Eskişehir'de antik kent bulundu

ESKİŞEHİR (İHA) - Eskişehir'in Han İlçesi'nde 11 yıldır sürdürülen arkeolojik kazılarda, mezarlarla dolu Roma dönemine ait yer altı şehri bulundu. İlçe halkının oturduğu evlerin altında bulunan tarihi şehir görenleri hayrete düşürüyor.

Han İlçesi'nde Eskişehir Müze Müdürlüğü ve Özel İdare'nin ortaklaşa bir arkeolog ve 27 işçiye yaptırdığı arkeolojik kazılarda, Eskişehir'in 104 kilometre güney doğusunda yer alan bölgede, Roma dönemine ait yer altı şehri ve yer altı kaya mezarlıklarının bulunduğu bir kent ortaya çıkarıldı. Yerleşim alanında vatandaşların oturdukları evlerin altında bulunan tarihi şehrin bir bölümünde yerleşim alanları, bir tarafında ise kayalara oyulmuş mezarlar bulunuyor. Mekanın kenarlarına ana kayaya oyulmuş mezar yerleri yapıldığı tespit edilirken, zeminde belirlenen üçgen oyuğun banyo ve tuvalet olduğu tahmin ediliyor. En alt seviyede ise uzun bir koridorla yer altı şehrinin su kanalına ulaşıldığı belirlendi.

Reklam
Reklam

Kazılarda bulunan mermerden yapılmış adak heykelciklerin Zeus, Kybele, Attis, Apollon, Afrodit ve Üçlü Hekat'e ait olduğu tahmin ediliyor. Yer altı şehrinin 15 metre batısında ana kayaya oyularak yapılmış olan kaya mezarda ise sandukalar şeklinde oyularak yapılmış mezar yerleri bulundu. Roma Dönemi'nde yapıldığı belirlenen kaya mezarın girişindeki odanın çeşitli yerlerine ve tavanlarında, daha sonradan yapıldığı tahmin edilen rozet, bitkisel motifler, çarkıfelek, fiyonk ve baklava dilimlerinden oluşan süslemeler belirlendi.

Mezarların yanı sıra insanların yaşadığı alanlarda iki katlı odalar, depolar, hayvanların bağlandığı geniş bölümler, hamamlar, tuvaletler yer alıyor. Tarihi kentin antik yol üzerinde bulunan ilçede ilk Tunç Çağı, Frig, Roma ve Bizans dönemlerinde yerleşim alanı olarak kullanıldığı belirtildi. Uzmanlar, şehirde hayatın 2. yüzyıl ve 4. yüzyıl arasında olduğunu belirtiyorlar. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de önemi koruyan bölgede, bu kültürlere ait değişik kalıntılar bulunduğu kaydedildi. Müze Müdürlüğü'nün yaptığı çalışmalarla bulunan yer altı şehrinin, Eskişehir turizmini canlandırması bekleniyor. Kral yolu olarak anılan Han İlçesi yakınlarındaki Midas şehri de ilçenin tarihi değerini ortaya koyuyor.

Reklam
Reklam

Han Belediye Başkanı Şaban Başaran, "Sadece ilçemiz için değil, güzel ilimizin de turizmine bu antik yer altı şehri çok büyük katkı sağlayacak. Bunun için yetkililerden destek bekliyoruz" dedi.