Euro zirvesinden 'daha sıkı anlaşma' kararı çıktı

Nicolas Sarkozy ve Angela Merkel'in görüşmesinden, Euro bölgesi borç krizinin aşılması için AB üyelerinin yeni ve daha sıkı denetim öngören bir anlaşmaya imza atmaları gerektiği mesajı çıktı.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, Euro bölgesi'ndeki krizin çözümüne yönelik önlemleri ele aldıkları toplantıda Avrupa Birliği için 'yeni bir anlaşma' fikri ağırlık kazandı.

İki lider, yeni anlaşma önerisini Cuma günü yapılacak ve ortak para biriminin kaderi açısından hayati önemde görülen Avrupa Birliği zirvesine taşıyacak.

Merkel ve Sarkozy 'bir daha böyle bir kriz yaşanmaması için' yeni denetim mekanizmaları öngören anlaşmanın gelecek yıl Mart ayında onaylanmış olmasını istiyor.

Reklam
Reklam

Paketin kararlılıklarının göstergesi olduğunu kaydeden Merkel, uzlaşmaların ötesine geçecek yapısal değişiklikler sağlamak istediklerini vurguladı.

Yeni denetim koşulları

Bu nedenle, liderler eğer 27 ülkenin tamamının desteğini almak süreci uzatacak ve güçleştirecekse sadece euro kullanan 17 ülkenin imzalayacağı bir anlaşmanın da yeterli olacağını söylüyorlar.

Birlik üyelerinin sadece bütçe açıkları ve enflasyon oranları konusunda değil, vergi ve harcama siyasetlerinin diğer ayrıntıları konusunda da birbirlerine karşı sorumlu hale gelmesine yönelik öneriler, bir süredir gündemdeydi.

Ancak AB'nin en büyük iki ekonomisinin liderleri, Avrupa Birliği ve ulusal hükümetlerin mali siyasetlerin yönetiminde yetkileri nasıl paylaşacağı ve Avrupa Merkez Bankası'nın ne derece sorumluluk yükleneceği konusunda farklı görüşler benimsiyordu.

Paris'te yapılan ikili görüşmede ise, ulusal hükümetler yüzde 3'ten fazla bütçe açığı verirse, yaptırımların üyelerden onay beklenmeden otomatik olarak devreye girmesi ve her ülkenin anayasasına 'denk bütçe yapacağı' taahhüdünü koyması isteniyor.

Reklam
Reklam

Bu öneriler Çarşamba günü Birlik Başkanı Herman Van Rompuy'a sunulacak.

Mali piyasaların plana ilk tepkisi olumlu oldu. İtalya'nın uzun vadeli borçlanma faizi, Ekim ayından bu yana ilk kez yüzde 6'nın altına indi.

Gözlemciler Cuma günkü zirvede en azından açık bir niyet beyanında bulunulmasının piyasaları yatıştırıp İtalya ve İspanya gibi yüksek borç yükü altındaki ülkelerin borçlanma maliyetlerini düşürmesini umuyor.

Yoğun trafik

Avrupalı liderlerin görüşme trafiği hafta boyu sürecek. Avrupa Merkez Bankası yetkilileri ve ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner de Cuma günü Brüksel'deki AB Zirvesi'ne katılmaya hazırlanıyor.

Zirve öncesi üye ülkeler tutumlarını netleştirmek üzere görüşmeler yapıyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, daha önce kendilerini uzun soluklu bir sürecin beklediğine dikkat çekmişti.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de daha fazla entegrasyona ve mali disipline gerek duyulduğunu kaydetti.

Bununla birlikte Almanya'nın Euro bölgesi tahvilleri oluşturulmasına muhalefeti sürüyor.

Reklam
Reklam

Merkel, düzenlenen ortak basın toplantısında, "borçlarımızı şimdi bir havuzda toplarsak, gerekli gayretleri göstermek konusunda başkalarını nasıl ikna ederiz? Bu makul değil." dedi.

Sarkozy ve Merkel ayrıca, kriz bütünüyle atlatılana dek euro bölgesi liderlerinin her ay 'net bir gündemle' bir araya gelmesini istiyor.

Acı reçetelere yenileri eklendi

Avrupa Birliği'nin en büyük iki ekonomisinin liderleri mali siyasetlerinde eşgüdümü hangi düzeye çekeceğini tartışırken, borç krizinden en fazla etkilenen ülkelerden İtalya ve İrlanda'da yeni ve daha sıkı kemer sıkma önlemleri konusunda uzlaşıldı.

İtalya Başbakanı Mario Monti, önlemlere destek almak için parlamentoda bir konuşma yapacak.

Plan uyarınca vergi kaçırılmasını önlemek için de yeni bir girişim başlatılacak, zenginlere uygulanan vergiler ve emeklilik yaşı arttırılacak.

Sosyal güvenlikten sorumlu bakan Elsa Fornero dün emeklilik reformu için önerilen değişiklikleri anlatırken gözyaşlarını tutamadı, değişikliklerin kendisine 'psikolojik bir bedel ödettiğini' söyledi.

Reklam
Reklam

İrlanda Başbakanı Enda Kenny de halkın bu hafta açıklanacak bütçede sıkı önlemlere hazırlanması gerektiğini söyledi.

Plana göre, kamu harcamaları yılda 2,2 milyar euro azaltılırken, toplanan vergiler yılda 1,5 milyar euro artacak.

Risklerin yüksek olduğuna dikkat çeken Sarkozy, "Euro ortadan kalkarsa Avrupa'dan geriye ne kalır?" diye sorarak, "Hiç birşey" dedi.

Fransız lider bu nedenle euro'nun istikrarı konusunda şüphe duyanlara tam bir dayanışma içinde karşı durulmasını istiyor.

Merkel ve Sarkozy son haftalarda sık sık ikili zirveler ile kriz karşısında ortak tutum arıyor. Bu yakın işbirliği basının ikiliye 'Merkozy' adını takmasına yol açtı.