Eskişehir Ile Kırım'ın Bahçesaray Kenti "kardeş Şehir" Oldu

Eskişehir ile Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin Bahçesaray kenti ile "kardeş şehir" oldu.

Eskişehir ile Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin Bahçesaray kenti ile "kardeş şehir" oldu.

Eskişehir Valiliği'nden yapılan açıklamada, Eskişehir ile Kırım Özer Cumhuriyeti'nin Rus Çarlığı tarafından ismi değiştirilmeyen tek kenti olan Bahçesaray şehri arasında "kardeş şehir ve kültürel işbirliği" protokolünün, Türk dünyası birliği fikrini ilk gündeme getiren Kırım'ın kültür adamlarından İsmail Gaspralı'nın Bahçesaray şehirdeki evinde düzenlenen törenle imzalandığı bildirildi.

Törene, Bahçesaray Valisi İlmi Umuref, 2013 Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, Eskişehir Milletvekilleri Ülker Can, Ruhsar Demirel, Kazım Kurt, Bahçesaray Belediye Başkanı Valentina Kıreşgina ve Türkiye'nin Odesa Başkonsolosu Hüseyin Ergani katıldı.

Reklam
Reklam

Bahçesaray Valisi Umuref, törendeki konuşmasında, Kırım Türklerinin 150 yıl önce Eskişehir'e göçtüğünü hatırlattı. Bu bağlamda, Eskişehir halkı ile Bahçesaray halkının tam 150 yıldır sağlam temellere oturmuş bir kardeşliğinin olduğunu kaydeden Vali Umuref, İsmail Gaspralı'nın Kırım için önemli olduğundan iki şehir arasındaki anlaşmayı da burada yaptıklarını belirtti.

Eskişehir Valisi Koçdemir de söz konusu anlaşma ile iki şehir arasında güzel işlerin, ilişkilerin başlangıcının adımlarının atıldığını vurguladı. Bu anlaşmanın daha iyi faydalarını iki şehir halkının torunlarının göreceğini ifade eden Koçdemir, "2013 Kültür Başkenti seçilen Eskişehir'den Kırım Türklerine selam getirdik. Kültür başkentliği projesi ile İsmail Gaspralı'nın meşhur Türk dünyası birliği düşüncesini de hayata geçireceğiz" ifadelerini kullandı.

Bahçesaray Belediye Başkanı Valentina Kıreşgina ise protokleden dolayı mutlu olduklarını ifade ederek, Eskişehir'de, Kırım Türkleri için yapılan çalışmalardan dolayı büyük memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Reklam
Reklam

Konuşmaların ardından Eskişehir Valisi Koçdemir ile Bahçesaray Valisi Umuref, iki şehir arasındaki "kardeş şehir ve kültürel işbirliği" protokolünü imzaladı. Anlaşma çerçevesinde bundan böyle Bahçesaray ile Eskişehir arasında, sosyal, kültürel ve ekonomik alanda çeşitli projeler üretilerek yerine getirilecek.

Program sonunda Umuref'e, Koçdemir tarafından üzerinde el işlemeli "Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti" logosu bulunan tabak hediye edildi. Umuref de mevkidaşına çeşitli hediyeler verdi.

Eskişehir, bu yıl hem Türk Dünyası Kültür Başkenti hem de Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Somut Olmayan Kültürel Miras Başkenti unvanlarını birlikte taşıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: