EURO 2016'nın sürpriz çeyrek finalisti İzlanda'nın şirinlikleri

İngiltere'yi eleyerek Euro 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda çeyrek finale çıkarak tarihinde bir ilk yaratan İzlanda'nın aslında çok da futbol geçmişi yok.

Selim Gerçeker / Mynet Haber

Öncelikle ülke olarak tanıyalım; İzlanda nerededir?

Hafnarfjörður, Sauðárkrókur, Reykjavik gibi hem okurken hem de yazarken bizi kanser edecek şehirleri olan İzlanda, Atlas Okyanusu'nda küçük bir ada olarak hayatını idame ettirmeye çalışır. İzlanda'nın nüfusu son 2013 sayımında 323.002 kişi olarak belirlendi. Grönland, Norveç ve İskoçya'yanın komşusu olan İzlanda volkanik bir adada kurulu. Bundan birkaç yıl önce kimsenin ismini bile hatırlamadığı güzide bir ülke olarak kafası rahat şekilde hayatını sürdürüyordu.

Reklam
Reklam

İzlanda son yıllarda ülke olarak sadece isminin değişmesi](http://t24.com.tr/haber/izlanda-imajini-duzeltmek-icin-adini-degistirecek,218190) (artık sıkıntıdan böyle bir şey yaptıklarını düşünüyoruz) ve [iflas etmesi konuları haricinde pek fazla dünya gündemine gelmiyordu. Yaşam orada rahat ve dertsiz tasasız sürüyordu ki ülkenin iflası insanların umurunda bile olmadı. İzlanda o kadar kafası rahat hiçbir olayın olmadığı bir ülke olarak hafızalara yer etti ki İzlanda için ülkemizde parodi hesabı bile açıldı.

Bu kadar rahat hayat yaşayan bir ülkenin doğal olarak yaşam standartı da haylice yüksek. Bir kere dünyanın en huzurlu ülkesi. İzlanda'nın kişi başına yıllık geliri 50 bin dolar, ülkede enflasyon oranı da 1,6. İşsizlik, oranı ise yüzde 3. Ülkenin yüzde 93'ü İzlandalılardan, yüzde 7'lik bir kısımsa diğer halklardan oluşuyor.

İzlanda'da daha önce adını duyurmuş nadir futbolcu: Eidur Gudjohnsen

Reklam
Reklam

Futbolla pek alakası olmadığını düşündüğümüz, İzlanda'da futbolcular daha önceleri birkaç meslekle daha uğraşıyorlardı. Avrupa futbolunda San Marino,Malta gibi futbola uzak bakan ve sadece hobi olarak oynayan takımların futbolcularının; doktor,manav,balıkçılık gibi işlerle de uğraştığını biliyoruz. İzlanda'da da aynı durum söz konusuydu . Bunun en büyük örneklerinde biri de şuan İzlanda Milli takımının kalesini koruyan ve turnuvanın en fazla kurtarışını yapan 32 yaşındaki kalevi Hannes Halldorsson. Halldorsson milli takımın kalesini 2011'de korumaya başladı. Ondan önce ise film yapımcısıydı.

Hatta finallerde ismini duyuran İzlanda hakkında nüfusa uygun bir istatistik paylaşıldı. Her ne kadar doğru olmasa da bu tablo biraz bize futbol konusundaki hırslarını gösteriyor.

Ancak Abramovic döneminde devrim yaşayan Chelsea'nin önemli futbolcularından biri Eidur Gudjohnsen, İzlanda futbolunun gelişen yüzü oldu. Hızı, tekniği ve oyun görüşüyle tam bir halk kahramanıydı.

Kimsenin bilmediği 17 yıllık futbol yatırımı

Reklam
Reklam

Aslında herkes İzlanda'yı dünyadan elini eteğini çekmiş balina yetiştiricileri olan güzide bir ülke olarak biliyordu. Ancak İzlanda 99-00 yıllarında başladığı futbol yatırımının meyvelerini kısa sürede aldı. Antrenör yetiştirmeye kapalı halı sahalar ve futbol okullarına önem veren İzlanda'da kısa sürede futbol büyük bir gelişim gösterdi. Son olarak U21 takımından beslenen İzlanda 10-12 yaşında geliştirmeye başlanılan çocuk futbolcu adayları bugün Avrupa'nın birçok futbol kulübünde başarılı şekilde futbol hayatını sürdürüyor. İzlanda'nın bu şekilde zirveye çıkmasında en büyük etkense kuşkusuz teknik direktör Lars Lagerback ve öğrencileri Sigurdsson, Gudmundsson, Sigthorsson, Bjarnason ve Gunnarsson adlı takımın bel kemiği oyuncuları.

Gruptaki rakibimiz İzlanda

Turnuvanın favorilerinden olan Hodgson'lı İngiltere'yi 2-1 mağlup ederek çeyrek finale uzanan İzlanda, eleme gruplarında rakibimizdi. Elbette ismini o sıralarda duymadığımız için İzlanda milli takımı bizim için cepteydi. Hatta o kadar küçümsüyorduk ki Hasan Şaş ilk maç öncesi büyük bir kararlılıkla "İzlanda topu elle bizim kaleye götürmeye kalksa bile ancak 3 kere götürür" diyerek şuanki çeyrek finalisti küçümsemişti.

Reklam
Reklam

Bu görüşlerin ardından İzlanda ile yaptığımız maçta sahadan 3-0 mağlup ayrıldık. Hollanda, Çek Cumhuriyeti ve Türkiye'nin olduğu gruptan lider çıkan İzlanda yoluna devam ederken Türkiye gruplarda finallere veda etti.

Finallere renk katan İzlanda'nın Tezahuratı

Finallerde 'Hu-hu' ve ritimli bir alkış eşliğinde tezahüratta bulunan İzlanda taraftarının bu destekleme biçimlerinin hikayesi de tamamen günlük yaşamdan geliyor. Balinalarla ünlü olan ve balina beslemenin bir meslek olduğu İzlanda'da 'Hu-hu' yapılarak balina çağırılıyormuş. Üstteki videoda kaptan Aron Gunnarsson eşliğinde İngiltere maçı sonrası klasik tezahuratlarına devam ediyorlar.