Eskişehir'de "gazete toplatma" tartışması

ESKİŞEHİR (İHA) - Eskişehir'in mahalli Haber 26 Gazetesi'nin Yazı İşleri Müdürü Ali Akyüz'ün, ücretsiz dağıtılan gazetelerini kaldırımı işgal ettiği gerekçesiyle mahkeme kararı olmadan toplattığı için hakkında suç duyurusunda bulunduğu Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Belediye Zabıta Yönetmeliği'ne göre hareket ettiklerini söyledi.

Prof. Dr. Büyükerşen, "Söz konusu gazeteyi yalnız toplatmakla kalmadık. Bundan sonra da takip ettireceğim. Aynı şeyi yaparlarsa, aynı davranışta bulunacağız ve ayrıca Kabahatler Kanunu'na göre para cezası geliyor" dedi. Büyükerşen hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunan, 15 günde bir yayımlanan Haber 26 Gazetesi'nin Yazı İşleri Müdürü Akyüz, şehrin muhtelif yerlerinde ücretsiz dağıtılan gazetenin, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen tarafından mahkeme kararı olmadan zabıta memurlarına toplatıldığını söyledi. Kaldırımı işgal edenin gazete değil, stant olduğunu ifade eden Ali Akyüz, "Buna rağmen gazetenin standını kaldırmadan sadece gazeteleri toplatmış. Bu, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın özgür basına tanıdığı bir hakkı alenen çiğnemektir. Üniversiteden de hocam olan, diplomamın altında imzası bulunan Yılmaz Büyükerşen'e bu tavrını yakıştıramadım. Kendisi de eski bir gazetecidir. Gazete toplatmak, Türkiye'de sadece sıkıyönetim dönemlerinde ya da çok suç içeren bir haber olduğunda mahkeme kararıyla olmuştur. Gazetemiz hakkında hiçbir mahkeme kararı ve sıkıyönetim dönemi de olmadığına göre, gazetemizi toplatması suçtur.

Reklam
Reklam

Bizde bunun için Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduk. Şimdi, savcılığın gerekeni yapmasını bekliyoruz" diye konuştu. Akyüz, Başkan Büyükerşen'in bir köşe yazısına ve kendisiyle ilgili haberin gazetede tek sayfa yer almasına kızmış olabileceğini ileri sürdü.
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ise, Belediye Zabıta Yönetmeliği'ni uyguladıklarını söyledi. Söz konusu gazetenin uzun zamandan beri 20-25 bin adet basılıp, bedava dağıtılan bir gazete olduğunu ifade eden Büyükerşen, şunları söyledi:
"Cumhuriyet Bayramı'nda Göksu Kavşağı'nda kaldırıma 6-7 balya gazete konulmuş ve ayrıca standlar kurulmuş. Millet geçemiyor. Ben de eski bir basın mensubu olarak, kendilerine 'Derhal kaldırın bunu. Kurallara uyun, yaya kaldırımını işgal ediyorsunuz' diye uyarıda bulundum. İhtarımı yaptım, geçtim. Dönüşte baktım, aynı şekilde devam ediyorlar. Zabıtayı aradım, gerekli yönetmelik maddelerini uygulamalarını istedim. Zabıta görevlileri, bana daha önce yine söz konusu gazeteye zabıt tuttuklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Kaldırımı işgal ediyorlar, trafiği aksatıyorlar, çevreyi kirletiyorlar. Bedava dağıtılan bir gazete. Kazançlarını engelleme gibi bir durumda söz konusu olamaz. Uyarılarımızı dinlemeyince, zabıta gazeteleri yükleyerek belediye deposuna kaldırdı."
Başkan Yılmaz Büyükerşen, Belediye Zabıta Yönetmelikleri'nin açık olduğunu dile getirerek, "Gazeteleri balyalar şeklinde kaldırıma yığmışlar. Israr edince yapılacak başka bir şey yoktu. Gazeteleri savcılığa vermedim, gelir alırlar diye depoya koydum. Kuralı uygulamak zorundaydım. Bu gazeteye karşı böyle sansür toplatma kararı değil. Onun yolu ayrı. Onu savcılıklar yapar. Bizim yaptığımız Belediye Zabıta Yönetmeliği'ne aykırı hareketlerinin sonucu, disiplinsizliğinin, kuralsızlığının bir sebebidir. Ben gazeteyi hiç incelemedim. Bana sonradan söylediler, gazetede benim lehime sayılabilecek benimle daha önce yapılan bir röportajda tam sayfa olarak varmış" ifadelerini kullandı.

Büyükerşen, gazeteleri yalnız toplatmakla kalmadıklarının altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bundan sonra da takip ettireceğim. Aynı şeyi yaparlarsa, aynı davranışta bulunacağız ve ayrıca Kabahatler Kanunu'na göre para cezası da geliyor. Çünkü, Kabahatler Kanunu'nda da bunlara ceza verilmesi gerektiğine ilişkin hükümler var. Eğer bir kentte, hatta bir ülkede kanun ve nizamları uygulamazsanız, orada kaos, terör oluşur. Bu gazetenin davranışında kanunlara, yönetmeliklere daha doğrusu kamu düzenine bir çeşit küçük başkaldırı vardır. Herhalde cezasız kalmaz. Cezayı da biz böyle veriyoruz."

Reklam
Reklam