Evde Düzen Zamanı

Evinize daha organize bir görünüm vermek ister misiniz?

Evinize daha organize bir görünüm vermek ister misiniz? Ana mekanları düzene sokmanız için gerekli ipuçları bu sayfalarda.

1 - YEMEK ODASI

Yemek odasındaki masa, yemek içindir. Bu nedenle masa üzerindeki kağıt yığınlarını ya da oraya ait olmayan diğer eşyaları kaldırın. Böylesi bir temizlik, masanızı hoş bir masa örtüsü ile süsleyerek hoş tabaklar ve gümüş sofra takımlarıyla güzelleştirmenize yardımcı olur. Bu yöntemle, masanızın üzerine işe yaramayan bir sürü ıvır zıvır fırlatma isteğiniz de en aza inecektir.

Reklam
Reklam

Yemek odasındaki dolaplarınızda karışıklığa yol açan her şeyi kaldırın. Sadece bir veya iki güzel yemek takımı, bir gümüş sofra takımı, hoş bardaklar ve masa örtülerini bırakın. Yemekle ilgili olmayan tüm malzemeleri lütfen dolabınızdan çıkarın! Eğer yemek odanızı hiç kullanmıyorsanız, burayı kullanacağınız bir odaya dönüştürmeyi düşünün. Örneğin burayı küçük çocuğunuz için bir oyun odasına ya da bir çalışma odasına dönüştürebilirsiniz.


2 - MUTFAK

Kullanmadığınız bütün mutfak eşyalarını verin. Bu şekilde dağınıklığı azaltabilirsiniz. Hiç ihtiyaç duymayacağınız kadar çok tabak, bardak, plastik saklama kabı, gümüş takım veya benzeri eşyalara mı sahipsiniz? O halde fazlalıkları elden çıkarın. Bunları ikinci el eşya satış yerlerinde ya da internette satabilirsiniz.

Sadece misafir geldiğinde kullandığınız eşyaları ya da normalde ayak altında bulunmayan ekstra büyük servis tabaklarınızı saklayın. Buzdolabınızın içini düzenleyin. Dış yüzeyinden, acil telefon numaraları ve aile takvimi dışında her şeyi çıkarın. İçerisini benzer yiyecekleri bir araya koyarak, raf raf düzenleyin. Süresi geçmiş bütün yiyecekleri atın.

Reklam
Reklam

3 - OTURMA ODASI

Film koleksiyonunuzu televizyon dolabına veya raflara yerleştirin. DVD ve VHS kasetlerinizi film veya oyuncu adıyla drama, komedi ve çocuk filmleri gibi kategorilere göre, CD ve müzik kasetlerinizi de pop, rock ya da caz gibi müzik türlerine göre düzenleyin. Dergilerinizi bir araya toplayın ve bir rafa ya da gazeteliğe yerleştirin. Eğer dergileriniz çok fazla ise işinize yaramayanları atın. Artık okumadığınız dergilerin üyeliklerini de iptal edin. Ortalığa saçılmış bütün oyuncaklar hasır sepetlere veya plastik kutulara konulabilir; tercihen kapaklı olanlarına. Çocuklarınıza yatmadan önce oyuncaklarını bu kutulara koymalarını söyleyin.


4 - YATAK ODASI

Yatağınızın altında neler saklıyorsunuz? Asla bir ıvır zıvır yığınının üzerinde uyumayın. Masalarınızdan biri için sakladığınız ek parça veya tekerlekli yatak altı saklama kutusu dışında her şeyi yatağınızın altından kaldırın. Etajerinizin üzeri dağınık görünüyorsa, fazlalık olan her şeyi kaldırın. Parfüm ve kolonyalarınızı zarif, gümüş bir tepsiye dizin.

Reklam
Reklam

Mücevherlerinizi mücevher kutusunda saklayın. Bozuk paralarınızı şık bir çanağa koyun. Gardırobunuzu düzenleyin. Tekrar moda olmasını beklediğiniz veya tamir etmeyi hiç düşünmediğiniz düğmesi kaybolmuş ya da kenar dikişleri açılmış veya artık size olmayan kıyafetlerinizi satın veya birine verin. Sadece, kendinizi iyi hissetmenizi sağladığı için giymekten hoşlandığınız kıyafetlerinizi gardırobunuzda tutun.


5 - ÇOCUK ODASI

Çocuklarınızın her birine el işleri, kartlar, resimler ve hatıralar gibi eşyalarını koymaları için taşıyabilecekleri bir dosya kutusu - içinde asılabilir dosya kılıfları bulunanlardan- verin. Çocuğunuzun oyuncaklarını, okul eşyalarını, saç aksesuarlarını veya diğer küçük eşyalarını koyması için kapı arkasına bir ayakkabı rafı yerleştirin. Eğer çocuğunuzun bir sürü şapkası varsa, bir tane de şapka rafı asın. Bütün oyuncakları almaya yetecek büyüklükte bir oyuncak sandığı, raf sıraları ya da geniş plastik bir kutunuz olsun.

Eğer saklayabileceğinizden fazla oyuncak varsa çocuğunuzla birlikte hangilerinin atılacağına karar verin ve fazlalıkları bir çocuk yuvasına ya da bir derneğe bağışlayın. İkinci el satışların yapıldığı yerlerde oyuncakları satabilir, elde ettiğiniz parayı çocuğunuzun almasına izin verebilirsiniz. Bu şekilde çocuğunuz, oyuncaklarından daha kolay ayrılacaktır.

Reklam
Reklam

6 - BANYO

Evinizin bütün bireylerine; fırça, saç bakım malzemeleri ve tıraş makinesi gibi kişisel banyo eşyalarını koyabilmeleri için ayrı birer sepet veya plastik kutu verin. Havluları veya bornozları asmak için, banyo kapısının arkasına bir askı takın. Ayrıca havluları sürekli yerde görüyorsanız, bir ya da iki havlu askısı daha ekleyerek aile üyelerini havlularını asmaya özendirebilirsiniz. Çocuklarınızın banyo oyuncaklarını, banyo için yapılmış küflenmeyen oyuncak kutularında saklayın. Duş duvarının hemen yanına bu tip kutuların vantuzlu olanlarını asabilirsiniz.

7 - EV-OFİS

Çalışma masanızın üzerini temizleyin. Bütün kağıtlarınızı dosyalayın. Ofis eşyalarınızı masa çekmecelerine, ofis dolabına, raflara veya plastik bir kutuya yerleştirin.Ev ile ilgili ve kişisel evraklarınızı bir dosya dolabında saklayın. Dosya dolabınız yoksa almanızda fayda var. Bilgisayar bölgesindeki bütün dağınıklığı temizleyin, tüm disket veya CD'lerinizi CD kabına yerleştirin. Kullanma kılavuzları, adres rehberleri ve kalın kataloglar için odanıza raflar asın.

Reklam
Reklam

8 - ÇAMAŞIR ODASI

Her defasında birikmiş çamaşırlarla boğuşuyorsanız, çamaşırlarınızı günlük olarak yıkamayı deneyin. Küçük bir aile olsanız da her gece çamaşır yıkamaya yetecek kadar kıyafet, havlu ve çarşaf üretilebilirsiniz ve bu çamaşırları her gün yıkayarak çamaşır biriktirmemiş olursunuz. Deterjan, leke çıkarıcı ve diğer çamaşır ürünlerini bir rafta veya çamaşır odanızdaki bir dolapta saklayın. Eğer çamaşır odanızda raf ya da dolap yoksa, tercihen çamaşır makinesinin yanına birkaç tane eklemeyi düşünün. Yumuşatıcı kalıntıları, kurutucu pamukçukları ve çamaşır ürünlerinin benzer çöplerini atmak için, çamaşır odanıza küçük bir çöp kutusu koyun.

Evim Dergisi