Evans: Faiz bu yıl artmamalı

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, Fed yetkililerinin enflasyonun yüzde 2 düzeyine doğru yükseldiğinden emin olmadan faiz artırmamaları gerektiğini söyledi.

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, Fed yetkililerinin faiz artırımına karar vermeden önce enflasyonun yüzde 2 düzeyine doğru yükseldiğinden "son derece emin" olmaları gerektiğini ifade ederek, faiz artırımlarının gelecek yılın ilk yarısına kadar ötelenmesi gerektiğini söyledi.

Evans, Londra'da katıldığı bir toplantıda yapacağı konuşma için hazırlanan metinde, "Bu tarihe kadar finansal koşulları sıkılaştırmak için acele etmemizi gerektirecek çekici bir sebep göremiyorum" dedi.

Evans ABD'de enflasyonun zayıf, işsizliğin ise yüzde 5.5 düzeyinde olduğunu belirterek erken faiz artırımlarının getireceği yükün, daha geç artırımın getireceği maliyetten daha fazla olacağına dikkat çekti. Evans, işsizlik için yüzde 5'in sürdürülebilir seviye düşünüyor.

Reklam
Reklam

Evans, dolardaki güçlü değer artışının ekonomiye yönelik etkilerine ağırlık vermeyen diğer Fed yetkililerinin aksine dolardaki değer artışı nedeniyle "dezenflasyonist baskıların" enflasyon beklentilerinin içine yerleşebileceğini ve Fed'in yüzde 2 olan enflasyon hedefine ulaşmasını daha güç hale getireceğinden endişeleniyor.

Evans faiz artırımına ikna olması için şu anda yüzde 1.3 düzeyinde olan çekirdek enflasyonun arttığını, yıllık ücret artışlarının yüzde 3 ile 4 aralığına yükseldiğini ve enflasyon beklentilerinin güçlendiğini görmek istediğini belirtti.

Evans, bu beklentilerine rağmen ABD'nin para politikasını belirleyen Fed Açık Piyasa Kurulu'nda faiz artırımlarının bu yıl başlayacağını öngören ve artırımların her toplantıda çeyrek puan olarak devam edeceğini tahmin eden diğer merkez bankası yetkililerine karşı oy kullanmadı.

Evans, pek çok yatırımcının faiz artırımlarının bundan çok daha yavaş gerçekleşeceğini tahmin ettiğini belirterek, "Bence faiz artırımında temkinli olmalıyız" dedi. (Reuters)

Reklam
Reklam