Eskişehir'de "2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti" Hazırlıkları

Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, Eskişehir'in 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmesi sonrası hazırlıkların sürdüğünü belirterek, "Eskişehir'in, 30-40 yıl sonra

Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, Eskişehir'in 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmesi sonrası hazırlıkların sürdüğünü belirterek, "Eskişehir'in, 30-40 yıl sonra da 2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti olduğunu hatırlatacak, kültür, sanat altyapısına katkıda bulunacak yeni eserler kazandırmak istiyoruz. Bunlardan biri, Türkiye'de ilk olacak Açık Hava Müzesi'dir" dedi.

Koçdemir, AA muhabirine, Eskişehir'in Türk Dünyası Kültür Başkenti olacağı 2013 yılına, üç başlık altında hazırlandıklarını anlattı.

Reklam
Reklam

Bunların birincisini "tanıtım"ın oluşturduğunu dile getiren Koçdemir, "Eskişehir'in Türkiye'de, Türkiye'nin, Türk Dünyası ve dünyada tanıtımını amaçlıyoruz. Türk Dünyası'nın muhtelif ülke ve bölgelerine gittiğimizde, Türkiye Cumhuriyeti'nin oralara yaptığı katkının nispetinde tanınmadığını gördük. Bunun giderilmesi lazım. Keza, Eskişehir'in de oralarda tanıtılması lazım" diye konuştu.

Koçdemir, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği sürecinde ikinci ana başlığın "etkinlikler" olacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu coğrafyadaki Türk kültür mirasının bugünkü taşıyıcıları, bu kültür mirasına bugün katkıda bulunan, kültür sanat erbabı insanlar, oradan Eskişehir'e, Eskişehir'den de Türk Dünyası'na gidecekler. Eserlerini burada sergileyecekler. Operalar, baleler, fotoğrafçı grupları, gazeteciler, edebiyatçılar Eskişehir'e gelecek. Buradan da Türk Dünyası'na bizim sanatçılarımız gidecek. Bu etkinlikler tarafı olacak."

-Kalıcı eserlere büyük önem veriliyor-

Üçüncü ana başlığın "kalıcı eserler" olduğunu ve kendilerinin buna çok önem verdiğini vurgulayan Koçdemir, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Biz bir yandan 2013 yılında, normal kendi seyrine bıraktığımızda 8-10 yıl sürebilecek restorasyon, onarım, kurtarma, yeni fonksiyon verme gibi, kültür ve tabiat varlıklarımızla ilgili olan işlemleri tamamlamak istiyoruz. Yine bu yıla mahsus, Eskişehir'in 30-40 yıl sonra da 2013 yılında 'Türk Dünyası Kültür Başkenti' olduğunu hatırlatacak, kültür, sanat altyapısına katkıda bulunacak yeni eserler kazandırmak istiyoruz. Bunlarla ilgili belli başlıklar, konular şu anda fizibiliteleri yaptırıldı."

"Bunlardan biri, Türkiye'de ilk olacak Açık Hava Müzesi'dir" diyen Koçdemir, "Açık Hava Müzesi, Avrupa'da çok yaygın ve müzeleri ziyaretçi sayısına göre sıraladığımızda ilk 10 müzenin 7'sini oluşturuyor. Yani etnografik eserlerin hayata dair kap, kaçak, eşya gibi bizzat kullanılarak gösterilmesini esas alan müze. Burada 1900 ile 1950 arasındaki hayatı ve o hayatın müştemilatı olan eserleri sergileyeceğiz. Yani sabanla çift sürülecek, düvenle hasat yapılacak, tınaz savrulacak, tokaçla, kille çamaşır yıkanacak, demirci körüğünde eski usul demir dövülecek, o zaman ki hayvan cinsleri bizim karasığırımız, ıslah edilmemiş keçimiz, koyunumuz ne varsa, bunlar orada yaşatılacak. Yani, 1930, 1940'lı yıllardaki hayatı yaşayarak ve o zaman ki eşyaları bizzat kullanarak gösteren bir müze olacak. Tabii, bu müzede yaz aylarında bilhassa büyük etkinlikler yapılabilecek. Eski seferberlik zamanı yemekleri, o zaman ki hayat, eski çocuk oyunları, çocuk oyuncakları burada sergilenebilecek" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: