ESTÜ Hidroana ekibinden dünya çapında büyük başarı

Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Hidrojen Enerjili Araç Projesi Hidroana, Londra’da düzenlenen Shell Eco Marathon Yarışından Dünya 6.’lığı Ödülü ile döndü.Alanında en prestijli yarışlar arasında yer alan 29 Haziran - 5 Temmuz 2019 tarihleri arasındaki etkinlikte 25 ülkeden 140 takım araç projeleri ile mücadele etti.

Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Hidrojen Enerjili Araç Projesi Hidroana, Londra’da düzenlenen Shell Eco Marathon Yarışından Dünya 6.’lığı Ödülü ile döndü.
Alanında en prestijli yarışlar arasında yer alan 29 Haziran - 5 Temmuz 2019 tarihleri arasındaki etkinlikte 25 ülkeden 140 takım araç projeleri ile mücadele etti. Hidroana ekibi yarış öncesinde üç gün süren ve oldukça yüksek standartları içeren teknik kontrolleri tek seferde geçerek piste çıkmaya hak kazandı.

Hidroana 1 metreküp hidrojen ile 337 kilometre yol alıyor
Dünya devleri ile aynı platformda mücadele eden Hidroana, “Hidrojen Prototip” kategorisinde 337 km/m skor elde ederek yarışmayı Dünya 6.’sı olarak tamamladı. Hidroana ayrıca geçen sene düzenlenen aynı yarışta elde ettiği 313 km/m3 olan skorunu, 337 km/m3 değerine yükseltme başarısını da göstermiş oldu. Araç 1 metreküp hidrojen ile 337 kilometre yol alarak kendi derecesini de yukarıya taşımış oldu.

Reklam
Reklam

Doktor Öğretim Üyesi İrfan Töre: “Hidroana Çevreci bir Proje”
Dünya 6.’lığı ödülü ile Londra’dan dönen Hidroana ekibinin Akademik Danışmanı Mühendislik Fakültesinden Doktor Öğretim Üyesi İrfan Töre başarılarına ilişkin şunları söyledi:
“Uzun yıllar boyunca hidrojen enerjisiyle çalışmakta olan Hidroana aracı ailesi olarak çevre dostu bir takımız. Yarış sonucunda kazandığımız başarı, bize bu alan için güç verdi. Bunun yanı sıra dünya genelinden katılan tüm ülkeler arasında elde ettiğimiz Dünya 6.’lığı Derecesi, disiplinlerarası projemizin önemini bize bir kez daha hatırlattı. Bu başarılarımızda bizden desteğini esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu’na Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Şenyel ve Prof. Dr. Gürsoy Arslan’a, Araştırma ve Lisansüstü Süreçler Direktörü Prof. Dr. Servet Turan’a ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Kaytakoğlu’na ve projemizden desteğini esirgemeyen sponsorlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Gelecek yıl daha iyi dereceleri üniversitemize getirmek için canla başla çalışmaya devam edeceğiz."

Reklam
Reklam

Rektör Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu: “Hidroana Çevre Dostu Teknolojiler İçin Önemli Bir Adım”
Hidroana aracının Eskişehir Teknik Üniversitesi ve Ülkemiz için gurur kaynağı olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Döğeroğlu ise Hidroana aracının elde ettiği başarıya ilişkin olarak şunları söyledi:
“Öncelikle dünya genelinden 140 takımın yer aldığı böyle önemli bir organizasyondan 6.’lık Ödülü elde ederek dönen Hidroana projesi ailesini gönülden kutlarım. Küresel rekabetin her geçen gün daha da arttığı ve buna bağlı olarak kaynakların tükenmeye yüz tuttuğu bir dönemde yaşamaktayız. Alternatif enerji arayışı içinde olduğumuz bu dönemde hidrojen enerjisi ile çalışan Hidroana aracı projesinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlamakta yarar olduğunu düşünüyorum. Hidroana çevre dostu teknolojiler için önemli bir adım. Hidroana projesi ekibine teşekkürlerimi iletiyor, Eskişehir Teknik Üniversitesi olarak her zaman bu ve benzeri projelerin destekçisi olacağımızı da belirtmek istiyorum.”
Hidroana ekibini yarışmada, Takım Kaptanı Burak Aşık, Pilot Beyza Lik, Nail Buğra Kılıç, Tarık Memişoğulları, Özlem Özalp, Irmak Çolak, Ramazan Acar, Ali Emre Yılmaz, İbrahim Topaloğlu, Celal Kutay Aldwemir, Nazmihan Eyigün temsil etti.
Yarışma sonucunda elde edilen ödül ve dereceler ise her takım için ayrı kategorilerde veriliyor. Bu yıl yarışmaya Türkiye’den; Çukurova Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi olmak üzere 10 üniversite katıldı. Yarışmada ayrıca Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki Fen Lisesi de yer aldı.
İlk kez 1985 yılında Fransa’da düzenlenen Shell Eco-Marathon, yüksek yakıt verimliliği sağlayan araçların mücadele ettiği dünya çapında prestijli bir yarışma olarak biliniyor.

Reklam
Reklam