Esogü Myo Törenle Açıldı

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Organize Sanayi Bölgesince yaptırılan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Eskişehir Meslek Yüksek...

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Organize Sanayi Bölgesince yaptırılan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Eskişehir Meslek Yüksek Okulu'nun açılışı törenle yapıldı

Açılışta konuşan ESO Başkanı Savaş Özaydemir, bugün Eskişehir'de, üniversite-sanayi işbirliği konusundaki en anlamlı yatırımlardan biri olan ve 18 Mayıs 2011 tarihinde temelini birlikte attığımız, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu'nun açılış töreni için bir araya geldiklerini belirterek,

"Hepinizin bildiği gibi, ülkemizde sanayinin en önemli sorunlarının başında eğitilmiş nitelikli insan gücü ihtiyacı gelmektedir. Türk sanayinin rekabet gücünü koruması, verimliliğini arttırabilmesi bunun yanı sıra en önemli konu olan, inovasyon yeteneğinin daha da geliştirebilmesinin temelinde iyi eğitim almış nitelikli işgücü ve ara eleman ihtiyacı yatmaktadır.

Reklam
Reklam

Her açıdan iyi eğitilmiş, teknolojiye hâkim, yeterli mesleki donanım kazandırılmış genç ve nitelikli insan gücü varlığı, bir toplumun en önemli hazinesidir. Türkiye, genç nüfus potansiyeli ile bu açıdan büyük bir insan değerini elinde bulundurmasına rağmen, uzun yıllar ülkemizde mesleki eğitime yeterli önem verilmemiş, bu konu ne yazık ki hep ikinci planda kalmıştır.

Yıllardır yetiştirilen genç nesiller meslek eğitiminden uzak bir şekilde, mesleksiz düz lise mezunu olarak eğitilmişler, bunun sonucunda milyonlarca gencimiz, iş hayatına yönlendirmek yerine üniversiteye girme yarışına sokularak, büyük bir insan gücü kaynağımız yıllarca heba edilmiştir.

Bunun sonuçlarını bugün hep birlikte görüyoruz. Eskişehir'de ve sanayisi gelişmiş tüm illerimizde sanayicilerimiz yetişmiş nitelikli işgücü nerde? Ona iş vereyim diye kapı kapı teknik eleman ararken, eğitim sistemimizdeki aksaklık nedeniyle yıllarca düz liseler, işsizler ordusuna yeni üyeler kazandırmaya devam ettiler. Gelinen noktayı geçen hafta çalışma bakanımız ve İŞKUR genel müdürümüz rakamlarla çok güzel özetlediler. Bugün Türkiye'de 2 milyon işsiz, 1 milyonda çalıştığı işten memnun olmayan kişi var, ama aynı anda işverenlerin ise 100 bini aşan işçi açığı ve talebi var. Bu 3 milyon kişi yanlış eğitim yapısı ve yönlendirmeler sebebiyle 100 bin kişilik ihtiyaçla bir türlü eşleşemiyor. Çünkü mesleksizliğin ve nitelikli eleman yetiştirmeye gereken önemin verilmemesinin sonuçları net bir şekilde rakamlarada yansıyor" dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye'de ortalama bir işçinin 25 yıl çalıştığını belirten Özaydemir, "Yani her yıl nitelikli 10 bin kişiyi yetiştirmemiz ve bunları sanayinin ihtiyaç duyduğu şekilde eğitmemiz gerekiyor. Bu konuyu TOBB, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu gündemine sürekli taşıyoruz ve bu konuda orta bir noktaya varacağımız inancındayız. Bu konuda TBMM Milli Eğitim Komisyon Başkanı ve aynı zamanda Eskişehir Milletvekilimiz Nabi Avcı beyinde bizlere gereken tüm desteği sağlayacağına inanıyorum. Oda olarak mesleki eğitim konusunda yerel bazdaki çalışmamızın en önemli boyutu çoğunuzun bildiği üzere, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde 7 yıldır kurmak için çaba gösterdiğimiz "Çok Amaçlı Anadolu Meslek Lisesi" projesidir. Ümit ederim, bu önemli projenin de kâğıt üzerinde kalmadığını, hayata geçtiğini ve burada Eskişehir sanayii ve iş hayatı için gençlerin eğitim aldığını görmek nasip olur" ifadesinde bulundu.

Meslek Yüksek Okulu'nun 3 bin 290 metrekaresi kapalı olmak üzere, toplam 16 bin 350 metrekarelik bir alan üzerine kurulduğunu vurgulayan Özaydemir, "Okulumuzda sanayimizin en çok ihtiyaç duyduğu Elektrik ve Makina bölümleriyle, son yıllarda gözde bir meslek dalı haline gelen ve iki dalın birleşminden oluşan Mekatronik bölümü ve bizim gibi çevre ödülü almış bir OSB'ye yakışır şekilde Çevre bölümü olmak üzere, okulda 4 dalda eğitim verilecektir. Okul bünyesinde 8 adet derslik, 4 adet laboratuar, öğretim üyesi odaları, yönetim ofisleri, kütüphane, internet salonu, seminer ve toplantı salonu, yemekhane ve kantin ile diğer yardımcı birimler yer almaktadır. Üniversite-sanayi işbirliğine güzel bir örnek oluşturan bu okulun, toplam yatırım tutarı ise 2 milyon TL olmuştur" şeklinde konuştu. Açılışa, Vali Yardımcısı Azmi Çelik, AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Prof.Dr. Nabi Avcı ve Ülker Can, CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, ESOGÜ Rektörü Prof.Dr. Hasan Gönen, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof.Dr. Mehmet Şişman, ETO Başkanı Harun Karacan ile Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı katıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: