Eti Krom İlk 500 Dev’in Arasında

Eti Krom A.Ş. İstanbul Sanayi Odası’nın 2013 ISO 500 Listesinde 225. Sırada yer aldı.

Dünyanın en büyük sert parça krom cevheri üreticilerinden biri olan Eti Krom A.Ş. İstanbul Sanayi Odası’nın 2013 ISO 500 Listesinde 225. Sırada yer aldı.

Geçtiğimiz ay Türkiye İhracatçılar Meclisinin 2013 verilerine göre Türkiye’nin en büyük ihracat yapan100 firması arasına giren Eti Krom A.Ş. bu kez de Türkiye’nin en büyük ve en değerli 500 şirketinin açıklandığı ISO 500 listesinde yer aldı.

2012 yılında açıklanan sıralamada 426. Sırada olan Eti Krom A.Ş. 2013’te 397.316.956 TL üretimden net satış ile 225. Sırada yer alarak büyük bir başarıya imza attı. Aynı listede yine Yıldırım Grup iştiraki olan Gemlik Gübre Sanayi A.Ş. de 224. Sırada yer aldı.

Reklam
Reklam

Dünyanın en büyük sert parça krom cevheri üreticilerinden biri olan Eti Krom A.Ş.’nin hikâyesi, 1936 yılında bir devlet işletmesi olarak kurulmasıyla başlar. 2004 yılında özelleştirme yoluyla YILDIRIM GRUP tarafından satın alınan şirket aynı zamanda gelişmiş kapalı ocakları sayesinde Türkiye’de tüm sene boyu – ağır kış sezonu dâhil olmak üzere – krom cevherini aralıksız çıkarabilen tek krom cevheri tedarikçisidir.

Ülke genelinde, çoğu yeraltı ocağı olmak üzere 41 adet maden lisansına sahip olan Eti Krom, 2013 yılı sonu itibarıyla bu madenlerin yaklaşık 10 tanesini kullanarak yılda ortalama 1 milyon ton üretim kapasitesine ulaşmıştır. Şirketin hedefi, 2015 yılında bu rakamın 1,5 milyon tona çıkarılmasıdır.

Yaklaşık 100 milyon ton varlığı kanıtlanmış rezervin yanı sıra yaklaşık 150 milyon tonluk tahmin edilen rezervleri de bulunan Eti Krom, metalürjik (sert parça, ufalanabilir ve konsantre) ve refrakter (sert parça ve ufalanabilir) tipi malzeme üretme kapasitesine sahiptir.

Reklam
Reklam

Eti Krom, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde çıkardığı krom cevherini, sert parça ve konsantre formlarında ağırlıkla yurtdışına ihraç etmektedir. Ayrıca Elazığ’daki fabrikasında yüksek kaliteli yüksek karbonlu ferrokroma dönüştürebilmektedir.

Eti Krom’un Elazığ’da bulunan yüksek karbonlu ferrokrom üretim tesisi 4 adet ark ocağı ile 150.000 ton üretim kapasitesine sahiptir. İlgili üretim tesisi kendi ocaklarından temin ettiği krom cevherini kullanabilmesi neticesinde yarı entegre bir yapıya sahip bulunmaktadır ve yüksek nitelikli üretimi ile de dünya ölçeğinde en önemli üreticiler arasında bulunmaktadır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: