Evcil hayvan besleyin stresiniz azalsın!

Evcil hayvan beslemenin, uzmanlar tarafından strese iyi geldiği ve insanları rahatlattığı bildirildi.

Veteriner Hekim Ahmet Ata, son yıllarda oldukça yaygın bir hale gelen evcil hayvan beslemenin birçok yönden insanlara fayda sağladığını söyledi. Aşırı stresli insanların, evlerinde besledikleri evcil hayvanlarla konuşarak ya da onlarla ilgilenerek rahatladıklarını belirten Ata, "Hayvan beslemek insanları rahatlatıyor, stresten uzaklaştırıyor. Bazı insanlar, evlerinde besledikleri hayvanlarla konuşma yolunu seçiyor. Onlarla oynuyor ya da bir şekilde ilgilenerek o anki sıkıntısını unutuyor. Evde beslediğiniz köpeğiniz sayesinde, düzenli olarak hayvanı gezdirmek için dışarı çıkıyorsunuz. Bu da tansiyon kolesterol ve kilo problemini dengeliyor. Hem de spor yapmış oluyorsunuz" dedi.

Reklam
Reklam

Evcil hayvan beslerken dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Ata, beslenen hayvanların aşılarının ve gerekli tetkiklerinin zamanında yapılması gerektiğini ifade etti. Ata, "Evde hayvan besleyenlerin en çok dikkat etmesi gereken hususlardan biri kisttir. Buna karşı evde beslenen hayvanlar belirli periyotlarla aşılanmalıdır.

Genellikle halk arasında yanlış bir inanış var. Kist, tüy yutmaktan kaynaklanan bir hastalık olarak algılanıyor. Ancak bu hastalık tüy yutmaktan kaynaklanmıyor. Hayvanların dışkısıyla dışarı atılan bu kistler yine hayvanlar aracılığıyla bize bulaşıyor. Düzenli olarak 3 ayda bir parazit iğnelerinin yapılması gerekiyor. Dikkat edilmesi gereken olaylardan bir önemli konu ise kuduzdur. Kuduz aşısı mutlaka yapılmalıdır. Bunun dışında karma aşılarda mutlaka yaptırılmalıdır" şeklinde konuştu.
Kayseri'de evcil hayvan beslemenin de yeni yeni yaygınlaştığını dile getiren Veteriner Hekim Ahmet Ata, diğer illere oranla Kayseri'nin biraz daha geride olduğunu sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

İHA