Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunsky, Türkiye ile Ukrayna arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalanması için yolun yarısına geldiklerini belirterek, "Biz aslında metin konusunda mutabık kaldık sayılır. Kalan iş, sadece ürünler ve vergiler konusunda bir liste oluşturmak" dedi.
Eskişehir Ticaret Odası'nda (ETO) çalışma toplantısına katılan Büyükelçi Korsunsky konuşmasında, 1 Ağustos 2012 tarihinden itibaren Türkiye ile Ukrayna arasında vizelerin kalkacağını anımsattı.
Ukrayna ile Türkiye Cumhuriyeti arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalanması yolunda da yolun yarısına geldiklerini dile getiren Korsunsky, "İki ülke arasında görüşmelerin bu alanda dördüncü turu gerçekleştirildi. Eylül ayında beşinci tur gerçekleştirilecek. Biz aslında metin konusunda mutabık kaldık sayılır, çok yakınız. Kalan iş ise sadece ürünler ve vergiler konusunda bir liste oluşturmak" diye konuştu.
Geçen yıl iki ülke arasındaki ticaret hacminin 5 milyar doları aştığına işaret eden Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunsky, şunları kaydetti:
"İki ülke arasında anlaşma imzalanması 'siyasi bir karardı ve stratejik ortaklık dediğimiz ilişkilere uyacak' diye düşünüyoruz. O yüzden böyle bir karar verdik. 1 Haziran 2012 tarihinden itibaren Ukrayna'nın yeni Gümrük Kanunu da yürürlüğe giriyor. Bu kanun uyarınca Ukrayna'nın sınırlarında gümrük işlemleri kolaylaştırılacak ve bu gümrük prosedürleri AB standartlarına daha yakın olacaktır."
-"Almanya'dan sonra en çok uçak seferi olan ülkeyiz"
Korsunsky, Ukrayna ile Türkiye arasında feribot seferlerinin artmasını beklediklerini belirterek, "Onun dışında havacılık bağlarımız çok iyi. Sadece THY, Ukrayna'ya haftada 67 sefer düzenliyor. Biz İstanbul'dan gerçekleştirilen seferler kapsamında Almanya'dan sonra en çok uçak seferi olan ülkeyiz. THY'den Ukrayna'ya Ankara'dan da bir sefer konulması için söz aldık" ifadelerini kullandı.
Ukrayna'nın özerk cumhuriyeti olan Kırım'ın, Ukrayna ile Türkiye arasında dostluk ve tarihi bağı oluşturan bir köprü olduğunu vurgulayan Korsunsky, şöyle devam etti:
"Biz onu da kullanarak iki ülkeyi birbirine daha da bağlamak istiyoruz. Eskişehir'de, çok büyük Kırım Tatar topluluğu var. Kendilerine çok değer veriyoruz. Bizim bu dostluğumuzu somut projelere de dökmek istiyoruz."
Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Harun Karacan ise Türkiye ile Ukrayna arasındaki ilişkilerin son derece önemli bir süreçten geçtiğinin altını çizdi.
2009 yılına kadar 1 ile 4 milyon dolarlık bir eğilim içerisinde hareket eden Eskişehir'in Ukrayna ihracatının, 2010 yılında inşaat sektöründe gerçekleşen atılımlarla 17 milyon dolara yükseldiğini aktaran Karacan, "Ukrayna ihracatı, 2011'de de benzer bir eğilim göstererek, 13 milyon dolar civarında gerçekleşti. Eskişehir ile Ukrayna'nın kültürel ve dostluk bağının, ticari yönden daha da artmasını istiyoruz. Türkiye ile Ukrayna'yı birbirine bağlayacak tek köprü, Eskişehir'dir" dedi.
ETO üyelerinin sorunlarını dinleyen Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Korsunsky, oda bünyesindeki çeşitli birimleri de gezdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz