Esnaf, turistlerle kolay iletişim kurmak için İngilizce ve Arapça öğreniyor

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER), esnafların turistlerle kolayca anlaşabilmesi için Ankara Kalkınma Ajansı ile ortak...

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER), esnafların turistlerle kolayca anlaşabilmesi için Ankara Kalkınma Ajansı ile ortak bir proje hazırladı. 'Ahilik kültürü ve esnaf dil eğitimi' adı verilen proje çerçevesinde 50 kursiyer, İngilizce ve Arapça eğitim alıyor. Önümüzdeki günlerde müşteri ilişkileri kursu da başlayacak. Projenin sloganı ise 'Ahilik ışığı altında parlayan turizm'. Sekiz ay sürecek proje çerçevesindeki kurslara Ankara Kalesi ve tarihi Samanpazarı çarşısı esnafı rağbet gösteriyor. Ulus İlkmeclis İlköğretim Okulu'nda devam eden kurslarda Ahilik kültürünün gerekleri de anlatılıyor.

Reklam
Reklam

ESDER Genel Başkanı Mahmut Çelikus, Ankara kalesindeki dükkanlara turistlerin yoğun olarak geldiğini belirtti. Kursta ticari İngilizce öğrettiklerini anlatan Çelikus, "Esnafımıza kalite, fiyat ve pazarlıkla ilgili kalıpları, ticari terimleri öğretiyoruz. İngilizce metinlerde ikram kültürünü yansıtan ifadeler bulunmuyordu. Bunu biz sonradan eklettik." dedi.

Müşteri ilişkileri kurslarını Ahi ahlakını anlatacaklarını ifade eden Çelikus, ikram kültürünü yeniden canlandırmak istediklerini vurguladı. Projeyle aynı zamanda esnafın birlikteliğini sağlamayı da amaçladıklarını belirten Başkan Çelikus, "Esnafımızın turistik bölgede dil sorunu yaşamasını istemiyoruz. Esnafımız burada öğrendikleri sayesinde turistlerle kolayca iletişim kurabilecek." diye konuştu.

Proje çerçevesinde 5 sempozyum planladıklarını anlatan Çelikus, şu bilgileri verdi: "Birini Ostim'de düzenledik. 4 tanesini de düzenleyeceğiz. Bunun dışında mayıs, haziran ve temmuz aylarında üç festival gerçekleştireceğiz. Ahielvan Camii önünde Ahilik kutlamaları yapacağız. Festivaller de Ahilik ruhuna uygun bir şekilde yapılıyor. Her festival cuma günü olacak. Bu bölgede esnaflık yapmış ve ahirete intikal etmiş insanların ruhuna Kur'an ve mevlit okutuyoruz. Ahi pilavı ve kavurma helva ikramlarımız olacak."

Reklam
Reklam

Dil kursuna gelenlere çeşitli ikramlarının olduğunu söyleyen Çelikus, kursiyerlerinin memnun olduğuna işaret etti. Günümüzde Ahilik anlayışının yeniden canlanmasına ihtiyaç olduğunu bildiren Çelikus, "Temelinde sevgi, kardeşlik, üretim ve paylaşım olan bir felsefedir Ahilik. Bugün kavgalar cömert ve diğerkam olmamaktan kaynaklanıyor. Eskiden insanların sözünün değeri vardı ve senet hükmüne geçerdi. Şimdi bırakın sözü, senetlerin bile hükmü kalmadı." ifadelerini kullandı.

İngilizce öğretmeni Çağlar Pehlivan, kursiyerlerin öğrenmeye istekli olduğunu belirtti. Kursiyerlerden Davut Bacaksız, Samanpazarı'nda esnaf olduğunu hatırlattı. Kurstan memnun olduğunu dile getiren Bacaksız, "Gelen turistlere daha iyi yardımcı olabilmek için, kolay anlaşabilmek için İngilizce öğrenmeye çalışıyoruz." dedi.

Diğer bir kursiyer Suna Aydın (43) Pirinçhan gümüş dükkanı bulunduğunu belirtti. İş yerine sık sık turistler geldiğini ifade eden Aydın, "Onlarla daha rahat diyalog kurmak için kursa geldik. Önceden iletişim kurmakta zorlanıyorduk. Şimdi yeni yeni anlaşmaya başladık." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Arapça kursuna katılan Murat Kılıç, şunları kaydetti: "Samanpazarı'nda tuhafiye üzerine toptancılık yapıyorum. ESDER yönetim kurulu üyesiyim. Dil öğrenmenin çok katkısını göreceğimizi düşünüyoruz. Bir ayda epey bir mesafe kat ettik.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: