Evrim ATAMAN/SEFERİHİSAR Seferihisar'ın Sığacık Mahallesi'nin çehresi Seferihisar Belediyesi'nin hazırladığı ve finansmanını İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sağladığı projeyle değişti. Bölgeyi kalkındırmak için başlatılan projede yenileme ve düzenleme çalışmaları tamamlanan 500 yıllık 200 üzerindeki tarihi ev turizme kazandırıldı. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yeni hedefi ise tüm evleri kapsayacak ev pansiyonculuğuyla, 600 yataklı dünyanın en eski tatil köyünü Kaleiçi'nde oluşturarak, dünyayı farklı bir turizm modeliyle tanıştırmak.
Restorasyon çalışmasının ardından Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan ve CHP'li Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer'in imzaladığı protokolle Kaleiçi yaşayanlarını kapsayacak eğitim programı uygulanacağı bildirildi. ilk etap 7-20 Aralık tarihleri arasında kayıtların alınmasından sonra Ocak ayı içerisinde gerçekleşecek. "Ev pansiyonculuğu" eğitimiyle misafir karşılama, ağırlama, pansiyonculuk, güler yüz gibi konularda sertifika verilecek. 2015 yılı itibariyle eğitim programını tamamlayıp sertifika alan ev sahipleri ev pansiyonculuğuna başlayacak.
KALEİÇİ DOKUSUNA UYGUN OLARAK YENİLENDİ
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, çok heyecanlı olduklarını belirttiği projeyle ilgili olarak, "Sığacık Kaleiçi dünyada hayatın devam ettiği nadir kalelerden bir tanesi. Kanuni Sultan Süleyman döneminde Rodos seferine hazırlık olarak yaptırılmış. 500 yıldır içerisinde yaşamın devam ettiği çok özel bir yer. İçerisinde bazıları kale surları üzerine kurulmuş olan 284 ev var. Sığacık Kalesi'ni kendine özgü yapısıyla birlikte yenilemeye karar verdik. Ama tabi bu öyle kolay olmadı. Biz göreve geldiğimiz 2009 yılında Kaleiçi restorasyonunu yapmaya karar verdik. Kaleiçi SİT alanı olması nedeniyle içerisindeki evlerin yıllardır bakım onarım yapılamıyordu. Bunun için öncelikle evlerin restorasyonu ile ilgili proje hazırlayıp, Anıtlar Kurulu'na başvurduk. Onayın ardından İzmir Büyükşehir Belediyemizle birlikte protokol yaptık. Büyükşehir belediyemizin finansmanıyla da hayalimizi gerçekleştirmeye başladık" dedi.
EVLERİN TURİZME KAZANDIRILMASINA ÖNCÜLÜK EDECEĞİZ
Restorasyon çalışmasının tamamlanmasıyla birlikte asıl hayal ettikleri projeye başlayacaklarını belirten Başkan Soyer, "Şimdi bütün çabamız burayı bir tatil köyü olarak pazarlamak. Daha önce denenmemiş bir yöntemi deneyeceğiz. Belediye olarak bu evlerin turizme kazandırılmasına öncülük edeceğiz. Bu evlerin bir odasını turizme açmayı hedefliyoruz. Yaşar Üniversitesi'yle bir eğitim programı hazırladık. Ev sahiplerine istenen konfor standartlarına ulaşılması için yapacakları yatırımda rehberlik yapacağız, turizm hizmeti ile ilgili eğitim programları uygulayacağız. Bunları da Kaleiçi'ndeki ev sahipleriyle birlikte belediye öncülüğünde yapacağız. Yavaş yavaş tüm evleri de pansiyona dönüştürüp burayı bir tatil köyüne dönüştürmek istiyoruz. Düşünsenize 500 yıllık bir evin içerisinde uyandığınız bir tatil. Tamamen organik ürünlerle hazırlanmış kahvaltı. Tarih kokan sokaklar" dedi.
İNSANLAR TATİLDE YENİ ŞEYLER KEŞFETMEK İSTİYOR
Tüm dünyada 'her şey dahil' sistemiyle sürdürülen tatil anlayışından insanların uzaklaşmaya başladığına işaret eden Başkan Soyer, "Turizm artık sadece kitle turizmi değil. İnsanlar artık gittikleri yerlerin yemekleriyle, kültürüyle tanışmak istiyor. Ortaya koyacağımız bu modelle birlikte elimizdeki büyük hazine olan Sığacık'ı, Kaleiçi'ni tüm zenginliklerimizi tüm dünyayla buluşturacağız. Diğer önemsediğimiz şey ise Kaleiçi'nde yaşayan insanların ekmeğini büyüterek, para kazandırmak olacak" dedi.
AKADEMİSYENLER EĞİTİM VERECEK
Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan da yerel yönetim ve üniversite işbirliğinin olumlu bir uygulama örneği olacak projeye akademik eğitim destek sağlanacağını belirtti. Barkan, şunları söyledi:
"Özellikle turizm uzmanı akademisyenlerimiz yerel halka bu konuda neler yapmaları gerektiğini anlatacak. Dünyadaki ev pansiyonculuğu uygulamalarından da örnekler göstererek bu alanda gelişmiş ülkelerden örnekler gösterecek, konaklamaya gelecek turistlerin nasıl ağırlanması, ev pansiyonu işletmeciliğinin nasıl yapılması gerektiğini anlatacaklar. Seferihisar Belediyesi ile bilimsel işbirliği projelerimizden biri olan bu uygulamayla bölge turizminin daha da gelişeceğine inanıyorum."
EĞİTİM İLK 40 EV SAHİBİNE
Seferihisar Belediyesi ve Yaşar Üniversitesi tarafından açılacak eğitim programına katılmak isteyen Kaleiçi ev sahiplerinin 8 Aralık 2014 Pazartesi gününden itibaren Seferihisar Belediyesi Etüt Proje Müdürlüğü'ne başvurmaları gerekecek. Başvuru sahipleri sekiz günlük ücretsiz ilk etap eğitim çalışmasına katılmaya hak kazanmış olacak.
FOTOĞRAF
--- KUTU ---
SIĞACIK KALEİÇİ RESTORASYONUNDA NELER YAPILDI?
Kalede tarihi dokunun algılanabilirliği sağlandı. Proje kapsamında cephelerde niteliğini kaybetmiş olan sıvaların onarımları gerçekleştirildi. Bölgede bulunan Teos taşları cephede korunarak restorasyon ilkeleri doğrultusunda temizlenerek gün yüzüne çıkarıldı. Cephede bulunan malzemelerde derin kırılma, kopma, eksilmenin olduğu yerlerde yenilemeler yapıldı. Proje kapsamında bazı yerlerde onarım, bazı yerlerde ise değişimlerle kapı, pencere, çatı ve kepenklere müdahale edildi, elektrik ve su bağlantıları yenilendi ve elektrik kabloları yeraltına alınıp sokak aydınlatmaları direklerden duvar apliklerine aktarıldı. Özgün haldeki donanımlar, orijinaline uygun olarak yenilendi. Yağmur sularına önlem olarak açık kanal sistemiyle denize deşarj sistemi yapıldı, yollar granit küp taş döşendi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz