Esnafların Kefil Sıkıntısı

Tokat Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Hamdi Aydoğan, kefillerle ilgili maddenin...

Tokat Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Hamdi Aydoğan, kefillerle ilgili maddenin esnafı sınırladığını belirterek, “Bu madde, kefil bulmakta sıkıntı çeken esnafımızı bir de eşlerini razı etmekle karşı karşıya bırakmıştır” dedi.

Kooperatif binasında basın açıklaması yapan Başkan Aydoğan, 6098 sayılı borçlar kanunu ile 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun esnafı olumsuz etkilediğini söyledi. İnsanların borçlanırken eşlerinin rızasının aranmadığını, kefil olacakları zaman aranmasının zaten kefil bulmakta sıkıntı çeken esnaf ve sanatkarın finansa ulaşmasının önüne ciddi bir bent koymuş olduğunu ifade eden Başkan Aydoğan, kefillerle ilgili maddenin kendilerini sınırladığını söyledi. Esnaf ve sanatkarın bu işten ciddi manada etkilenmekte olduğunu ifade eden Aydoğan, “Borçlar kanununun 15. kefalet sözleşmesi bölümü içerisinde yer alan 584.maddesi bu güne kadar kefalet işlemlerinde olmayan bu değişiklik özellikle kefil bulmakta sıkıntı çeken esnafımızı bir de eşlerini razı etmekle karşı karşıya bırakmıştır. Yapılan bu düzenlemenin bir kanun olması neticesinde uygulayıcılara, yani bizlere bir inisiyatif alanı bırakmayan bu uygulamadan en azından esnafımızın az etkilenmesi adına Kooperatiflerin hizmetlerini akamete uğratmadan devam ettirebilmeleri adına kooperatiflerdeki takip oranı sisteminden vazgeçilerek yerine kişisel kredibiliteyi önceleyen bir düzene geçilmelidir. Aksi takdirde kooperatifler ya kredi verecek esnaf bulamayarak ya da verdiği krediyi tahsil etme imkanı bulamayarak çalışamaz hale gelecektir. Fiili durum böyle gözükmektedir. O nedenle, bu yasayla hayatımıza giren köklü değişiklikleri piyasanın ve muhataplarının sindirebilmesi için yeni bir takım çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz ve umuyoruz ki, bu problemimize bir çözüm oluşturulacaktır” dedi.

Reklam
Reklam

Başkan Aydoğan, hali hazırda kullandırdıkları toplam işletme kredisi miktarının 18 milyon 97 bin TL olduğunu ifade ederek, “Kaynağımızdan verdiğimiz faizsiz kredimiz (toplamda 1.710.250.-TL) yılbaşından itibaren 474.500 TL ve yine verilen Fon kredimizde (toplamda 9.466.300 TL.) yılbaşından itibaren ise 1.090.100 TL rakama ulaşarak esnaf ve sanatkarımıza kooperatifimizin kendi imkanları ile destek olmaya çalışılmaktadır” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz