Eskişehirli Kadın Çiftçi Türkiye Birincisi Oldu, 60 Bin Lirayı Aldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından organize ve Balıkesir'de yapılan "Kadın Çiftçiler Yarışıyor" bilgi ve...

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından organize ve Balıkesir'de yapılan "Kadın Çiftçiler Yarışıyor" bilgi ve proje yarışmasının Türkiye finalinde Eskişehir birinci oldu. Eskişehir'den yarışmaya katılan Reyhan Gümüş isimli kadın çiftçi, 20 soru sonunda 142 puanla yarışmanın birincisi oldu. Birinci olan Reyhan Gümüş 10 bin lira ödül, 50 bin lira ise proje desteği olmak üzere toplam 60 bin liralık ödülün de sahibi oldu.

İlki 2004 yılında yapılan ve bu yıl 10.'su gerçekleştirilen yarışmada tarım ve hayvancılıkla uğraşan kadınların tarımsal konulardaki performanslarını değerlendirilmesi ve girişimcilik ruhunun artırılması amaçlanıyor.

Reklam
Reklam

"Kadın Çiftçiler Yarışıyor" bilgi ve proje yarışmasının Türkiye finali Balıkesir'de Karesi AVM toplantı salonunda yapıldı. Yarışmayı izleyenler arasında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mir Mahmutoğulları, Vali Ahmet Turhan, Vali Yardımcısı Nusret Şahin, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bayram Ali Alanlı, daire başkanları, çiftçiler ve çok sayıda vatandaş yeraldı.

Geçen yılın Türkiye birinci olan Balıkesir'in ev sahipliği yaptığı yarışmaya bölge finallerinde birinci olan Düzce, Osmaniye, Giresun, Eskişehir, Çanakkale, Antalya, Bingöl, Sivas ve Bitlis'i temsilen kadın yarışmacılar katıldı. Yarışmada toplam 20 soru sorunun alınan puanların yüzde 75'i ile projelerine verilen puanların ortalaması alındı.

Yarışma öncesi kısa bir konuşma yapan Balıkesir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bayram Ali Alanlı, bu yıl 10.'su yapılan yarışmaya ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını söyledi. Fedakar ve cefakar Anadolu kadının sosyal hayatın her alanında olduğu gibi tarımsal alandaki iş yükünün de büyük bir kısmını üstlendiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

2012 yılında yapılan yarışmanın Türkiye birincisi Susurluk Söğütçayır köyünden Özlem Ökmen Filiz, aldığı 56 bin lira ödülle projesini gerçekleştirdiğini belirterek, "İnşallah bu yıl da bir yarışmacı birinci olup projesini hayata geçirecek. Yarışmaya katıldıktan sonra hayatımda ciddi değişiklikler oldu." dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mir Mahmutoğulları ise yaptığı konuşmada kadınların Türkiye'nin temel dinamiği ve çimentosu olduğuna dikkat çekti. Yarışmanın başlığının 2011 yılında değiştirilerek çok doğru bir iş yapıldığını aktaran Mahmutoğulları, "Sadece bilgilerinizle değil projelerinizle de yarışıyorsunuz. Esas ödül orada. Çok doğru bir şey yaptığımızı düşünüyorum. Yarışmacıların kalbimizdeki yeri ayrı. Bu yarışmanın kaybedeni yok." diye konuştu.

Vali Ahmet Turhan, Türk milletinin büyük ve güçlü olmasının kadınının güçlü olmasından kaynaklandığını söyledi. Turhan, "Dünyanın hiç bir yerindeki kadınlar Türk kadını kadar vefakar ve cefakar değil. İnşallah önümüzdeki süreçte özellikle kırsaldaki köylü kadınımız eğitime de yönelerek çok daha güçlü olacak." dedi.

Reklam
Reklam

Konuşmaların ardından yarışmaya geçildi. Dokuz ilden katılan kadın çiftçilere tarımsal ve ev ekonomisi konuların kapsayan toplam 20 soru yöneltildi. Yarışmanın sonunda Eskişehir'den katılan Reyhan Gümüş 142 puanla birinci, Düzce'den katılan Halime Zengin 139.5 puanla ikinci, Osmaniye'den katılan Hasret Lök ise 132.5 puanla üçüncü oldu. Yarışmacılara çeşitli hediyeler verildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz