Eşme'deki içme suyunda arsenik çıktı

UŞAK (İHA) - Uşak'ın Eşme İlçesi'nde geçtiğimiz 27 Haziran günü çok sayıda vatandaşın içme suyundan enfeksiyona kapıldığı olayının ardından suda yapılan tahliller sonucunda, Kolankaya mevkiinde bulunan ve saniyede 23 litre su kapasitesi olan 3 numaralı su kuyusunda, litrede 0.05 miligram oranında arsenik maddesi çıktı.

Geçtiğimiz günlerde üretime başlayan Kışladağ Altın Madeni'nde kullanılan siyanürün içme suyuna karıştığı yolundaki iddialar yapılan analizlerde çürütülürken, sudaki arsenik maddesinin de toprağın doğal yapısında olduğu belirtiliyor. Eşme Belediye Başkanı Ahmet Yıldırım, düzenlediği basın toplantısında konuyla ilgili soruları yanıtlayarak, "İçme suyundan kaynaklanan enfeksiyon olayından sonra su ve toprak tahlilleri yaptırdık. Yapılan tahliller sonucu suya yağmur sularının karıştığı ve enfeksiyon olaylarının bu nedenle yaşandığı anlaşıldı. Ankara Hıfzısıhha'ya gönderdiğimiz toprak analizlerinde ise geçtiğimiz ay hizmete açtığımız 2 içme suyu kuyusundan birinde litrede 0.05 miligram arsenik maddesi çıktı. Biz bu değeri yüksek gördük ve hemen su aldığımız kuyuyu kapattık. Diğer 2 su kuyumuzdan su almaya devam ediyoruz ve o kuyularda arsenik yok. Biz bunların dışında daha önceden de 8 ayrı kuyuda tahlil yapmıştık. Bu tahlillerde de bazılarında arsenik çıkmıştı. Çıkan arsenik miktarı normal değerlerdedir" dedi.

Reklam
Reklam

Türk Standartları Enstitüsü'nün (TSE) bu yıl yayınladığı içilebilir suların standartları maddesinde arsenik oranının 0.05 miligramı uygun bir oran olarak gördüğünü ifade eden Başkan Yıldırım, "Bizim kuyumuzda çıkan arsenik miktarı TSE'ye göre normal bir değer. Ancak Sağlık Bakanlığı'nın 2005 yılında yayınladığı bir değer ise arsenik miktarını 0.01 olarak öngörüyor. Biz de Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı karara göre su kuyumuzu herhangi bir tehlikeye karşı tedbir amacıyla kapattık. Fakat bu kuyudan su alan Kolankaya Köyü hala bu suyu kullanmaya devam ediyor. Çünkü bu köy yıllardır bu kuyudan su kullanmakta. Şimdiye kadar da hiçbir rahatsızlık yaşanmamış. Ben araştırma yaptım son 30 yıldır bu köyde kanser vakası görülmemiş. Bu kuyudan ilçemize de vermek için arıtma konusunda projelerimiz var. Ozon gazı ile arıtma sistemi kurulduktan sonra hem arsenik değeri düşecek hem de şişelenebilir kalitede su üretmiş olacağız" diye konuştu.

Kolankaya mevkiinde bulunan su kuyusunun Kışladağ altın madenine yakınlığı nedeniyle altın madenine karşı çıkan insanların sabotaj yapmasının imkansız olduğunun altını çizen Başkan Yıldırım, "Bu kuyumuz 24 saat akan bir kuyu. Böyle bir sabotajı hiç aklıma getirmedim, zaten böyle bir şeyin olması imkansız. Bizim memleketimizde bu tür insanlar var olmadı olamaz. Altın madenine karşı olanlar olabilir ama yaptıkları eylem sadece kendi çaplarındadır. Başkalarına zarar verecek bir şey yapacaklarını sanmıyorum, aklıma bile getirmiyorum. Suda siyanür çıkmamıştır sadece 0.05 arsenik çıkmıştır. Eğer sızma söz konusu olsaydı ve madenle bağlantılı suya arsenik karışsaydı siyanüründe çıkması gerekirdi. Arsenik bu bölgedeki toprağın doğal yapısında var. İl Sağlık Müdürlüğü'nden de aldığım bilgiye göre maden işletilmeye başlamadan önce yapılan analizlerde de bu bölgede arsenik çıkmış" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Öte yandan Eşmeli vatandaşlar geçtiğimiz ay yaşanan enfeksiyon olayından sonra yeni hizmete giren 3 Nolu içme suyu kuyusunda 0.05 oranında arsenik çıkması sonucu tedirginlik yaşıyor. Bazı vatandaşlar şehir şebekesinden su içmediğini ifade ederken, belediyenin gerekli önlemleri alacağına inanıyor. Vatandaşlar ayrıca çıkan arseniğin altın madeniyle bağlantılı olduğuna inanmazken, Eşme İlçesi'ne içme suyu şu anda 2 ayrı kuyudan sağlanıyor.