Eskişehir Ramazan imsakiyesi 2017: İftara ne kadar kaldı? Eskişehir imsak vakti, iftar saati

Eskişehir ve Türkiye'nin illeri için Ramazan vakti geldi. Bu akşam saatler ilk sahur vakti için kuruldu. Peki Eskişehir'de ilk iftar saat kaçta? Haberimizden Eskişehir ve diğer illerdeki sahur ile iftar vakitlerini ramazan imsakiyesi ile öğrenebilirsiniz. İşte Türkiye'deki tüm iller ve Erzurum için ramazan imsakiyesi... İftar vakti, iftara ne kadar kaldığı ile ilgili geri sayım aracı ve dahası 2017 Ramazan imsakiyesinde...

Eskişehir, Türkiye ve tüm İslam aleminin ramazan ayı mübarek olsun. Sahuru, iftarı, orucu, bayramı ile Ramazan, ibadet ve tefekkür ayıdır. Ramazan ayında oruç tutanlar oruçlarını dualarla iftar vakti açacaklar ve sahurda da sonraki oruca hazırlanacaklar. Bu gece sahura kalkan Eskişehir, Ramazan'ın ilk orucunu tutmaya başladılar. Bu akşam yapacakları ilk iftarın hazırlıkları için iftar vakti saat kaçta öğrenmek istiyorlar. Peki Eskişehir'de iftara ne kadar kaldı? İşte Eskişehir 2017 Ramazan imsakiyesi...

Reklam
Reklam

ESKİŞEHİR ve İL İL RAMAZAN İMSAKİYESİ İÇİN TIKLAYINIZ

RAMAZAN AYINDA ESKİŞEHİR’IN GELENEKSEL YEMEKLERİ

Türkiye’nin dört bir köşesinde her yörenin kendine özgü yemekleri vardır. Eskişehir’de da sahur ve iftar sofralarını Sütlü Ovmaç Çorbası, Haşhaşlı Dolama, Haşhaşlı Bükme, Toyga Çorbası, Göceli Tarhana, Islat Tarhana, Düğü Köftesi Çorbası, Kelem Dolması, Harşıl, Katlama Böreği
Mercimekli Mantı, Kuzu Sorpa, Üyken Börek, Kaşık Börek, Çibörek, Köbete, Sarıburma, Cantık, Kavurma Börek gibi yöresel lezzetler süsleyecek. Siz de aşağıdaki tarif ele Ramazan sofranız için bu lezzetlerden birini deneyebilirsiniz.

MERCİMEKLİ MANTI TARİFİ

Malzemeler:

Hamur için

15 gr tereyağı
4.5 su bardağı un
2 yumurta
1 su bardağı su
tuz

İç malzeme için

15 gr tereyağı
2 su bardağı yeşil mercimek
2 soğan
tuz
karabiber

Domatesli sos için

15 gr tereyağı
4 domates
1 çorba kaşığı biber salçası
tuz
karabiber

Yoğurtlu sos için

6~7 diş sarımsak
1 su bardağı yoğurt
1’er çay kaşığı nane ve sumak
tuz

Yapılışı: Mercimeği akşamdan ıslatın. Ertesi gün suyunu değiştirip haşlayın ve süzün. Soğanları temizleyip kıyın. Tereyağını tavada eritip soğanları ekleyin. Pembeleşinceye kadar kavurun. Mercimek, karabiber ve tuzu ilave edip kavurmaya devam edin. Ocaktan alıp soğumaya bırakın.

Reklam
Reklam

Unu bir tutam tuzla hamur yoğurma kabına alıp harmanlayın. Ortasını havuz gibi açıp bir kaşık eritilmiş tereyağı, iki yumurta ve bir bardak su ekleyip yoğurun. Üzerini bir bezle örtüp 10 dakika kadar dinlendirin.

Hamuru üç bezeye ayırın. Her parçayı ince açıp iri kareler halinde kesin. Her kareye fındık büyüklüğünde mercimekli harç yerleştirin ve iki ucunu üçgen olacak şekilde birleştirin. Uçlarından tutup çapraz olacak şekilde üst üste yapıştırın.

Altı bardak suyu tencerede kaynatıp tuz ekleyin. Mantıları ilave edip 15 dakika kadar haşlayın. Domatesleri soyup küp şeklinde doğrayın. Tereyağını tavada eritin. Domates, biber salçası, tuz ve karabiberi ilave edip koyu bir salça kıvamında pişirin.

Sarımsakları temizleyip ezin ve yoğurtla karıştırın. Mantıyı servis tabağına alıp üzerine yoğurt ve domatesli sosu gezdirerek dökün. Nane ve sumak serpiştirip servis yapın.

CAMİLER RAMAZANDA BİR BAŞKA

Ramazan ayında camilerde bir başka hareketlilik olur. Eskişehir ve tüm illerde Camiler Ramazan ve teravih namazı için bir elden geçer, temizlenir; Ramazan etkinlikleri hazırlanıyor. Siz de bu Ramazan'da Eskişehir'in bir tarihi camisini ziyaret edebilirsiniz.

Reklam
Reklam

Sivrihisar Ulu Camii: Selçuklulardan günümüze kalan en önemli tarihi eserlerden biridir. 1274 yılında Eminiddin Mikâil (Mevlâna Celâleddîn'in yakın arkadaşı) tarafından yapılmıştır. Sivrihisar eski kadısı (Fatih Sultan Mehmet'in ilk veziri, İstanbul'un ilk Kadısı) Hızırbey tarafından tamir ettirilmiştir. Minaresi caminin yapılışından 139 yıl sonra Hacı Habip tarafından yapılmıştır. Cami dikdörtgen şeklinde, 67 ağaç direk üzerinde düz çatı şeklinde inşa edilmiştir. Bu kalın direklerden dört tanesi zamanın özgün ağaç oymacılığı ile işlenmiştir.

TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?

Ramazan ayına mahsus olmak üzere yatsı namazından sonra kılınan sünnet namazın her dört rekatının sonundaki oturuş, tervîha olarak adlandırılmış, sonradan bu kelimenin çoğulu olan teravih kelimesi ramazan gecelerinde kılınan nafile namazın adı olmuştur.
eravih namazının vakti yatsı namazının arkasından fecre kadar geçen süredir; vitirden sonra kılınması caiz olmakla birlikte uygulamada vitirden önce kılınmaktadır.

Reklam
Reklam

Teravih namazının eda edilmesi için ezan okunmaz ve kamet getirilmez; kılamayan kişinin kaza etmesi gerekmez.
Teravih namazı başladıktan sonra camiye gelen kimse önce yatsı namazını kılar, daha sonra teravih namazı için imama uyar. Çünkü teravih yatsı namazına tâbidir ve ondan önce kılınmaz.

TERAVİ NAMAZI KAÇ REKATTİR?

ORUCU BOZAN DURUMLAR

Ramazan ayında günlük rutinimizden çıkarız. Oruç tutarken her zamanki alışkanlıklarımızı sürdüremeyiz. Normal bir zamanda sorun olmayacak şeyler oruç için sakıncalı olabilir. İşte orucu bozabilecek durumlarla ilgili detaylar...

Diş kanaması ve diş yarasından çıkan kanın tükürük ile yutulması orucu bozar mı?
Diş kanaması orucu bozmaz. Ancak çıkan kan, karıştığı tükürüğe eşit veya daha fazla olursa yutulması halinde oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir. Daha az miktarda olan kan ise dikkate alınmaz (Haddad, el-Cevheratü"n-Neyyira, I, 22).

RAMAZAN AYININ FAZİLETİ

Ramazan ayı, dinimizce yüce ve kutsal kabul edilmiş mübarek bir aydır. Kutsiyeti ve fazileti Kur’an ve sünnetle sabit olan Ramazan ayı zamanda on bir ayın sultanı olara kabul edilmektedir. Feyiz ve bereketlerle, afv ve mağfiretlerle dolu olan sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın toplum hayatında yoğunluk kazandığı, ibadet hayatımızın zenginleştiği Ramazan ayı, peygamber efendimizin ifadesi ile “evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluş” olan bir aydır. Ramazan ayı, kalplerin dirildiği, gönüllerin aydınlanıp coştuğu, nefislerin kırıldığı, insani vasıfların tekrar hatırlandığı manevi yaşamı dolu olan bir aydır.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: