Eskişehirlilerin Ramazan Telaşı

On bir ayın sultanı Ramazan ayının gelmesiyle Eskişehirliler alışveriş telaşına düştü.Mesai saatinin bitimiyle ailelerini de...

On bir ayın sultanı Ramazan ayının gelmesiyle Eskişehirliler alışveriş telaşına düştü.

Mesai saatinin bitimiyle ailelerini de yanlarına alarak alışverişe çıkan vatandaşlar, ilk sahur sofralarının menülerini zenginleştirmek için adeta birbirleriyle yarışıyor. Tezgahlarda özellikle kilogram fiyatı 8 ila 30 lira arasında değişen hurmaya rağbet büyük olurken, insanı tok tutmasıyla bilinen baklagillerin satışlarının da arttığı belirtildi. Esnaflar, Ramazan ayının gelmesinden memnun olduklarını ifade ederek, işlerin açılmasından ötürü de ayrı mutluluk yaşadıklarını söylediler.

Reklam
Reklam

Vatandaşlar ise eski Ramazanların kalmadığını ama yine de büyük bir manevi heyecan duyduklarını anlatarak, “On bir ayın sultanı Ramazan ayının gelmesinden büyük bir mutluluk duyuyoruz. Böyle güzel bir ayda insanların manevi duyguları ön plana çıkıyor. Ama eski yıllarda Ramazan ayının duygusu, mutluluğu ve heyecanı bambaşkaydı. O yıllarda iftar ve sahur sofralarında misafirlerimiz eksik olmazdı, biz de sık sık misafirliğe giderdik. Ne yazık ki son yıllarda bu tür ziyaretler yok olmaya başladı. Artık insanlar evlerine kapanıp sahur ve iftarlarını yapa yalnız geçiriyorlar. Bu nedenle çok üzülüyoruz. Eski Ramazanların coşkusunu gelecek nesillere aktarmamız gerekiyor ve bunun içinde tüm ailelerin çocuklarına bu mübarek ayın ruhunu aşılaması lazım” dediler.

UZMANLARDAN SAHUR UYARISI

Uzmanlar da Ramazan ayında açıktan dolayı insanların kan şekerlerinin düştüğüne dikkat çekerek, dengeli beslenilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Sahurlarda hafif yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini belirten uzamanlar, “En az üç öğünü tamamlamalı ve mutlaka sahur yapılmalıdır. Gece yatmadan önce yemek yemenin veya sahurda sadece su içerek niyetlenmenin çok zararlı bir davranış olduğu unutulmamalıdır. Sahura kalkılmaması veya gerektiği kadar yenmemesi aç kalınan süreyi arttırmakta bunun sonucunda açlık kan şekeri daha erken zamanda düşmekte ve verimsizliğe neden olmaktadır. Sahurda gerektiğinden fazla yenmesi metabolizma hızı yavaş olduğu için yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski daha fazladır. Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalı ve sahur yemeğinde süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir” şeklinde uyarılarda bulundu.

Reklam
Reklam

Ayrıca uzmanlar, acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesini önerirken, iftar ve sahur arasında insan vücudunun gereksinimi kadar su tüketilmesi gerektiğini de bildirdiler.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz