Eşme’de Kalaycılık Mesleği Unutulmaya Yüz Tuttu

Uşak’ın Eşme ilçesinde 1975 yılından beri kalaycılık mesleğiyle uğraşan Fethi Ünal, çırak bulmakta zorlandıklarını ifade...

Uşak’ın Eşme ilçesinde 1975 yılından beri kalaycılık mesleğiyle uğraşan Fethi Ünal, çırak bulmakta zorlandıklarını ifade ederek mesleğin yok olmaya yüz tuttuğunu söyledi.

İlçedeki en eski el sanatlarından biri olan kalaycılığın günümüzde yok olmaya yüz tutan meslekler arasında yer aldığını belirten Fethi Ünal, 37 yıldır ekmeğini bu meslekten kazandığını söyledi. Gelişen teknoloji ile insanların tercihlerinin değişmeye başladığını ve son yıllarda işlerin giderek azaldığını, çırak dahi bulamadıklarını söyleyen Fetih Ünal, “1975 yılında mesleği öğrenmek için Uşak’a gittim. 37 yıl aralıksız bu mesleği yaptım. Ancak işler artık azaldığı için sadece belli aylarda iş geliyor. İlçemizde kalaycılık unutulmaya yüz tuttu” dedi.

Reklam
Reklam

Günümüzde çelik mutfak eşyalarının kullanılmasıyla bakır kaplara olan ilginin azaldığını da ifade eden Fetih Ünal, “Yaklaşık 10 yıldır işler her geçen yıl daha da azaldı. Bakır kaplar ne kadar güzel de olsa, sıhhi de olsa artık teknoloji karşısında değerini yitirdi. Zanaat da bu nedenle yok olmaya yüz tutu. Alında kalaycılık gerçekten çok güzel bir zanaat. Ancak benimle birlikte Eşme'de bu meslek de ölecek. Bir kaç yıldır kalaycılık mevsimlik işe döndü. Sadece aşçıların düğün kazanlarını kalaylar hale geldik. Kendi oğlum bile bu mesleği yapmak istemiyor. Ben de öldükten sonra, nesilden nesle kalan bu dükkan kapanacak” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: