Ev alırken statik hesabına bakın

Tokat Müteahhitler DErneği Başkanı İbrahim Bülbül, binaların makyajına değil, sağlamlığının bakılmasını istedi.

"Ev alırken manzarasına değil, statik hesabına bakın" diyen İbrahim Bülbül, yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Depremler maalesef ülkemizin acı bir gerçeği. Bu gerçeği iyi öğrenmeli ve ona göre kendimizi hazırlamalıyız. Bizim insanlarımız deprem hadisesini asla unutmamalı. Ev alırken önce binanın manzarasına değil, statik hesabına, zemin etüdüne ve deprem yönetkeliğine uygun yapılıp yapılmadığına bakmalı. Ayrıca önemli bir konuda, yapılan binanın yapı denetim firması kim, bunları iyice öğrenmeli. 4708’ nolu kanun yapı denetim kanunudur.

Reklam
Reklam

13 Temmuz 2001’de Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren kanun ilk önce 19 pilot ilde uygulandı. 2011 tarihi itibaren ise tüm ülkede uygulanmaya başladı. Vatandaşlarımızın bilinçli olmaları ve kanun yaptırımlarını bilmesi bana göre çok çok önemlidir. Bu kanunun 3’ncü maddesine ev alan, daire alan, iş yeri alan vatandaşlarımızın bilmelerinde büyük yarar vardır. Kanunun önemi binaen 3’ncü maddeyi aktarıyorum.

Madde 3 - Bu Kanunun uygulanmasında, yapı denetim kuruluşları imar mevzuatı uyarınca öngörülen fenni mesuliyeti ilgili idareye karşı üstlenir. Yapı denetim kuruluşları, denetçi mimar ve mühendisler, proje müellifleri, laboratuvar görevlileri ve yapı müteahhidi ile birlikte yapının ruhsat ve eklerine, fen, sanat ve sağlık kurallarına aykırı, eksik, hatalı ve kusurlu yapılmış olması nedeniyle ortaya çıkan yapı hasarından dolayı yapı sahibi ve ilgili idareye karşı, kusurları oranında sorumludurlar. Bu sorumluluğun süresi; yapı kullanma izninin alındığı tarihten itibaren, yapının taşıyıcı sisteminden dolayı on beş yıl, taşıyıcı olmayan diğer kısımlarda ise iki yıldır. Yapıda, yapı kullanma izni alındıktan sonra, ilgili idareden izin alınmadan yapılacak esaslı tadilattan doğacak yapı hasarından, izinsiz tadilat yapan sorumludur. Yapı denetim kuruluşu; yazılı ihtarına rağmen yapı sahibi tarafından önlemi alınmayan, parsel dışında meydana gelen ve yapıda hasar oluşturan yer kayması, çığ düşmesi, kaya düşmesi ve sel baskınından doğan hasarlardan sorumlu değildir. Yapı denetim kuruluşlarının yöneticileri, ortakları, denetçi mimar ve mühendisleri ile proje müellifleri, laboratuvar görevlileri ve yapı müteahhidi; bu Kanunun uygulanmasından dolayı ortaya çıkan yapı hasarından sorumludur. Yapı denetim kuruluşu denetim faaliyeti dışında başka ticari faaliyette bulunamaz. Bu kuruluşun denetçi mimar ve mühendislerinin, denetim faaliyeti süresince başkaca mesleki ve inşaat işleri ile ilgili ticari faaliyette bulunmaları yasaktır.

Reklam
Reklam

Van’da ölen Yunus’un gözlerini unutmamamız lazım. Demirden, çimentodan, malzemeden çalınırsa daha çok afetler yaşanır" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz