Etohum yapılanması dikkat çekiyor

İnternet sektöründe etohum yapılanması dikkat çekiyor. etohum, yatırım yapılabilecek ilk 15 internet girişimcisini 31 Ocak'ta İTÜ Maçka İşletme Fakültesinde düzenlenecek toplantıyla açıklayacak. İşte soru ve cevaplarla etohum yapılanması:

1. eTohum yapılanması hakkında bilgi verebilir misiniz? Amacı nedir?

Etohum kendi internet girişimini başlatmış, başlatacak olan girişimcilere destek olmak onlara belli konularda eğitim, danışmanlık verdikten sonra yatırımcılarla buluşturmak amacıyla kurulmuştur. Etohum tüm internet sektörünün büyümesini hedeflediği için rekabetten uzak tüm oyuncuların katkısını içermektedir. Tatil.com, yemeksepeti.com, Nokta internet teknolojileri, gittigidiyor.com, cimri.com, uzmantv.com, mackolik.com, trendshow projenin baştan bu yana sponsorları olarak etohum'un gerçekleşmesinde büyük pay sahipleridir. Türkiye'nin önde gelen diğer internet oyuncuları da etohum'u başından beri desteklemektedirler. Etohum'da birbirinden bağımsız iki süreç vardır. Girişimcilerin başvurularının alındığı, seçim ve eğitim süreci ve etohum toplantıları. Her ikisi birbirinden ayrı etkinlikler olmasına rağmen birbirine destek vermektedir. Ağustos ayından bu yana girişimciler etohum'a basvurularını yapabiliyorlar. Bu aşamada girişimcilerle birebir görüşerek onlar arasından biraz daha ilerde olanları etohum okuluna davet edeceğiz. Ocak'ta basvurular bitecek ve Şubat ayında girişimcilerin ihtiyacı olabileceğini düşündüğümüz bir eğitim sağlayacağız. Bu eğitim hem girişimcilerin bilgi alışverişini hem de pragmatik çözümlere ulaşmalarını sağlayacak. Bu eğitimden sonra onlarla beraber iş planlarını ve sunumlarını hazırlamalarına yardımda bulunacağız. Mayıs ayında Türkiye'de yatırımcılarla biraraya gelmelerini sağlayacağız. Etohum toplantıları ve üniversitedeki seminerler tüm bu sürecin bilinirliğini arttırmak ve internet sektörünü biraraya getirmek için düzenleniyor. Dolayısyla toplantılar bir girişimci – yatırımcı toplantıları değil. Tüm herkes katılabiliyor. Bu kafe toplantılarında birbirleriyle iş ilişikisi kurmaya başlayan bir çok girişimci oluyor.

Reklam
Reklam

2. Düzenli olarak gerçekleştirdiğiniz organizasyonlarla girişimcilere rehber oluyorsunuz. Etkinlikleri değerlendirebilir misiniz? Sizce verimli geçiyor mu?

Bu etkinlikler internet girişimcileri için bir çok yarar sağladığını düşünüyoruz. Yeni girişimler burada kendilerini tanıtma fırsatı oluyor bunun yanı sıra internet sektörü biraraya gelerek tanışma ve iş ilişkilerini geliştirme fırsatı bulabiliyorlar. Üniversitelerde düzenlediğimiz seminer, panellerle öğrencilerin girişimcilik konusuna olan ilgilerini arttırmayı hedefliyoruz. Bunun yanı sıra tüm toplantı, panel ve seminerlerin internet eğitimi olarak ikincil bir faydası da oluyor. Tüm etkinliklerimizi etohum.tv'de yayınlamaya çalışıyoruz. ITU'de en son İşletme Mühendisliği Kulubunun düzenlediği zirvede etohum panelini Doruknet canlı internet'ten yayınladı. Boylece diğer illerde ilgili internet girişimcileri bu paneli internetten seyretme fırsatları oldu. Etkinlikleri 2 haftda bir samimi bir ortamda gerçekleştiriyoruz. Mackolik compleks böyle bir ortam sağladı. Hem eğlence hem de internet konusunda konusmak mümkün olabiliyor.

Reklam
Reklam

3. Farklı illerde de e-girişimcilerle biraraya geliyorsunuz. Şimdiye kadar kaç ilde etkinlik düzenlediniz? Bundan sonra yeni duraklar var mı? Varsa nereler?

İstanbul internet şirketlerinin çoğunun olduğu yer. Bir çok girişimci İstanbul'da bulunuyor. Pazarın büyük bir kısmının burada olduğu kaçınılmaz bir gerçek ancak diğer illerde de bir çok genç kendi internet şirketini kurmak için desteklenmesi gerekli diye düşünüyoruz. Ankara, İzmir ve İstanbul olarak 3 şehir de etohum toplantıları yaptık. Yıldız teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesinde paneller düzenledik. Bundan sonra Doğuş ve Ortadoğu Teknik Üniversitesinde seminerler düzenleyeceğiz veya oradaki kuluplere destek olacağız. Diğer illerden de gelecek talebe gore önümüzdeki aylarda diğer şehirlerde de etohum toplantıları düzenlemek istiyoruz. Tabi kış geldiği için büyük bir olasılıkla bu etkinlikler bahara sarkabilir.

4. Türk e-girişimcisini değerlendirebilir misiniz? İller bazında katılımcılar arasında farklılıklar var mı?

Reklam
Reklam

İller arasında sayısal olarak farklılıklar var. İstanbul en çok basvurunun yapıldığı şehir daha sonra Ankara ve İzmir geliyor. Bunun dışında aslında farklılık yok ortak özellikler var. Türkiye'de fikir sahibi çok kişi var. Bunu girişimcilikle gerçekten ayırmak gerekiyor. Yaratıcı bir fikir başarılı bir girişim için gerekli ama yeterli değil. 100 basamaklı merdivenin ilk 3-4 adımı fikirden oluşuyor, zıplayarak 6 – 7 basamak çıkamazsınız yani fikir gerekli ama sizing 100 basamaklı bir uzun merdiveni çıkmanız için yeterli değil. Bir çok girişimci bu basamaklarda oturup kalıyor. Orada dolanıp duruyorlar. Profesyonel yaşamlarıyla girişimcilik istekleri arasında sıkışıp kalıyorlar. İşte bu kararsızlık devresinde çok aday var. Hem bir yerde çalışıyorlar hem de gözleri dışardaki girişimcilikte. Bu iki seçenekten birisine geçmek zorunda olduklarını bilmeleri gerekli. Bir de yeni mezun olacak öğrenci grupları var. 3-4 kafadar arkadaş biraraya gelip yurtdışındaki dergilerden etkilenip birşeyler yapmaya başlıyorlar. İş ilişikilerinden daha çok arkadaş ilişikisi olduğu ve tecrübe eksikliklerinden kaynaklanan sebeplerle kısa sürede dağılabiliyorlar. Bunun yanı sıra kendi işini yapan ama bir yerde cam tavana takılan girişimciler var. Tüm bu adaylar arasından en uygun olanları seçerek onlara yardımcı olmaya çalışacağız.

Reklam
Reklam

5. Katılımcılar arasında öne çıkan örnekler var mı?

Katılımcılarla uzun süredir birebir iletişimdeyiz. Etohum internet girişimcisi listesi çıkarttık. Bizim eğitim için seçtiğimiz adaylar bunlar. Bu internet girişimcilerine seminerlerde, panellerde ve toplantılarda kendilerini daha çok tanıtabilme fırsatı vereceğiz. İsimleri 31 Ocak'ta yapılacak e tohum toplantısında açıklayacağımız için şimdi isim vermem doğru olmaz..