Etkili öğrenme stratejileri

MERSİN (İHA) - Mersin Üniversitesi (MEÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Lütfi Üredi, her bireyin öğrenmek için farklı stratejileri olduğuna dikkat çekerek, öğretmenlerin dakikada 100-200 kelime anlatırken öğrencilerin ise sadece 50-100 kelime dinlediğini söyledi. Üredi, bu nedenle de anlatıma mutlaka görsel unsurların da dahil edilmesi gerektiğini vurguladı.

MEÜ Çiftlikköy Merkez kampusü Prof. Dr. Vural Ülkü Konferans Salonu'nda, üniversite yaşamına giriş dersi kapsamında 'Etkili Öğrenme Stratejileri' konulu bir panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak katılan Yrd. Doç. Dr. Lütfi Üredi, öğrenmeyi kalıcı izleri olan bir davranış değişikliği olarak yorumlayarak, bireyin öğrenmeyle bilmediği bir davranışı daha sonraki süreçte gerçekleştirebileceğinin altını çizdi. Üredi, "Bunu yapabilmek için bireylerin fikri katılımlarının ve olayı yaparak
gerçekleştirmelerinin önemli bir yeri var. Hem düşünsel bazda hem de uygulama bazında bu etkinliğe katılan birey, kendi davranışlarında bir değişim meydana geldiğini hissettiği zaman öğrenme gerçekleşir" dedi.

Reklam
Reklam

Olay ve olgular karşısında kişinin kendi başına açıklama ve gösterimde bulunmasının uzun süreli öğrenmeyi sağlamadığını vurgulayan Üredi, bunun için de etkili öğrenme stratejilerine ihtiyaç duyulduğunu anlattı. Etkin bir öğrenmede işin büyük bir bölümünün kişiye düştüğünü ifade eden Üredi, bireylerin beynini kullandığını, düşündüklerini, problemleri çözdüğünü ve öğrendiklerini uygulayabildiklerini dile getirdi. Etkili öğrenmenin hızlı, eğlenceli ve destekleyici olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Üredi, etkili öğrenmede kişinin öz benliğinin de destekleyici bir rol üstlendiğine işaret etti. Üredi, bir şeyin en iyi şekilde öğrenilebilmesi için onun duyulması, görülmesi ve onunla ilgili sorular sorularak, başkalarıyla görüş alışverişinde bulunulması gerektiğini kaydetti. Bireylerin bilgiyi yaşayarak öğrenmesinin en doğru yaklaşım olduğunu belirten Üredi, "Etkili öğrenmek için öğretmenlere de önemli görevler düşmektedir. Öğretirken sınıfı canlı tutmak, öğrencileri neşelendirmek, teoriden uzak, uygulamayı ön planda tutarak öğrenmeyi etkin duruma getirmeliyiz. Göz teması kurmak, vücut dilini kullanabilmek ve güvenli bir öğrenme ortamı sağlamak gereklidir. Etkili öğrenmeyi sağlamak sadece öğretmenler için değil, tüm meslek grupları için gereklidir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anlatılan dersin unutulmasının en önemli nedeninin öğretmenin konuşma hızıyla öğrencilerin dinleme hızı arasındaki fark olduğuna dikkat çeken Üredi, birçok öğretmenin dakikada 100-200 kelime kullandığını, öğrencilerin ise dakikada 50-100 kelime dinleyebileceğini belirtti. Üredi, anlatılan konu her ne kadar ilgi çekici olursa olsun, öğrenci her ne kadar dersi dikkatli dinleyip, öğretmenlerin konuları sıralı anlatmasına karşın söz konusu gerçeğin her zaman göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

Lütfi Üredi, anlatıma görsel unsurların eklenmesinin akılda kalıcılığı yüzde 14'ten yüzde 38'e yükselttiğini vurgulayarak, resim kullanarak yapılan anlatımın sadece kelime kullanarak yapılan anlatımdan 3 kat daha fazla etkili olduğunu dile getirdi. Üredi, "Hem görsel hem de işitsel unsurlar birlikte kullanılırsa daha çok öğrencinin öğrenmesine yardımcı olunur" ifadesini kullandı.

Öğrenme biçimlerinin farklılığına da değinen Üredi, her bireyin öğrenmek için izlediği farklı stratejiler olduğunu, öğrenme başarılarının büyük ölçüde kendi öğrenme yollarının farkında olmaya ve kendi öğrenmelerini yönlendirebilmeye bağlı olduğunu kaydetti. Öğrenme stratejilerini bireyin kendi kendine öğrenmesini kolaylaştıran teknikler olarak tanımlayan Üredi, "Öğrenme stratejilerinin amacı; bireyin bilgiyi işleyerek kalıcı biçimde öğrenmesini sağlamaktır. Öğrenme stratejileri, bireyin öğretilecek yeni bilgiyi seçme, düzenleme ve bütünleşme biçimini etkilemesi beklenen davranış ve düşüncelerden oluşur" dedi.

Reklam
Reklam