Esnaf, Yemek Kartlarındaki Komisyondan Şikayetçi

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, son yıllarda kullanımı hızla artan yemek...

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, son yıllarda kullanımı hızla artan yemek kartlarında yüzde 7'den yüzde 10’a kadar yükselen komisyon kesildiğini belirterek, esnafın kârını komisyon olarak yemek kartı firmalarına ödediğini söyledi. Palandöken, yemek kartları tekelinin kırılması için çalışma başlattıklarını kaydetti.

Yemek kartları ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Palandöken, yemek kartı pazarının 1 milyon kullanıcı ile 3 milyar liraya yaklaştığını bildirdi. Hızla büyüyen birkaç şirketin tekelleşmeye giderek yüzde 7 den yüzde 10’lara kadar yüksek komisyon ücreti aldığını ileri süren Palandöken, "Yemek kartı piyasasında esnafın hakkı yeniyor. Bu kadar yüksek komisyonlarla emeğimize ortak olunuyor. Esnaf yüzde 10 kazanamazken, yüzde 10 komisyon olarak yemek kartı firmalarına ödüyor. Bu esnaf nasıl geçinsin, faturalarını nasıl ödesin?” dedi.

Reklam
Reklam

Büyük iki üç yabancı firmanın rekabete girmeden komisyon oranlarını belirlediğini, ödemelerini ise vadesinde yapmayarak esnafa ikinci bir darbe daha vurduğunu öne süren Palandöken, şunları söyledi:

"Komisyon oranlarında bir rekabet olmadığı gibi ödemeleri de geciktiriyorlar. Ayrıca yemek kartlarının üye işyeri dışında yani amacının dışında kullanılmasına müsaade ediyorlar. Gıda dışı harcama yapılması da sistemde kaçağa yol açıyor. Yemek kartlarını dağıtan firmalarda, çalışanlarının yemek yemeyerek veriminin düşmesine neden olduğu için kartların başka alışverişlerde kullanılmasına karşı çıkıyor. Ayrıca kart firmalarının alt yapı eksikliklerine bir de habersiz yapılan sigorta ve ekstra kesintiler eklenince esnafın kazancını daha da düşürmektedir. Buna seyirci kalamayız. Yemek kartları tekelinin kırılması için çalışmaları başlattık.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz