Ev almadan önce dikkat etmeniz gereken 8 şey

Ev satın alırken nelere dikkat etmek gerekiyor?

Ev satın almaya kara verdiğinizde dikkat etmeniz gereken şeyleri biliyor musunuz? Taşındıktan sonra hüsrana uğramak istemiyorsanız bu önerilere mutlaka göz gezdirin.

İşte ev satın almadan önce dikkat etmeniz gereken 8 şey...


Krediye uygunluğunu gözden geçirin

Ev almak için bankadan ev kredisi çekecekseniz, satın alacağınız evin tapu durumunu ve krediye uygunluğunu kontrol ettirin. Bunun yanı sıra bankaların kredi fazilerini gözden geçirin ve ödeyip ödeyemeceğinize iyi karar verin.


Komşuları araştırın

Reklam
Reklam

Taşınacağınız yeni semt için fikir sahibi olmak istiyorsanız, işe ilk olarak gelecekteki komşularınızı gözden geçirmekle başlayabilirsiniz. İlk başta haklarında fikir sahibi olmak çok zor olabilir. Ancak yaşayış şekilleri, insanlarla olan ilişkileri ve size karşı olan ilk tavırlarını gözden geçirdiğinizde üzerinizde bıraktıkları ilk izlenimden az da olsa bilgi sahibi olabilirsiniz. İnternetteki emlak ilanlarını gezerken semt ve ev gözünüze mükemmel gözükebilir. Ancak büyük bir hüsranla karşılaşmak istemiyorsanız, mutlaka evi ve çevresini incelemeye birkaç kez gidin.


Okulları kontrol edin

Taşınmadan önce araştırmanız gereken önemli konulardan biri de okul. Eğer okul çağında küçük çocuğunuz varsa taşınacağınız semtteki okulları araştırın. Okulların evinize yakınlığı çocuğunuzun toplu taşıma veya servis sorunu yaşamasını engeller. Üstelik eğitim derecesi iyi olan okulların çevresindeki evler, satış sırasında değer bakımından da biraz daha yüksek puana sahip olur.


Farklı zamanlarda ziyaret edin

Reklam
Reklam

Evi satın almadan önce birkaç kez o bölgeyi kontrol etmeye gitmiş olabilirsiniz. Ancak farklı zamanlarda gitmediyseniz, kalabalık veya gürültü gibi gözden kaçırmış olabileceğiniz pek çok detay olabilir. Bu sebeple hafta içi ve hafta sonu farklı saatlerde muhite gitmeniz oldukça önemli.


Park ve bahçeleri araştırın

Hayatınızın geri kalanını geçireceğiniz semtteki kaçış noktaları, ev satın almadan önce kontrol etmeniz gereken önemli detaylardan biri. Kalıcı olarak yaşamayı düşündüğünüzü semtin etrafındaki parkları, bahçeleri ya da yürüyüş parkularını gözden geçirin, evden uzaklık mesafelerini de kontrol etmeyi unutmayın.


Evin tadilatını ve yaşını gözden geçirin

Satın almayı düşündüğünüz ev dışarıdan bakıldığında kusursuz gözükebilir. Ancak içinde yaşamaya başladığınızda ısı problemi, su kaçıran borular, depreme dayanıksızlığı ya da ses yalıtımı gibi dışardan görülmeyen problemler ortaya çıkabilir. Üstelik yepyeni duran evin yaşı beklediğinizden çok yüksek olabilir.


Ulaşım sorunu var mı?

Taşınmayı düşündüğünüz semtin trafik sorunu olup olmadığını kontrol edin. Eğer arabanız yoksa, evinizin yakınından geçen toplu taşıma araçlarına göz atın. Şehir merkezine uzak pek çok semte giden toplu taşıma araçları belirli bir saate kadar transfer gerçekleştiriyor. Bu sebeple hangi otobüs veya minbüsün saat kaça kadar evinizin yakınında geçtiğini mutlaka öğrenin.

Reklam
Reklam

Hangi cepheden güneş aldığına bakın

Satın almak istediğiniz evin yeterince güneş alıp almadığını kontrol etmek büyük önem taşıyor. Ancak evin hangi cepheden güneş aldığı da en az onun kadar bir diğer önemli konu. Güneşli ve ferah bir evde oturmak istiyorsanız bunu mutlaka kontrol edin.