ESO Başkanı Özaydemir:

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Savaş Özaydemir, bir robotun çalışması için gerekli olan bilgisayar programının, robot fiyatıyla aynı olduğunu belirterek,

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Savaş Özaydemir, bir robotun çalışması için gerekli olan bilgisayar programının, robot fiyatıyla aynı olduğunu belirterek, "Böyle programlar yapmak akıllı bir iş olur. Bu, gençlerin (bir an evvel köşeyi döneceğiz) düşüncelerini destekler bir iştir" dedi.

Özaydemir, düzenlediği basın toplantısında, Eskişehir Sanayi Odası'nın organize ettiği Eskişehir İli İnovasyon Stratejileri İçin Kapasite Oluşturma Projesi (ESİNKAP) Ar-Ge Proje Pazarı'nın beşincisinin, 31 Mayıs'ta Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılacağını söyledi.

Reklam
Reklam

Bugün bilgisayar programı yapmak için çocukların bile elinde bulunan bilgisayarların yeterli olduğunu bildiren Özaydemir, şunları kaydetti:

"İnsanlar, kendi evlerinde, bürolarında, hatta yatak odalarında böyle şeyleri yapabilirler. Türkiye'de, bilgisayar programlarının az sermayeyle çok değer üretmek gibi bir özelliği vardır. ABD'de üç üniversite öğrencisi birleşip şirket kuruyorlar, iki üç sene içerisinde milyar dolarlık firmalar haline geliyorlar. Türkiye'de, özellikle Eskişehir civarındaki insanların buluş kabiliyetlerinin yüksek olduğuna inanıyoruz. Bu sebeple bu kez temasını bilişim ve yazılım sektörleri olarak belirlediğimiz proje pazarımıza, Türkiye'den herkes katılabiliyor."

ESO Başkanı Savaş Özaydemir, bugün düşünülen bir düşüncenin yarın tarihte olabildiğini vurgulayarak, "Bu sektör çok çabuk ilerliyor, gelişiyor. Ben geçen hafta Avrupa'da robotlarla ilgili bir fuardaydım. Bir robotu eskiden 200 bin dolara alırdık. Şimdi aynı robotu orada 30-50 bin avroya veriyorlar. Fevkalade ucuzlamış. Ama gelin görün, robotun çalışması için 'bir program rica edeyim' dediğiniz zaman, o da robot fiyatına. Robot bir ton, program gramajı yok. Yazılım da hemen hemen aynı fiyat. Dolayısıyla her şeyi yaptık, ettikten ziyade, böyle programlar yapmak bence akıllı bir iş olur. Bu, gençlerin (bir an evvel köşeyi döneceğiz) düşüncelerini de destekler bir iştir. Gençler artık çok çabuk köşeyi dönmek, zengin olmak istiyorlar. İşte fırsat, bu fırsattır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

-"Oda seçimlerinde herkes aday olabilir"

Özaydemir, bir gazetecinin yaklaşan oda seçimleriyle ilgili sorusu üzerine ise şöyle konuştu:

"Herkes aday olabilir. 630 üyemiz var. Mühim olan ipi göğüslemektir. Odamız bu konuda fevkalade demokratik bir yapıya sahiptir. Seçimler ekim, kasım aylarında yapılacaktı. Yalnız rivayet odur ki, şubat, mart aylarına ertelenecek. Seçim olsun da, ne zaman olursa olsun. Bu seçimlerde eski meslek grupları dediğimiz sistematik bırakılıyor. Bunların tarifleri vergi daireleri kanalıyla oluşturulmuş oluyor. Ticaret ile sanayi, sanayideki meslekleri kimsenin karıştırmamasını tavsiye ediyorum. Cezası var. Bu konuda odamız yardımcı olabilir, tereddütü olanlar bize başvurabilirler. Kalkıp da, sen şu, bu meslektensin demek istemiyorum. Onları herkes kendisi yapacak. Aday daha çıkar, çıkması da güzel bir şeydir. Rekabetten güzellikler doğar. En iyisini seçme imkanınız olur."

Çinli otomotiv firması Chery'in Türkiye'deki fabrikasının Eskişehir'e kurulması için zamanında çok emek sarf ettiklerini anımsatan Savaş Özaydemir, "Dikkat ederseniz, çekik gözlülerin yatırımları Düzce ile Derince arasındadır. Onlar da, öbür çekik gözlüler gibi Adapazarı Karasu'yu seçtiler. Biz kendilerine bedava yer teklif etmiştik. (Bak Eskişehir bedava veriyor, sen de ver) diye bizi kullandılar. Oraların cazibesi yüksektir. Acaba Çorlu'yu da niye seçtiler, onu pek fazla bilemiyorum. Olsa olsa kara yoluyla Avrupa'ya, ya da pazar olarak Batı Avrupa yerine Doğu Avrupa'yı seçmiş olabilirler. Bizim şuanda başka temaslarımız var. İş makineleriyle ilgili bir firmayla görüşmeler yapıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

ESO Başkanı Özaydemir, havacılık sektöründe en gelişen ilin Eskişehir olduğunu bildirerek, Ankara ve İzmir'de de "Havacılık Kümesi" kurma çalışmalarının olduğunu söyledi.

Bir uçağın binlerce parçası olduğuna işaret eden Özaydemir, şöyle devam etti:

"Bugün bir fabrikamız (ben 300 parça yapıyorum) dese, o binlerceye daha çok yol var. Onun için bu işte herkese ekmek var. Hiç bir şekilde kıskançlık duyulmamalı. İşbirliği yapmak, teknolojiyi geliştirmek, her şeyden önce bu sektöre çalışacak adam yetiştirmek gerekir. Bir uçak koltuğunun 15 bin dolar olduğunu unutmayın. O da bir havacılık sektörü. O bakımdan uçak bitmez, tükenmez bir iş koludur. Türkiye'nin bu bakımdan avantajı var."

Savaş Özaydemir, ayrıca üniversite sanayi işbirliğine katkı sağlayan 327 projenin sunulacağı fuarın dördüncüsünün de 30 Mayıs'ta açılacağını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz