Esmer Yosunun sırrı?

Esmer yosundan elde edilen Fucoxanthin'in, özellikle göbek, basen ve kalça bölgelerinde yoğun olarak bulunan beyaz yağ dokusunun eritilmesinde aktif rol oynadığı belirtiliyor.

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa ülkelerinde yapılan deneyler sonucunda esmer deniz yosununun etkili kısmı Fucoxanthin'in, özellikle göbek, basen ve kalça bölgelerinde yoğun olarak bulunan beyaz yağ dokusunun eritilmesinde aktif rol oynadığı belirtiliyor.

Bilim dünyası uzun yıllardır uzakdoğuda yaşayan insanların, neden Avrupa ve Amerika'da yaşayan insanlara göre, daha uzun, daha sağlıklı, daha zayıf ve daha bağışıklık sistemi kuvvetli olduğunu araştırıyor. Özellikle de obezitenin hemen hemen hiç denecek kadar az olması bilim dünyasını meşgul ediyor.

Reklam
Reklam

Araştırmalar uzakdoğuda yetişen esmer yosununun enziminde bulunan antioksidan, vitamin, minerallerce zengin bir bitki enzimi pigmenti olan Fucoxanthin'i işaret ediyor. Fucoxanthin, çocuklar çokça bulunan anme yetişkinlerde çok az bulunan ve vücuttaki yağları eritmeye yarayan kahverengi hücre gibi davranmaktadır. Bundan dolayı da özellikle büyüme süreci sona ermiş olan tüm yetişkinlerde etkili olduğu ortaya çıkmıştır.

Yapılan araştırmalara göre, Fucoxanthin'in fayları şöyle sıralanıyor:

-Göbek yağları ve kalça basende biriken yağları eritiyor

-Güçlü antioksidandır. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor

-Yediğimiz besinlerdeki kaloriyi absorbe ederek beyaz yağa dönüşmesini önlüyor. Böylece kilolu kişilerin zayıflamasına yardımcı oluyor.

-Florin kaynağıdır. Florin vücudun savunmasını destekleyen, kemikleri güçlendiren ve kasın yağ tutmasını engelleyen bir bileşkendir.

-C vitamini, demir açısından zengindir. Yüksek kalsiyum ihtiva ediyor.

-Karaciğerde yağlanmayı önlüyor

Uzmanlar, Fucoxanthin'in metabolizmayı normal bir insana göre yüzde 15-20 oranında arttırdığına da dikkat çekiyor.

Reklam
Reklam

Japon halkı esmer yosunundan elde edilen Fucoxanthin'i Mitso çorbasında veya salatalarda da tüketmektedir. Japonların uzun yaşamaları, obezitenin olmamasına ve kanser vakalarına çok az rastlanmasının bir nedeninin de fucoxanthin olduğu düşünülüyor. Bu konudaki araştırmalar devam ediyor.