Evde Çocuğunuz/Kardeşinizle Yapabileceğiniz Deneyler

Malumunuz küçük çocuklarla mümkün olduğunca kaliteli vakit geçirip onları internet ve televizyondan mümkün olduğunca uzak tutmamız lazım. İlgisini çekebilecek, aynı zamanda bir şeyler gözlemlemesine yardımcı olabilecek birçok aktiviteyi internette bulabilirsiniz, bunlardan bazılarını sizin için derlendi.

Balçık Hamur

Slime, klasik oyun hamurlarına bir alternatif. Çamurumsu görüntüsünün yanında oyun hamuru gibi hemen kurumaması, kolay hazırlanabilirliği sebebiyle şahane bir aktivite. Sadece çocuklar için değil yetişkinler için de bol bol eğlence sunuyor üstelik.

Malzemeler:

  • Tutkal
  • Su
  • Mısır Nişastası
  • Renklendirmek için gıda boyası (gıda boyanız yoksa tatlı kaşığı ucuyla kakao, birkaç damla kırmızı lahana suyunu deneyebilirsini

Yapılışı:

Reklam
Reklam
  • Tutkalı bir kaseye boşaltın.
  • Başka bir kasede 1,5 çorba kaşığı nişastayı bir bardak suyun içinde çözün, bu bulanık içinde hafif parçalar gözlemleyebileceğiniz bir sıvı olacak, ne kadar karıştırıp katı tanecikleri azaltırsanız o kadar iyi (yurtdışındaki bir çok videoda sıvı nişasta dediğimiz çamaşır kolası kullanılmış, bulabiliyorsanız bu da olur).
  • Renklendirici olarak kullanacağınız maddeyi tutkalın içine koyun ve karıştırın (gıda boyası,ıslak fırçayla damlatılan sulu boya, kakao, kırmızı lahana suyu gibir bir çok alternatif yaratabilirsiniz 5-6 damlayı geçmesin).
  • Tutkalın içine hazırladığınız nişastalı suyu dökmeye başlayın, bu sürecte bol bol karıştırmak lazım; kıvamını alması bolca karıştırmayı gerektiriyor, mümkünse ellerinizi kullanın.
  • Çok katı olması durumunda su, çok sıvı olması durumunda sulu çözeltiye daha fazla nişasta koyarak deneyebilirsiniz.

İçinde tutkal olması nedeni ile yenilmemesi ve gözlere değdirilmemesi gerektiğini unutmayın.

Reklam
Reklam

Uçan Çay Poşeti

Malzemeler:

• Çay poşeti
• Yanmaz bir düz tabak/tepsi ya da bir parça alüminyum folyo
• Çakmak ya da kibrit
• Makas

Yapılışı:

• Sallama çay poşetinin iplik olan ucu makasla kesilir ve poşetin içindeki çay boşaltılır.
• Çay boşaltıldıktan sonra iki ucu açık silindir bir boru haline getirilir.
• Bir parça alüminyum folyo/yanmaz düz bir porselen tabak düz bir zemine koyulur
• Yaptığımız silindir boru bu zeminin üzerine dik duracak şekilde konulur.
• Silindir üst ucundan yakılır.
• Silindirin %90'ı yandığında silindir havalanacaktır.

Ateşle oynama içerdiğinden küçük çocukların tek başına yapmaması gerektiğini hatırlatmanın lüzumu yok sanırım.

Baloncuk Yılan

Baloncuk sevmeyen, pazardan aldığı baloncuk yapma oyuncağının içindeki köpüğü bitip de annesinden arap sabunu dilenmeyen var mı aramızda? Varsa çok şey kaybetmiş.

E o zaman eski günlere dönmece yapıp baloncuk yılan yapalım, ihtiyacımız olan şeyler sadece boş şişe, çorap ya da el havlusu ve bulaşık deterjanı.

Reklam
Reklam

Şişenin alt kısmını kesip kalın bir çorap ya da el havlusunu alt kısma sabitleyin (bu işlem için paket lastiği ya da toka kullanabilirsiniz). Sonra bir kasede sıvı bulaşık deterjanı ve su karışımı hazırlayıp çorabınızı/havlunuzu buna daldırın. İşte bu kadar!
Eğer kullandığınız tekstil materyalinin üzerine biraz boya koyarsanız da rengarenk balonlarınız olur.

Küçük çocukları nefeslerini içlerine çekmemeleri için lütfen gözetim altında tutun.Çıplak Yumurta

Şu malum diş macununun reklamını hatırlamayan 90lar insanı yoktur herhalde.Bu ilginç aktivite için ihtiyacınız olan tek şey sirke ve yumurta. Elma sirkesi kullanırsanız gözlemlemesi daha kolay olduğu için daha eğlenceli ama üzüm sirkesi de kullanabilirsiniz.

Yumurtayı bir kabın içerisine koyup üzerini kapatacak kadar sirke içerisinde 18-24 saat bekletiyoruz. Bu süre sonunda dikkatlice yumurtayı kabın içinden alıp yıkıyoruz (Kabın içinden alırken büyük bir tahta kaşık kullanmanız tavsiye olunur, yoksa yumurta dağılabilir.). Yumurtayı yıkayıp üzerinde kalan kabukları nazikçe ayırdıktan sonra önce tuzlu su sonra normal su içerisine koyarak osmos sürecini gözlemleyebilirsiniz. Hele ki gıda boyası koyarsanız rengarenk yumurtalarınız olur.

Reklam
Reklam

Burdan çıkarılacak ders: Asitli içecekler kalsiyumlu yüzeyleri aşındırır, dolayısıyla diş minemize de zarar verir.

Fosforlu Su

Bu harika aktivite için iki temel şeye ihtiyacımız var B1 vitamini (tiamin) tableti ve siyah ışık. İkisi de sürekli el altında bulunan şeyler değil ama kolayca edinilebilir.

Bu aktivite için piyasada bulabileceğiniz herhangi bir B vitamini kompleksini kullanabilirsiniz, B1 vitaminini içeriğinin tablet başına 100mg'dan fazla olmasına dikkat etmeniz yeterli. Öncelikle işe bir kapta B vitaminini toz haline getirerek başlıyoruz. Bir tablet, ya da daha fazla parlaklık istiyorsanız iki tablet kullanabilirsiniz. Bu toz ılık suda çözerek doldurduğunuz banyo küvetine boşaltıp siyah ıçığı açın ve : HEYO PARLAYAN BANYO! En güzel yanı da yapay boyalarla değil güvenli bir yönemle böylesine bir eğlence sağlayabilmek.

Bu sırrı tonik ve B1 vitaminini karıştırarak siyah ışıkta ışıldayan kokteyller yapmak için kullananlar da mevcut. Her ne kadar B vitamini suda çözünen ve sağlıklı bireyler için güvenli kabul edilen bir vitamin olsa da bu işle kalkışmadan önce doktorunuza B vitamini kullanmanızda bir sakınca olup olmadığını danışmanızda fayda var.

Reklam
Reklam