Euro bölgesi liderleri ekonomik büyüme konusunda anlaştı

Euro bölgesinin dört büyük ülkesinin liderleri, bölgedeki ekonomik çıktının yüzde 1’ine eşit düzeyde büyüme sağlayacak önlemler alma konusunda anlaştı.

Euro bölgesinin dört büyük ülkesinin liderleri, bölgedeki ekonomik çıktının yüzde 1’ine eşit düzeyde büyüme sağlayacak önlemler alma konusunda anlaştı.

Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya 130 milyar euroluk bir program oluşturulmasını planlıyor.

Ancak uzmanlar bu kadar az para ile ya da ek fon sağlanmaması durumunda anlaşmanın hayata geçirilemeyeceğini ve sembolik kalacağını söylüyorlar.

Ortak Euro tahvilleri gibi konularda da henüz bir uzlaşma sağlanamadı.

İtalya Başbakanı Mario Monti "Avrupa’da önemli bir büyüme paketi konusunda anlaşılmasını istiyoruz” dedi.

Reklam
Reklam

Monti, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile düzenlenen ortak bir basın açıklamasında konuştu.

Dörtlü gelecek hafta euro krizi üzerine yapılacak AB zirvesi öncesinde Roma’da buluştu.

Büyüme paketi, vergilerle karşılanacak altyapı üzerine yapılan harcamaların ve diğer yatırımların artması için yapılan çalışmaları biraraya getirmeyi amaçlıyor. Bu çalışmalar şöyle:

Avrupa Yatırım Bankası’nın borç verme kapasitesini artırmak için sermayesini 10 milyar euro artırarak; Avrupa Komisyonu’nun bölgesel fonlarında kullanılmayan tüm fonları işleme sokmak; Avrupa çapında “proje tahvilleri” adında ortak ulaşım ağlarının inşa edilmesi gibi yatırım projelerini finanse etmek için kullanılacak ortak borçlar oluşturmak. Anlaşma yeni seçilen ve Almanya’nın tepkisine rağmen büyüme anlaşması isteyen Fransa cumhurbaşkanı için siyasi bir zafer olarak görülebilir.

Liderler aynı zamanda bankacılık birliği ve finansal işlem vergisi gibi daha fazla entegrasyon sağlanması için yapılan önerileri de görüştü.

Reklam
Reklam

Ancak iki saatlik görüşmelerin sonunda euro tahvilleri konusunda bir anlaşmaya varılamadı.

Monti AB liderlerini ortak bir adım atılmamasının piyasalara karşı ekonomilerinin güçsüz kalmasına ve “daha fazla sepkülatif saldırılara” neden olacağını söyledi.

Monti, büyümenin görüşüleceği AB zirvesinin sonuçlarının diğerlerine göre daha somut ve makul olacağını söyledi.

Büyüme anlaşmasının çok önemli olduğunu belirten Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, bundan birkaç hafta önce kimsenin AB gündeminde büyümenin olacağını tahmin etmeyeceğini ve dört euro bölgesi liderinin büyüme için daha somut adımlar atacağını söyledi.

Hollaande, ayrıca dörtlünün Avruoa çapında finansal işlemler vergisi için de çalışacaklarını söyledi.

İngiltere hükümeti bu önerinin İngiltere finans merkezi City’ye zarar vereceğini ve diğer Avrupa dışındaki finans merkezleri ve İsveç de uygulamaya katılmazsa karşı çıkacağını söylüyor.

Toplantının yapıldığı sırada Luksemburg’da biraraya gelen AB Maliye Bakanları finansal işlemler vergisinin AB’de bir bütün olarak uygulanamayacağını ancak bazı ülkelerin bunu seçebileceklerini belirtildi.

Reklam
Reklam

İspanya bankaları

Almanya Başbakanı Angela Merkel büyümenin ve sağlam finans sisteminin doğrudan ilişkili olduğunu ve daha fazla siyasi birliğin gerektiğini söyledi.

Dün yapılan toplantıda İspanya’nın resmi olarak euro bölgesinden finansal yardım istemesi bekleniyordu.

Ancak bu yönde bir açıklama yapılmadı.

İspanya’nın bankalarını kurtarmak için100 milyar euro istemesi bekleniyor.

İspanya, İtalya ve Fransa liderleri euro bölgesinde bankaların merkezi bir düzenlemeye tabi tutulmasını gerektirecek ve Avrupa çapında teminat garantisi sağlayacak ortak bankacılık sistemini savunuyor.

İspanya ve Yunanistan bankalarından son aylarda bankaların iflas etmesi ya da euro’dan çıkılması korkusuyla çok sayıda insan paralarını çekti.

Euro bölgesindeki birçok banka için diğer bankalardan kredi almak oldukça zorlaştı.