ESKİŞEHİR (İHA) - Eskişehir Açık Cezaevi'nin atölyelerinde sigortalı çalışan hükümlülerin yaptığı ürünlerle, adliye sarayları ve cezaevlerinin ihtiyaçları karşılanıyor.
Verimli çalışmasıyla Türkiye birincisi olan Eskişehir Açık Cezaevi'nde, 120 hükümlünün çalıştığı mobilya, demir, fırın, tabela ve serigrafi, toner dolum atölyeleri adeta birer fabrika gibi çalışıyor. Adalet Bakanlığı'na bağlı adliye sarayları, hakim ve savcıların oda eşyaları, resmi kuruluşlar ve cezaevlerinin büro eşyaları, usta mahkumların mahir ellerinde imal ediliyor.
210 hükümlü barındırma kapasitesine sahip olan Açık Cezaevi'nin, 2005 yılında 5 milyon 258 bin 649 YTL ciro, 2 milyon 825 bin 560 YTL de gelir elde ettiğini açıklayan Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Karaburun, "Cezaevinde yapılan üretimler dolayısıyla atölyelerde çalışan hükümlüler ve personele aylık 44 ila 328 YTL arasında kar payı dağıtıldı. Toplam ödenen kar payı, 409 bin YTL'dir. Adalet Bakanlığı bünyesinde yeni adalet saraylarının tefrişi, mevcut adliyelerin tekrar donanımı, diğer kamu kuruluşların ihtiyaçlarını giderilmesi cezaevimizin faaliyet alanıdır. Hükümlülerimizin çalışmaları karşılığı kazanç elde etmeleri ve toplumsal üretime katkıları sağlanmaktadır. Geçen yıl Kartal Adliyesi ek binası, Denizli Adliyesi otoparkı, Alaplı, Merzifon, Kuşadası atölyelerinin yeni hizmet binalarının genel donatımı ile 12 adalet dairesi ve Denizli Bozkurt Kadın Açık Cezaevi, Denizli Sarayköy Açık Ceza İnfaz Kurumu, Hatay Kırıkhan Açık Ceza İnfaz Kurumu, Sakarya L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Sincan 1 ve 2 No'lu L Tipi Kapalı Ceza infaz kurumlarının kısmi demirbaş donatımını yaptık. 2005 senesinde muhtelif adliyelere 269 takım hakim ve savcı büro takımı, bin 500 takım da çelik arşiv raf takımı gönderdik" diye konuştu.
Karaburun, 2005 yılında tabela ve serigrafi ile toner dolum atölyelerini de hizmete açtıklarını kaydederek, 2006 yılı içerisinde taahhüt altına alınan Adli Tıp Kurumu ve Alaşehir Adliyesi yeni hizmet binası ile Samsun ve Burhaniye adliyelerinin kısmi demirbaş donatım işlerinin devam ettiğini söyledi.
Ayrıca, 2005 yılında 441 bin 658 YTL vergi ödediklerini bildiren Başsavcı Gökhan Karaburun, "506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'na göre ise, geçen yıl sigortalanan hükümlü gün sayısı bin 338'dir. Hükümlüler için 48 bin 67 YTL SSK primi olarak ödendi. Hükümlüler 90 iş günü, eş ve çocukları 120 iş gününü tamamladıklarında, tedavileri Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında yapılmaktadır" şeklinde konuştu.