Ev için sonbahar bakımı önerileri

Evinizi sonbahara hazırlayın.

Eviniz sonbahar / kış sezonuna hazır mı? Evinizin hem içinde hem de dışında yapmanız gereken tadilatlar için birkaç püf noktamız var. İster bir apartman dairesinde isterseniz de müstakil bir evde oturun, evinizin bu gerekli bakımlarını ihmal etmeyin.

İşte evinizi yeni mevsime hazırlamanın püf noktaları...



Dış cephe kaplamanız ne durumda?

Dış cephe kaplamanız ahşapsa çürüyen kısımlerını kontrol edin ve gerekli onarımını yaptırın. Aşınmış boyaalrı yenileyin. Sert neylon fırça ile kirli kısımları ovun. Bunun için genel temizlik ürünlerini kullanabilirsiniz. Temizlik işlemini vinil ve alimünyum yüzeylere de uygulayabilirsiniz.

Reklam
Reklam


Çatıyı kontol edin

Yolun karşısına geçin ve dürbün ile çatınızı kontrol edin. Kıvrılan, ezilen ya da çatlayan kısımlar varmı bakın. Baca çıkışlarını ve metal kaplamayı kontrol edin. Baca borularını yenileyin. Daha büyük onarımlar için bir çatı ustasından yardım alın.



Yağmur oluklarını kontrol edin

Oluk ağızlarında biriken yaprakları temizleyin. Yağmur yağdığında ilk gün olukların sızıntı ve kırık yerilerini gözlemleyin ve müdahale edin.



Çiçek yataklarını düzenleyin

Saksı kenarlarından biriken kurumuş toprakları temizleyin. Toprağı, saksı kenarından 2-4 cm aşağıda bırakın. Çiçek soğanlarına zarar vermeden havalandırın ve 3-7 cm kadar malç dökün.



Ahşap mobilyalar

Ahşap mobilyalarınızı yenilerken mutlaka zımparalayıp macun çekmek gerekmez. Sert bir temizlik süngeri ile ovalayın. Böylece yüzeyler pürüzsüz ve hafif ham hale gelir. Biriken tozlatı iz bırakmayan nemli bir bezle silin. Kuruduktan sonra su bazlı boya ile boyayın.



Boya

Birbiri ile uyumlu duvar ve doğrama renkleri görsel zenginlik yaratır. Yenilerken mat ya da yarı mat boya kullanın ve yüzeyleri hafif pürüzlü bırakın. Doğramalarda parlak cila uygularsanız renk aynı bile olsa mat yüzeylerle tamamen farklı durur. Uygulamadan önce deneme yapın, doğal ve yapay ışıkta kontrol ederek karar verin.

Reklam
Reklam


Pencereleri yeni mevsime hazırlayın

Çerçevelerdeki çatlak ve sıyrıkları doldurun, izole edin, mekanizmaları kontrol edin. Bir kovaya 3-4 litre sıcak su, bir ölçü sirke, bir ölçü amonyak koyun; diğerlerini ılık suyla doldurun. Önce amonyaklı su ile ve daha sonra ılık su temizleyin ve kurutun. Tüm bunları yaparken eldiven takmayı unutmayın.



Klima/havalandırma sistemi

Elektrikle bağlantısını kesin. Aralara kaçan dal ve kuru yaprakları temizleyin. Boruları bahçe hortumu ile yıkayın. Yıpranmış veya ezilmiş kablolar için servis çağırın.



Çimleri unutmayın

Kuru yaprakları, kırık ağaç dallarını metal bir tırmıkla temizleyin. Yer yer güneşten kuruyan çimler için yeni tohum ekin ya da bir bahçıvana ektirin.



Mozaik kaplama

Mutfakta set arasını yenilemek mi istiyorsunuz? Peki, mozaik uygulamaya ne dersiniz? Eğer siz uygulayacaksanız, bunu önce küçük bir alanda deneyin. İnce bir kat tutkal sürün ve 25 dakika içinde tutkal kurumadan mozaikleri yapıştırın. Duvar ölçüsüne göre kesmek gerekirse, mozaikleri tek tek kesmek yerine bunu mozaik karolajın arkasını çevirerek tek seferde yapın.

Reklam
Reklam


Duvar kağıdı ve kaplamalar

Duvarlara uygulanan kağıt veya kaplamalar evin havasını bir anda yeniler. Kağıdı ilk defa kaplayacaksanız, duvar kağıdı astarı kullanın. Böylece hata yapma şansınızı azaltmış olursunuz. Duvar kağıtları artık %50 kağıt ve %50 tekstil esaslı, bu yüzden uygulaması çok kolay. Üst üste bindiğinde ya da fazla ıslattığınızda telafisi mümkün.



Tavanlar

Tavanınız çatlaklar yüzünden çirkin görünüyorsa onarmak için pratik bir yöntem var. Eğer fazla zamanınız yoksa ince çatlakları gidermek için dolgu kullanın. Ancak önce bir süre çatlağı izleyin. Aynı odada birden fazla tavan çatlağı mı var, yoksa sadece bir tane ve 5 mm'den uzun bir çatlak mı? Eğer öyleyse bu çok daha ciddi problemlerin habercisi olabilir. Dolguyla tamamladığınız çatlaklar tavanda renk farkı yaratıyorsa sıvanızı yenileyin.



Rutubet sorunu

Duvarlarınızda yazdan kalan rutubet sorunu yaşıyorsanız,bunun kaynağını hemen bulmalısınız. Aksi halde su kaçağı ilerler ve geri dönüşümsüz hasar bırakabilir. Bunu gidermenin en pratik yolu bir süre pencereleri açık bırakarak havalandırmak. İçerideki yoğunlaşmayı önlemek için kaliteli bir nem emici satın alın.
Kaynak: Evim dergisi

Reklam
Reklam