Etiyopya'ya ekonomik katkı sözü

ADIS ABABA (İHA) - Afrika ziyareti kapsamında Etiyopya Başbakanı Meles Zenavi ile birlikte ortak açıklama yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye olarak Etiyopya'nın ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak istiyoruz" dedi.

Başbakan Erdoğan, Afrika ziyareti kapsamında Etiyopya Başbakanı Meles Zenavi ile bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleştirilen iki görüşmenin ardından ortak düzenlenen basın toplantısında konuşan Erdoğan, Türkiye'deki Etiyopya Büyükelçiliği'nin kapalı olmasından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, "Mutabakatımızda inşallah en kısa zamanda Ankara'da Etiyopya Büyükelçiliği'ni açılmış olarak göreceğiz. Açılış merasimini de, Sayın Başbakan'ın Türkiye ziyaretinde gerçekleştireceğiz. Bunlar işin siyasi aşaması. Ekonomik ve ticari ilişkilerde hedeflerimize varmak üzere çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Arzumuz, aramızda Türk-Etiyopya iş konseyini kurmak" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Yatırım alanlarını belirlemek suretiyle bir yol haritası ve neler yapılabileceğini aynı şekilde planlamak ve bu konuda hükümetlere tavsiyelerde bulunmak istediklerini belirten Erdoğan, "Türkiye olarak Etiyopya'nın ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak istiyoruz. Bu konudaki birikimlerimizi aktarma arzusundayız. Gerek tekstil, gerek deri sanayi, endüstri, bunun yanında savunma sanayi, enerji, su konusunda önemli kaynaklara sahip olan Etiyopya'ya yardımcı olmak istiyoruz. Buradaki yatırımlara müteahhit firmalarımızın katılması mümkün. Aynı şekilde tarım noktasında Etiyopya'nın çok önemli imkanları var. Bu konuda da teknik birikimimizi aktarma sözünü verdik. Müşterek yatırımlar konusunda bir dayanışma sürecini başlatacağız. Bugünkü başlattığımız çalışmanın işadamlarıyla yapılacak toplantıyla geleceğe yönelik gelişmeler kaydedeceğine inanıyorum" şeklinde konuştu.

Daha sonra basın mensuplarının sorularını cevaplayan liderlerden Etiyopya Başbakanı Meles Zenavi, "KKTC'ye uygulanan izolasyonun kaldırılması gündeme geldi mi?" sorusuna, "Kıbrıs konusuna değindik. Genel Sekreter'in planını Kıbrıslı Türklerin onayladığını kabul ettik. Kıbrıs Türkleri'nin barıştan yana tutumlarının teşvik edilmesi gerektiğini, cezalandırılmaması gerektiğini belirttik" cevabını verdi.

Reklam
Reklam

Bir soru üzerine Başbakan Erdoğan, "Ticaret hacminde hedefimiz 500 milyon doların üzerine ulaşmak. Çok açık değil ama az bir farkla ticaret hacmi Türkiye'nin elinde. Bu aslında denge sayılabilecek bir rakam. Şu anda Etiyopya'nın ağırlıklı olarak ihraç ürünleri içindeki ürünlerinin dışında Türkiye'nin buraya ağırlıklı olarak göndermiş olduğu ürünler daha çok tekstil sektöründe olan ürünler. Bugün yapacağımız müşterek çalışmayla, bunu çeşitlendirmenin adımlarını atacağız" diye konuştu.

Zenavi ise ticaret konusunda, "Bundan beş yıl evvel hiç bir belirtisi olmayan bir ticaretimiz vardı. Son beş yıl içinde bu çok ciddi bir biçimde arttı. Bunu korumak ve geliştirmek arzusundayız. İkili ticaretimizde 500 milyon dolarlık ticaret hedefini tutturmak arzusundayız. Türkiye ve Etiyopya, hem bölgesel, hem de uluslararası terörizmle mücadele konusunda işbirliği içindedir. Güvenlik işbirliğimizi artırmayı kararlaştırdık" açıklamasında bulundu.
Zenavi, savunma ve güvenlik konularında işbirliğiyle ilgili bir soru üzerine şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Savunma ve güvenlik konusundaki işbirliği, iki ülke arasındaki güvenin bir göstergesidir. Ama bu, siz gazetecilerin yükselmiş hayal gücünü daha da artırmamalıdır. Bu, Etiyopya'nın askeri gücünü artırma çabası içinde olduğu etkisini yaratmasın. Bölgedeki tansiyonlar açısından bunu belirtmek istedim. Biz sorunları sadece barışçı yollardan çözme konusunda kararlıyız. Türkiye'den gelen misafirlerimizle bugün yaptığımız görüşmelerin, diğer sorunlarla hiç bir alakası yoktur. Somali'ye asker göndermek ve maliyetini üstlenme konusunda teklifimiz oldu. Afrika Birliği ve BM devralana kadar. Sudan, Uganda ve Kenya da aynı teklifte bulunmuştur. Bu teklif hala masadadır. Bu teklifi değerlendirmek, Somalililerin vereceği karara bağladır. Bizim Etiyopyalı barış kuvvetlerini Somali'de istemiyorlarsa bizim açımızdan sorun yok, biz tasarruf yapmış oluruz. Eğer isterlerse de yine bir sorun yok. Barış bizim için her türlü yatırıma değecek bir konudur. Bu, Somali'nin iç meselesidir. Anlaşmaları zorlayacağını hissettikleri bazı ülkelerin barış güçlerini istemeyen gruplar olabilir. Bu çerçevede Etiyopya'nın katkıları değerlendirilmektedir. Sonuç olarak bizim teklifimiz masadadır ama Somali'yi zorlayacak değiliz."

Reklam
Reklam

Güvenlik ve savunma konularında ülkelerin bir anda işbirliğine giremeyeceğini belirten Meles Zenavi, "O işbirliği için bir ön çalışma ve güven gerekir. Benim açımdan bu anlaşmanın sembolik konumu, içeriği kadar önemlidir. Geçmişte farklı opsiyonlar ele alınmıştır. Ama biz savunma sanayii ile ilgili yatırımlarımızı sınırlı tutmaya, kendi imkanlarımızı değerlendirmeye çalışıyoruz. Ama bu konuda işbirliğini de inceliyoruz. Komşularımızın istikrarına gölge düşürecek hiçbir silah alımı içerisinde değiliz. Bu, iki dost ülke arasındaki normal bir işbirliği sürecidir" dedi.