Esnaf 29 Ağustos'a kadar ücretsiz ustalık belgesi alabilecek

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamı dışında kalan esnaf ve sanatkarlara, belge almak yeni bir...

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamı dışında kalan esnaf ve sanatkarlara, belge almak yeni bir fırsat veriliyor. Kapsam dışında kalan meslek dallarında faaliyet gösteren ve sınavsız belge alma hakkına sahip olanlara süre tanındığını kaydeden İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, üyelerinin 29 Ağustos 2011 tarihine kadar kayıtlı olduğu odalara müracaat ettiği takdirde, sınavsız ustalık ve esnaflık belgelerini alabileceğini söyledi. Mutlu "Üyelerimiz, birliğimizin internet sitesinin genelgeler bölümünde, kapsam dışı meslekler listesini bulabilir. Bu konumdaki esnaf ve sanatkarlarımızın, gelecekte mağdur olmaması için fırsatı iyi değerlendirmesi gerekmektedir." dedi.
İESOB Başkanı Mutlu, söz konusu kanun kapsamındaki 133 meslek dalında eğitim, sınav ve belgelendirme işlemlerinin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapıldığını hatırlatarak, şunları kaydetti: "Kapsam dışında kalan 355 meslek kolunda ise yetki odalarımıza bırakılmıştır. Odalar da imkanları ölçüsünde kalfalık, ustalık ve esnaflık sınavlarına girecekler için hazırlık kursları düzenleyebilmektedir. Çıraklık eğitimi uygulaması yapılmayan meslek dallarında, en az ilköğretim mezunu olan ve mesleğinde en az iki yıl çalıştığını belgelendirenler sınava girmekte, TESK Kalfalık Belgesi almaktadır. Bu belgeye sahip olanlar ise mesleğiyle ilgili en az beş yıl çalıştığını belgelendirdiğinde ve yine oda tarafından düzenlenen sınavda başarılı olduğu takdirde TESK Ustalık Belgesi almaktadır. Benzer şekilde mesleğiyle ilgili işlerde en az iki yıl çalışmış olduğunu belgelendiren ve odalarca düzenlenecek sınavlarda başarılı olanlara Esnaflık Belgesi verilmektedir.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz