Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Fatih Metin, 2002 yılında 153 milyon lira olan Halk Bankası’ndan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (ESKKK) kefaletiyle kullandırılan kredilerin tutarının Ocak 2012 sonu itibarıyla 5,7 milyar liraya çıkarıldığını bildirdi. Metin, bu dönemde verilen kredilerin ise 37 kat arttırıldığını kaydetti.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) işbirliğiyle düzenlenen Esnaf ve Sanatkar Bilgi Sistemi (ESBİS) ‘Kullanıcı Eğitimi’ programı Antalya’da başladı. Üç gün sürecek programa, 81 ilden esnaf ve sanatkar meslek kuruluşlarının temsilcileri katılıyor. Toplantıda konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Esnaf ve Sanatkârlar Değişim, Dönüşüm, Destek (3D) Strateji Belgesi Eylem Planını (ESDEP) çerçevesinde yapılan çalışmaları anlattı. 2002 yılında esnaf ve sanatkârlarca ödenen faiz oranının yüzde 47 olduğunu belirten Metin, 2011 yılında, yeni açılacak ve vadesi 1 yıla kadar olan kooperatif kredilerinde yüzde 5, mevcut ya da yeni açılacak ve vadesi 1 yıldan fazla olan diğer tüm kooperatif kredilerinde yüzde 6 olacağını bildirdi. KOSGEB desteklerinden eskiden sadece imalat sektöründeki KOBİ’lerin yararlanabildiğini, bu gün bu desteklerden hizmet sektöründe faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârların da yararlandığını aktaran Metin, "KOSGEB destek ve kredilerine esnaf ve sanatkârlarımızın kolay ulaşmasını sağlayıcı tedbirler alınmıştır. Ayrıca, esnaf ve sanatkârlarımıza daha iyi ve daha fazla eğitim ve danışmanlık hizmetleri sağlamak amacıyla, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu, esnaf ve sanatkârlar odaları ve birlikleri ile yoğun çalışmalar yapılmıştır." diye konuştu.
Gıda işleri ile uğraşan esnaf ve sanatkârların işyerlerinde sorumlu yönetici istihdam etme zorunluluğunun kaldırıldığını ifade eden Metin, Kamu İhale Kurumu tarafından, esnaf ve sanatkârların kamu ihalelerine katılımlarını kolaylaştıracak ve mevcut problemlerine çözüm getirecek ilgili mevzuat değişikliklerinin de yapıldığını aktardı. ESBİS sistemine de değinen Metin, şunları kaydetti: "Esnaf ve sanatkârlarımız ve meslek kuruluşlarımızın hizmetine sunuyor olduğumuz bu yeni sistem, modüler, entegrasyona açık ve geliştirilebilir yapısı ile ilerleyen dönemlerde eklenecek yeni özelliklerle, bugün kağıt ortamında yapılan birçok işlemin de elektronik ortamda yapılmasına büyük katkı sağlayacaktır. Bu da ülkemiz ticari hayatını daha kolay ve etkin bir hale getirecektir."
‘ESNAF İŞLEMLERİNİ ONLİNE TAKİP EDECEK’
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sezai Uçarmak da 2005 yılında devreye giren sistemle, esnaf ve sanatkârların sicil ve meslek kuruluşu üyeliklerine ilişkin bilgilerin tüm Türkiye’den online olarak sisteme işlenebildiğini söyledi. Yenilenen Esnaf ve Sanatkâr Bilgi Sistemi ile tüm kullanıcıların e-devlet şifreleri ile e-devlet kapısı üzerinden sisteme girebileceğini kaydeden Uçarmak, "Esnaf ve sanatkârlarımız da e-devlet şifresi alarak sisteme giriş yapabilecek ve kendi sicil bilgileri, oda bilgileri, ödeme ve aidat bilgileri gibi bilgileri takip edebilecek. ESBİS, MERNİS ve Maliye Bakanlığı ile entegre olarak çalışılacak ve T.C. Kimlik numarası üzerinden kişilerin kimlik, adres ve meslek bilgileri anlık ve yüzde 100 doğrulukla alınacak. Yenilenen menü yapısı ile kullanım kolaylığı sağlanacak.Yenilenen raporlama mekanizması ile karar vericiler ihtiyaç duydukları bilgilere en doğru şekilde ve kolaylıkla ulaşacak." bilgilerini verdi.
Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürü Aytekin Yalçın da ESBİS’in bakanlığın en önemli çalışmalarından birisi olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Bu yazılım 2005 yılında hizmete sunuldu. Günümüze kadar da varlığını sürdürdü. Ancak ihtiyaçlar dahilinde yeniden dizayn edilmesi gerekli görüldü. Bu çerçevede yaklaşık bir yıldan beri yoğun bir şekilde sürdürdüğümüz çalışmaların sonuna gelmiş durumdayız. Bugün bu vesileyle 81 ilin sicil müdürleri ve esnaf birliklerin temsilcilerin katılmasıyla eğitim verilecek.”
E-ESNAF BÜROKRASİYİ AZALTTI
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise, 2005 yılından bu yana uygulanan e-esnaf ile işlemlerin elektronik ortamda yapılmasıyla bürokrasinin azaldığını, esnaf ve sanatkarın işlerinin kolaylaştığını, ayrıca zaman, emek ve veri kaybının da önlendiğini belirtti. Yine bu uygulama sayesinde esnaf ve sanatkarın sicil ve oda kayıtlarının aynı anda yapılarak kayıtlarda paralellik sağlandığını ifade eden Palandöken, “Aradan geçen 7 yıllık sürede, gelişen ve değişen teknolojiye uyum gerekliliğinin yanı sıra uygulamada yaşanan sorunlar nedeniyle söz konusu veri tabanı üzerinde revizyon, entegrasyon ve yeni eklemelerin yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Bu çerçevede Konfederasyonumuz ve Bakanlığımız işbirliğiyle e-esnaf ve sanatkar veri tabanı modernize edilerek esnaf ve sanatkar bilgi sistemi (ESBİS) adı ile yeninden teşkilatımızın kullanımına sunulmaktadır.” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz