Etin renginden, kalitesini anlayabilirsiniz

Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi tarafından gerçekleştirilecek bir projeyle, bir renk paleti aracılığıyla sığır etinin kalitesi renginden anlaşılabilecek.

Tüketicilerin et rengi ve kalitesi arasında ilişki olduğu düşüncesiyle sığır eti alırken öncelikle renk üzerinde durduğunu belirten EÜ Ziraat Fakültesi Hayvan Yetiştirme Anabilim Dalı Öğretim Elemanı Dr. Alper Önenç, "Tüketiciler bu yaklaşımında haklıdır. Çünkü et rengi ile mikrobiyal yük, raf ömrü, su tutma kapasitesi, pişirme kayıpları, lezzet arasında bir ilişki olduğu araştırmalarla ortaya konulmuştur. Ancak et rengini tanımlamak ve bir kalite ölçütü olarak kullanmak et sektöründe önemli bir sorunu da beraberinde getirmektedir.

Reklam
Reklam

Gözleme dayalı ölçümlerle, et rengi insan gözüne bağlı, göreceli olarak oldukça dar bir renk aralığında tanımlanabilmektedir. Üstelik bu tanımlar kişiden kişiye de değişebilmektedir" dedi.

Renk ölçümlerini öznel değerlendirebilmek için nesnel ölçümlere dayalı olarak hazırlanmış renk şablonlarına gereksinim olduğunu açıklayan Dr. Önenç, "Ayrıca nesnel renk ölçümlerini et kalite ölçütleriyle ilişkilendirerek sığır etinde kalite sınıfları oluşturmak da olasıdır. Bu çalışmanın amacı; perakende ve işlenmiş kaliteli sığır etini elde etmek amacıyla öncelikle kesim sonrası kaliteli hammadde seçimine ve sınıflandırmasına yardımcı olmak, ikinci olarak da et rengine dayalı bir görsel araç oluşturmaktır" diye konuştu.

Söz konusu çalışmanın gıda güvenliği açısından da önemine işaret eden Dr. Önenç, şunları söyledi: "Çünkü sektörün kaliteli hammadde kullanımına yardım edilerek güvenilir ve sağlıklı mamul elde edilmesine olanak tanınacaktır. Etin rengi ile kalite ölçütleri arasında ilişki bulunmaktadır. Et rengi, et kalitesinin aynasıdır diyebiliriz. Kalite ve pazarlama bölümlerinde çalışanlar için reyona ya da işlemeye gönderilecek eti tanımlamak yanında bu etleri kendi içinde sınıflandırmak da büyük önem taşımaktadır. Araştırmamız ile boya ve tekstil sanayiinde benzer şekilde kullanılan nesnel ölçütlere dayalı görsel renk paleti oluşturulması hedeflenmiştir. Bu renk paleti aracılığıyla sığır etinin kalitesi renginden tanımlanabilecektir."

Reklam
Reklam