Eskişehir Çevre Derneği’nden Kedi Ve Köpekler Için Tuvalet Önerisi

Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği (ESÇEVDER) Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Güner Sümer, Türkiye’de...

Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği (ESÇEVDER) Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Güner Sümer, Türkiye’de kedi ve köpekler için parklarda özel tuvaletlerin yapılması önerisinde bulundu. Sümer, “Türkiye’de köpek ve kedilerin tuvalet durumu çözülemediğinden toplumla hayvanseverler arasında sorun yaşanmaktadır. Bunun giderilmesi için yerel yönetimlerde parklara kedi ve köpekler için açık tuvaletler yapılmalı. Hayvan sahipleri de kedi ve köpekleri buraya götürerek ihtiyaçlar giderilmeli.” dedi.

Reklam
Reklam

Doç. Dr. Sümer, yaptığı yazılı açıklamada, 24 Ocak 2004 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile kediler ve köpeklerin koruma altına alındığını hatırlattı. Bu bağlamda, son yıllarda Eskişehir’de kedi ve köpekler için bazı olumlu gelişmeler sağlandığına dikkat çeken Doç. Dr. Sümer, “Tepebaşı ve Odunpazarı belediyelerince açılan köpek barınaklarında sahipsiz köpeklerle kedilere sahip çıkılmakta, aşılanmakta ve kısırlaştırılmaktadır. Sonra kulaklarına küpe takılarak doğaya salıverilmektedir. Odunpazarı Alpu Köpek Barınağı’nda ve Tepebaşı Aşağı Söğütönü Köpek Barınağı’nda veteriner ve ameliyat odaları bulunmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Toplumda hayvanlarla ilgili bazı sorunların devam ettiğini vurgulayan Doç. Dr. Sümer, bu sorunların başında da kedi ve köpek tuvaletlerinin olmamasının geldiğini kaydetti. Şehirlerdeki parklarda kedi ve köpek tuvaletlerinin olmamasını toplumla hayvanseverler arasında sıkıntı oluşturduğuna işaret eden Doç. Dr. Sümer, bu sorunun çözülmesi için kedi ve köpek tuvaletlerinin kurulması önerisinde bulundu.

Reklam
Reklam

Sümer, şöyle devam etti: "Avrupa’da parklarda kediler ve köpekler için özel tuvaletler bulunmaktadır. Hayvanlar buraya götürülerek ihtiyaçları giderilmektedir. Ancak bu konu Türkiye’de çözülmediğinden toplumla hayvanseverler arasında sorun yaşanmaktadır. Bunun giderilmesi için yerel yönetimlerde parklara kedi ve köpekler için açık tuvaletler yapılmalıdır. Hayvan sahipleri de kedi ve köpekleri buraya götürerek ihtiyaçlar giderilmelidir.”

"TÜRKİYE'DE HAYVANSEVER VE ÇEVRECİLERİN SAYISI ARTMALI"

Eskişehir’de ve Türkiye’de doğayı seven çevreciler ile hayvanları seven hayvanseverler sayısının artması gerektiğini belirten Sümer, çevrecilerin de yılda en az 3 fidan dikmesi gerektiğini vurguladı. İnsanoğlunun hayvanlarla binlerce yıl bir arada yaşadığını ve bundan sonra da yaşayacağını dile getiren Sümer, şunları kaydetti: "Dünya’nın ekolojik dengesi doğa, insanlar, hayvanlar ve iklim şartlarının bir arada uyum içinde oluşturulmasıyla sağlanır. Bu nedenle köpek ve kedilere birer canlı gibi muamele edilmeli ve korunmalıdır. Eskişehir’de ve Türkiye’de çevrecilerin yılda en az 3 fidan dikmesi gerekmektedir. Ayrıca hayvansever olarak kuş, kedi, köpek ve diğer canlıları da beslemeliyiz. Hayvanları korumak için hayvanları koruma derneklerine üye olabilirsiniz ve görev alabilirsiniz.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: