Esnaf ve sanatkara kredi müjdesi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Genel Başkanı ve İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği Başkanı Salahaddin Hünü, 01 Ocak 2009 tarihinden itibaren kredi ve kefalet kooperatiflerinin Halk Bankası kanalıyla esnaf ve sanatkara kullandırdıkları kredilerin yıllık faizlerinin yüzde 15.6'dan yüzde 12'ye düşürüldüğünü bildirdi. Hünü, azalan bakiye yöntemiyle her ödemede daha az ödeme yapacak olan esnaf ve sanatkarlar için piyasanın en cazip kredi imkanı getirildiğini ifade etti.

Reklam
Reklam

Söz konusu indirimin vadesi gelmemiş kredileri de kapsadığını belirten Hünü, 01 Ocak 2009 tarihinden sonra eski, yeni tüm kredilere bu karar hükümleri uyarınca yüzde 12 faiz uygulanacağını söyledi.

KOOPERATİFE OLAN BORÇLAR YENİDEN YAPILANDIRILIYOR

Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi ortaklarının kooperatif takibinde olan kredi borçlarını yeniden yapılandırarak kredi geri ödemelerinin kolaylaştırıldığını açıklayan TESKOMB Genel Başkanı Salahaddin Hünü, "Yeni yapılanmaya göre kooperatiflerden aldıkları krediyi ödemeyerek kooperatif takibine intikal eden borçlarının ana parasını ödemesi halinde temerrüt faizlerine dört yıla kadar vade yapılarak yeniden yapılandırılacak" dedi.

Türkiye'de son zamanlarda yaşanan ekonomik sıkıntıların esnaf ve sanatkarları önemli ölçüde etkilediğini ifade eden Salahaddin Hünü, şöyle konuştu: "Bu ve benzeri birçok nedenle esnaf sanatkâr ortaklarımız kredi borçlarını ödeyemez hale gelmişlerdir. Buna bağlı olarak da kooperatiflerimizin takip oranları hızla yükselmeye başlamıştır. Gerek kooperatiflerimizin takip oranlarının düşürülmesi gerek kooperatif ortaklarımıza bu sıkıntılı dönemde destek olunması amacıyla kooperatiflerimiz takibindeki kredi borçlarının yeniden yapılandırılması zorunluluğu doğmuştur. Kredi borcu 31 Aralık 2008 tarihinden önce kooperatif takibinde intikal etmiş ortakların takip de bulunan ana para tutarlarını defaaten ödemeleri kaydıyla yapıldığı güne kadar işlemiş olan gecikme faiz tutarları 48 aylık süreyi aşmamak üzere kooperatifçe, ortakların ödeme gücü göz önünde bulundurularak ve ayrıca herhangi bir faiz hesaplamaksızın taksitlendirilecektir."

Reklam
Reklam

SON BAŞVURU TARİHİ

Son başvuru tarihinin 31 Mart 2009 olduğunu, bu tarihten sonra yapılan başvuruların değerlendirmeye alınmayacağını önemle belirten Hünü, şunları söyledi: "Takipteki kredi borcunun ana para tutarını ödeyerek gecikme faiz tutarını taksitlendiren ortaklar hakkında devam etmekte olan icra işlemleri durdurulacaktır. Kooperatif takibindeki borçların yeniden yapılandırılmasına ilişkin bu düzenleme 01 Ocak 2009 tarihi itibariyle uygulamaya konulmuştur."

EN UYGUN FAİZLE EN UYGUN KREDİYİ BİZ VERİYORUZ

Kredi ve Kefalet Kooperatiflerinin esnaf ve sanatkarın gerçek yuvası olduğunu anlatan Hünü, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu günün koşullarında en uygun faiz oranıyla kredi kullandırıyoruz. Ayrıca faizlerdeki düşüşü de aynen yansıtıyoruz. Ben buradan esnaf ve sanatkarlara seslenmek istiyorum, Kredi ve Kefalet Kooperatifleri sizlerin gerçek yuvasıdır. Kooperatifler Esnaf ve Sanatkarlarındır. Size en yakın kooperatife mutlaka uğrayın, bilgi alın. Çünkü, biz en uygun faizle, en uygun şartlarla ve en uygun vadelerle kredi veriyoruz. Senetleri gününde ödeyemezseniz hemen devreye girip sizlerin protesto olmanızı önlüyoruz. Esnaf ve sanatkarların daha çok kredi kullanabilmeleri için her türlü girişimi yapıyoruz. Bizler ticari kuruluşlar değil hizmet kuruluşuyuz. Esnaf ve sanatkarları, hem maddi açıdan hem de manevi açıdan mağdur olmamaları için Kredi ve Kefalet Kooperatiflerine davet ediyorum."

Reklam
Reklam