Et dosyasını açıyoruz: Kaliteli mi değil mi? Kırmızı etin iyisini seçme yöntemleri...

İyi et kendini her haliyle belli eder. İşte kırmızı et alırken dikkat edeceğiniz kalite kontrol maddeleri.

Et dediğin genç olmalı

Lezzetli et genç ettir. Bunu şöyle anlayabiliriz; dana etinin rengi ne kadar pembeyse et o kadar genç, ne kadar vişne çürüğüne dönükse o kadar yaşlıdır. Kırmızı et alırken yapılan en büyük yanlış ise rengi koyu olan her etin çok beklemiş olduğu yanılgısıdır. Etin rengi koyu mor renge dönüşmemişse o et tazedir.

Renk konusunda kararsız kalırsak;

Etin rengini etkileyen faktörler var. Sırt, döş vb. etmenler etin rengini etkiler. Ayrıca her hayvanın etinin rengi farklı olur. Hayvanın cinsine göre açık kırmızıdan koyu kırmızıya doğru farklı renklerde et rengine sahip hayvanlar vardır.

Reklam
Reklam

Dinlendirilmiş et, şart!

Etin mutlaka dinlenmiş olması gerekiyr. Taze kesilmiş et bol sinirli ve sert olur. Bu yüzden et mutlaka beklemeli. Ve et kesildikten hemen sonra değil, dinlendirildikten sonra pişirilmeli. Beklemiş etin üzerinde mor halkalar oluşur. Et kesildikten sonra en az yirmi dört saat bekletilirse daha lezzetli ve yumuşak olur.

Etin duruşuna dikkat edin

Et konulduğu yerde yayılıp pelte vaziyette duruyorsa büyük ihtimalle içine su enjekte edilmiştir. Etin rengi mor olmaya başlamışsa ya çok beklemiştir ya da küspe yiyen bir hayvanın etidir. Bu etlerden uzak durmak gerekir.

İlaç kokusu geliyorsa...

Yemeği pişirirken tencerenin kapağını açtığınızda burnunuza ilaç kokusu geliyorsa bu şu anlama gelir; kesilen ayvana ilaç verilerek daha hızlı büyümesi sağlanmış. Bu gibi durumda o eti tüketmemenizi öneririz.