İlk bakışta estetik olduğu belli olan burunlar, silikonlu olduğu her şekilde kendini gösteren dudaklar, bir kökten sekiz telin fışkırdığı ekim hatasına maruz kalmış şaçlar. Tüm bunlar hatalı estetik ameliyatların kötü sonuçları…
TÜBİTAK ödüllü Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Erol Kışlaoğlu, estetik operasyonlarda yapılan hataların en çok burun ameliyatlarında yapıldığını belirtti. Prof. Dr. Kışlaoğlu, kötü bir estetikle karşılaşmamanın en iyi yolunun, başlangıçta o konudaki uzman doktoru seçmek olduğunu ifade etti.
Kışlaoğlu, estetik ameliyatlarda yapılan en önemli ilk 5 hatayı sıraladı
1-BURUN ESTETİĞİ
Erol Kışlaoğlu, burun operasyonlarında rastlanan en büyük hatanın doğal olmayan, çok fazla kalkık, yüze uyumsuz ve bakıldığında ameliyatlı olduğu açıkça belli olan burunlar olduğunu belirtiyor.
Bunun önemli bir nedeninin de burun ameliyatlarının bazen plastik cerrah olmayan hekimler tarafından yapılması olduğunu vurgulayarak, bazı doktorların hava yolunu açarken burundan gereğinden fazla kemik ve kıkırdak aldığını ve açıkta kalan kemikleri yaklaştırmadan operasyonu sonlandırdığını açıkladı. Eğri kısımları düzeltmek yerine çıkarıp aldıklarını söyleyen Kışlaoğlu, bu hatanın zaman içerisinde kişi için büyük sorunlar yaratabileceğini de sözlerine ekledi.
Erol Kışlaoğluna göre; burun ameliyatlarında yapılan diğer bir hata da, nefes alma problemi olan kişilerin önce nefes yolu açma yani septoplasti sonra da burun estetiği yani rinoplasti ameliyatı yaptırmaları. Oysa septoplasti sırasında kıkırdak doku alınıyor, sonraki ameliyat için yeterli doku kalmıyor. Bu iki ameliyata ihtiyacı olduğunu düşünenler ikisini de bir arada olmayı planlamalılar. Burun ameliyatlarıyla ilgili oluşabilecek diğer bir sorun da açık burun ameliyatları sonrasında iki burun deliğinin arasında özellikle esmer tenli kişilerde iz kalması.
BURUN ESTETİĞİ HATALARI
* Hiç doğal görünmeyen, fazla kalkık, yüzle uyumlu olmayan burunlar.
* Fazla kıkırdak ve kemik alındığı için çok kötü bir görünüme sahip burunlar oluyor ki İleride bunları düzeltmek için kaburgadan kemik ya da kulaktan kıkırdak alınması gerekiyor.
* Yanlış ameliyatlar sonrası hasta nefes almakta zorlanabiliyor.
Erol Kışlaoğlu, liposuciton ameliyatlarında yapılan en büyük hatanın hastayı zayıflatmak amacıyla gerekenden çok daha fazla yağ çekilmesi olduğunu belirtiyor. Kışlaoğlu’na göre liposuction bir zayıflatma değil bir şekillendirme ameliyatı. Burada amaç vücudu fazlalıklar nedeniyle şekil bozukluğu olan bölgelerini daha biçimli hale getirmek.
Fazla yağ çekilmesinin öncelikle hastanın sağlığı açısından büyük risk taşıdığını belirten Kışlaoğlu şu açıklamalarda bulundu; “Liposuciton ameliyatın sonuçlarında bazı şekil bozuklukları ve deformasyon oluşabiliyor. Derinin belirli bir küçülebilme kapasitesi var ve bu kapasitenin üzerine çıkıldığında deride sarkıklıklar, çukurluklar meydana geliyor.
LIPOSUCTION HATALARI
* Liposuctionda en önemli risk, yanlış ameliyat sırasında veya sonrasında damarlarda pıhtı oluşarak akciğerlerde tromboemboliye neden olması. Bu öyle bir hataki kişiyi ölüme götürebiliyor.
* Yine bilinçsiz bir cerrah eli ile düzgün olmayan, çukurlu görünümler ortaya çıkabiliyor.
* Karın bölgesine yapılan yanlış liposuction ameliyatları nedeniyle sarkmalar meydana geliyor.
* Özellikle yaşı ileri hastalarda, diz kapağının üzerinden yağ alma işlemi doğru yapılmazsa buradaki deri dizin üzerine sarkabiliyor.
* Doğru uygulanmadığı takdirde de ciddi yanıklara bile neden olabiliyor.
Erol Kışlaoğlu’na göre göğüs büyütme ameliyatlarında en büyük sorun hastayla doktor arasında doğru bir iletişimin sağlanamaması ve göğüs ölçüsünde ortak bir karara varılamaması. Bunun sonucunda hasta yeni ölçüsüne alışamayabiliyor ya da başta beğense bile sonra taşıyamıyor. Göğüs büyütme ameliyatlarında da diğer estetik operasyonlarda olduğu gibi en büyük sorun doğal olmayan sonuçlar. Çok büyük protezler doğal sonuçlar vermiyor, ayrıca zorlanarak konduğu için bazı komplikasyonlara da neden olabiliyor.
GÖĞÜS ESTETİĞİ HATALARI
* Doğal olmayan, uzaktan bakıldığında sert iki küre gibi duran göğüsler.
* İki göğüs arasında eşitsizlik, asimetrik görüntü.
*Protezlerin zamanla hastayı rahatsız edecek kadar büyük olması.
* Zorlanarak konan protezlerin komplikasyonlara neden olması. Örneğin; nadir rastlansa da, kapsül kontraktürü olarak adlandırılan durumda protezin çevresinde vücut sert bir zırh oluşturabiliyor.
Burun gibi dudakta yüzün en dikkat çekici bölgesi olduğundan yapılacak en küçük bir hata hemen belli oluyor. Erol Kışlaoğlu, dudak dolgunlaştırmak amacıyla kişinin kendi dokusunun kullanılabileceği veya hyalüronik asit gibi doğal maddelerin de tercih edilebileceğini belirtti.
DUDAK DOLGUNLAŞTIRMA HATALARI
* Çok yapay ve şiş görüntüler
* Vücutla uyumlu olmayan dolgu maddelerinin doğurduğu hem görünüm hem de sağlık açısından sorun yaratan komplikasyonlar.
5-SAÇ EKME
Saç ekme basit gibi görünse de hem hasta, hem de doktor açısından son derece önemli ve dikkat isteyen bir operasyon. Mikro implantasyon yönteminde her bir saç kökü tek tek alınarak ekiliyor. Bu işlemde sabır gösterilmez ya da tecrübeli eller tarafından yapılmazsa birçok sorun çıkabiliyor. Saçlar alın ve şakaklardaki girintilere sadık kalınmadan ekildiğinde, başın üst kısmında toplanan saçlar çember şeklinde peruğa benzeyen bir görüntünün olmasına neden oluyor.
SAÇ EKME HATALARI
*Peruğa benzeyen doğal olmayan bir görüntü ortaya çıkabiliyor.
*Saç köklerinin tek tek değil bir arada ekilmesinden dolayı bir kökten fışkıran onlarca teli gösterebiliriz.