ETSO Başkanı Şekardağ'dan iddalara yanıt

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Ali Şekerdağ, Faaliyet Kodları ve Yetki Belgeleriyle ilgili açıklama yaptı.

ETSO’nun resmi sitesinde yapılan açıklamada Şöyle denildi ; İlimizde yayın yapan bazı medya kuruluşlarında bilmeyerek yada kasıtlı olarak yayınlanan birtakım açıklama ve haberlerde Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası’nın seçimler öncesinde Faaliyet (NACE) Kodları ve Yetki Belgeleriyle ilgili açıklamalar yer almaktadır.

Kamuoyunun ve tüm Elazığ TSO Üyelerinin öncelikle bilmesi gerekiyor ki, 19.01.2005 tarih ve 25705 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmış bulunan Oda ve Borsalarda Mesleklerin Gruplandırılması hakkında yönetmeliklerin 03.06.2012 tarihli ve 293012 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan değişik geçici 3. Maddeleri uyarınca tüm Oda-Borsa üyelerinin faaliyet kodlarını ve buna bağlı olarak meslek gruplarını belirleme görevi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne verilmiştir.

Reklam
Reklam

2013 yılı içerisinde yapılacak olan seçimlerde ki mesleklerin gruplandırılması çalışması 2012 yılı Haziran ayı içerisinde başlatılmış olup, Türkiye genelindeki Oda-Borsa Üyelerinin mali müşavirlerince Gelir İdaresi Başkanlığı’na beyan ettikleri faaliyet kodları (En fazla ciro elde ettikleri sektör) doğrultusunda TOBB tarafından gruplar belirlenmiştir.

Belirlenen faaliyet kodları ilgili üyelere TOBB tarafından tebliğ edilmiş ve faaliyet kodlarına 10 günlük süre içerisinde itiraz hakkı tanınmıştır. TOBB tarafından adresinde bulunamayan üyelere ikinci kez tebligat yapılmış ve yine tebligatı almayan üyeler için 19 Kasım 2012 tarihinde TOBB Web Sitesinde ve yaygın ulusal medya organlarında tebligat niteliğinde son kez ilan yapılmıştır. Bu ilana, itiraz için son tarih olarak da 06 Aralık 2012 belirlenmiştir. Ülke genelinde yapılan itirazlar 1 aylık süre içerisinde TOBB tarafından yeniden değerlendirilerek ilgili tüm Oda-Borsalara 07 Ocak 2013 tarihi itibariyle Meslek Grupları belirlenerek gönderilmiştir. Bu işleyen sürece Türkiye genelinde hiçbir Oda-Borsa müdahil olmamıştır.

Reklam
Reklam

TOBB tarafından Odamıza gönderilen Listeler aynı şekilde 1. Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’na 10 Ocak 2013 tarihinde gönderilmiştir. 5 Günlük inceleme süresi sonrasında 1. Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından 16 Ocak 2013 tarihi itibarı ile 3 tam işgünü süresi içerisinde itirazlar için Odamızda askıya çıkarılmıştır.

Bu süreçte Odamıza yeni yapılan üye kayıtları, durumu askıda olan üyelerin askıdan indirilmeleri, vergi mükellefiyetiyle ilgili güncel bilgilerin eklenmesiyle ilgili tüm değişiklikler Elazığ 1. Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına iletilmiştir. İlçe Seçim Kurulu 2 günlük değerlendirme sonrasında, askıya çıkarılması için ek listeleri, 21 Ocak 2013 tarihinde Odamıza göndermiştir. 23 Ocak 2013 mesai bitimine kadar ek liste Odamızda askıda kalmıştır. İl Seçim Kurulunca 28 Ocak 2013 tarihi itibariyle de Odamız kesin seçmen listesi ilan edilecektir.

Dolayısı ile başta faaliyet kodları (NACE) olmak üzere, seçim listelerinin belirlenmesinde Odamızın herhangi bir müdahalesi olmayıp, süreç tamamen TOBB, 1. Merkez Seçim Kurulu ve Üye itizarları ile belirlenmiştir. TOBB tarafından iki kez hak tanınan itiraz süreci, Merkez Seçim Kurulu tarafından yapılan iki kez askı süreci, tamamen hak ihlallerinin önlenmesine yöneliktir.

Reklam
Reklam

Bu sürecin dışında kalarak muhasebeci yada firmanın kendi ihmali sonrasında faaliyet (NACE) kodu hatalı olan ve bu nedenle bulunması gereken meslek grubu dışında başka bir grupta yer alan firmaların mevcut durumuyla ilgili Oda-Borsaların bir tasarrufu bulunmamaktadır.

Bu durumun öncelikle Elazığ TSO gibi bir kurumu yönetmeye talipli olanların çok iyi bilmesi ve çevresindeki insanları da buna göre doğru yönlendirmesi gerekmektedir. Kamuoyunun gündeminde kalmak yada yönetmeye talipli olduğu camiaya şirin gözükmek için kanun ve yönetmeliklerle tüm süreçleri belirlenen Odaların, Kamu Kurumu Niteliğinde Meslek Kuruluşu olduğunu ve tüm kararların yasalar çerçevesinde alındığını bilmeleri ve öğrenmeleri gerekmektedir.

Yapılan açıklamalarda Yetki Belgeleriyle ilgili yine içi boş ve mantığı olmayan iddialar da söz konusudur. TOBB yasası gereğince firma adına Odamız Ticaret Sicili Müdürlüğü’ne Kaşeli ve imzalı olarak verilen dilekçede ismi yazılı olan şahıs adına Yetki Belgesi düzenlenmektedir. Bu durum Türkiye genelinde de geçerlidir. Odamız, İlgili firmanın resmi belgeyle şirketi adına oy kullanacak olan ve Ticaret Sicil Gazetesinde de şirketi temsile yetkili olduğu belgelenen kişi adına Yetki Belgesi düzenlemek zorundadır. Zaten bunun başka bir yöntemi de bulunmamaktadır. Odamızda da Türkiye genelinde olduğu gibi Yetki Belgeleri ilgili evrakların beyanı halinde verilmektedir.

Reklam
Reklam

92 Yıllık Odamız tarihinin hiçbir döneminde seçimlerde hile ve şaibe olmamıştır. 2013 yılı Odamız Organ seçimleri de yine Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası camiasına yakışır olgunlukta ve şeffaflıkta yapılacaktır” denildi

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: