma ve çizim çalışmaları ile adeta Eskiköy’ün tüm dokusunun röntgeni çekilirken, detaylı analizlere ve restorasyona ilişkin yeniden kullanıma ilişkin önerileri içeren projeler, ilgiyle izlendi. Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Soygeniş, Didim Belediyesi ile imzalanan bu protokol çerçevesinde yürütülen çalışmaların kendilerini çok mutlu ettiğini ve ortak çalışmaların devam etmesini temenni ettiklerini belirtti.

Reklam
Reklam

Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı da titiz ve özverili çalışmalarından dolayı Yıldız Teknik Üniversitesi’ne ve öğrencilerine teşekkürlerini ileterek; Eskiköy’deki taş ev dokusunun ve geleneksel yapısının korunmasında yapılan bu çalışmaların çok büyük bir adım olduğunu, Eskiköy’deki mülk sahibi vatandaşları da çok büyük bir maddi külfetten kurtardığını belirtti. Üniversiteyle bundan sonra da gerek Eskiköy gerekse diğer mimari proje konularında çalışmaların ve ortak projelerin devam etmesini istediklerini belirtti.

Restorasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Can Binan ise Didim’de çok keyifli bir çalışma gerçekleştirdiklerini, Eskiköy’deki taş evlerin muntazam bir taş işçiliğine ve mimari zenginliğe sahip olduğunu belirtti. Varolan bu mimari dokunun yıllarca Apollon Tapınağı ile birlikte yaşadığını ve bundan sonrasında da birbirine saygılı bir şekilde bir arada yaşatılması gerektiğini belirtti. Zaman içinde evlerin çok tahrip olduğunu belirten Binan, geriye kalan dokunun korunabilmesi için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini belirtti.

Reklam
Reklam

Didim Turizm Derneği Başkanı Deniz Atabay ve Didim Belediyesi KUDEB sorumlusu Başak Kamacı’nın da katıldığı sergi açılışı sonrası, Restorasyon Anabilim Dalı öğretim üyeleri ve bölüm başkanı ile birlikte gelecek dönem projeleri üzerine bir değerlendirme gerçekleştirildi.

10 Aralık günü açılışı yapılan sergi 27 Aralık tarihine kadar Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde sergilenmeye devam edecek. İstanbul’daki serginin ardından Didim’e getirilecek serginin, Eskiköy’de restorasyonu tamamlanmak üzere olan Şapel yapısında sergilenmesi düşünülüyor. Serginin ve projenin bir devamı niteliğinde, yapılan tüm çalışmalar ve Eskiköy’e ilişkin veriler Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanacak kitapta toplanarak, kayıt altına alınacak.

Bilindiği üzere; Üniversitenin Restorasyon Bölümü Yüksek Lisans Öğrencileri ile öğretim üyeleri Didim’e gelerek 2011 Eylül-Ekim aylarında alanda çalışmalar gerçekleştirmişlerdi. Daha sonra Eskiköy’de bulunan taş evlerin restorasyon projelerini çizerek bu projeleri bedelsiz olarak Didim Belediyesi’ne teslim ettiler. Böylece henüz kayıt altına alınmamış çok sayıda tescilli ve tescilsiz taş bina belgelenmiş oldu hem de restorasyona hazır hale getirildi. Üniversite ile yapılan bu proje sayesinde vatandaş hiçbir ücret ödemeksizin evinin restorasyon projesine Didim Belediyesi KUDEB Biriminden ulaşabilecek.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: