Evde enerjiden tasarruf etme yöntemleri

KONYA (İHA) - Evlerde kullanılan elektirkli ev aletlerini kullanırken alınacak birkaç önlem ile tüketilen elektrik enerjisinden yüzde 50'ye varan tasarruf sağlanabiliyor.
TMMOB Makine Mühendisleri Odası Konya Şubesi tarafından bastırılan kitapçıkta yer alan bilgilere göre evlerde kullanılan elektrikli ev aletlerini kullakırken yapılacak birkaç işlem ile tüketilen elektrik enerjisinden tasarruf edilebiliyor.

Örneğin evlerde kullanılan buzdolaplarının toprak hattı bulunan prizlere takılması gerekiyor. Kapı içlerinde bulunan manyetik bantların yapışma yüzeyleriyle beraber ayda birkez sabunlu su yardımı ile temizlenerek kurutulmalıdır. Bu bantın kurutulduktan sonra pudralanması ömürlerinin uzamasını sağlar. Buzdolabı içinde bulunan yemek ve yiyeceklerin kapaklı olmasına dikkat edilmeli. Aksi taktirde buzlanma yapabiliyor. Buzdolabına konan sıvıların üstü daima kapatılmalıdır, aksi taktirde dolaşım içindeki nem oranı artar. Bu da kompresörün daha fazla çalışmasına neden olur. Buzluk diye bilinen dondurucu bölmedeki buz kalınlığı 5-6 milimetreyi geçmeden eritilmelidir. Buzdolabına sıcak yemek koyulmamalı, direkt güneş ışığı alan yerlere ve radyatör, fırın yanlarına buzdolabı konulmamalıdır. Buzdolabında önerilen iç sıcaklık alt bölmede + 4, dondurucu bölmede ise -18, 20 derece olmalıdır.

Reklam
Reklam

Çamaşır makinelerinde ise çamaşırlar çok sıcak suda yıkanmamalı, yünlüler en fazla 30, sentetikler en fazla 40-50 ve pamuklular ise en fazla 40-60 derece aralığında yıkanmalıdır. Makine tam kapasitede çalıştırılmalı, çamaşır az kirli ise ekonomi modunda yıkanmalıdır. Çok kirli ve lekeli çamaşırlar önceden ıslatılmalı böylece ikinci yıkama ortadan kalkmış olur. Tambur tıka basa doldurulmamalı, çamaşırın üstüne bastırıldığında tambur arasındaki boşluk bir karış olmalıdır. Deterjanın fazla konulması yıkamayı güçleştireceği için deterjan fazla konulmamalıdır. Su filtresi sık sık temizlenmeli, bozuk para vb malzemelerin yıkanacak çamaşırların ceplerinden çıkarılmasına dikkat edilmelidir. Kurutmalı makinelerde kurutma süresi kısaltılarak hem çamaşırın ömrü hem de enerji tasarrufu sağlanabilir.

Bulaşık makinelerinde tuz ve parlatıcı yüklemeleri zamanında yapılmalı, makine tam kapasitede kullanılmalı ve bulaşıklar az kirli ise ekonomik modda kullanılmalıdır. Fazla deterjan konulması yıkamayı güçleştireceğinden gerektiği miktarda deterjan konulmalıdır.

Reklam
Reklam

Evde kullanılan ütülerde ise ütüyü tekrar tekrar ısıtmak gerekmeyecek şekilde ütüleme işlemi yapılmalı, taban yapısı çizilmeyen bir kaplamaya sahip, kumaş üzerinde rahat kayan yapıda olan ütüler tercih edilmelidir. Ütülenecek çamaşırların kurutucudan nemli halde çıkarılmalı, termostat ayarı kumaş cinslerine göre en düşük düzeyde ayarlanmalıdır. Ütüleme işlemi bitmeden birkaç dakika önce ütünün fişi çekilmeli, tabanda kalan ısı ile ütülemeye devam edilmelidir.

Yemek pişirmede kullanılan fırın ve ocaklarda fırın kapağı her açılışında yüzde 20 oranında ısı kaybı yaşandığı için fırın içindeki yemek pişene kadar kapağı açmamaya dikkat edilmelidir. Pişirme işlerinde alt kısmı düz tencere ve tava kullanılmalı, büyük ateşin üzerine küçük kap konmamalıdıdır. Yemek yapımında buharlı ve basınçlı tencereler tercih edilmelidir. Ekmekler elektrikli fırında kızartmak yerine tost makinesinde kızartılmalı, su ısıtılırken açık yayvan kap kullanılmamalıdır. Donmuş yiyeceklerin fırında pişirilmeden önce çözülmesi sağlanmalı, elektrikli fırın ve ocaklar pişme süresinden birkaç dakika önce kapatılmalıdır.

Reklam
Reklam

Evde kullanılan elektronik eşyalarda ise çalışmadıkları zaman stand-by modunda enerji tüketmeye devam ettiği unutulmamalı, bu nedenle kapama tuşundan kapatılmalıdır. Televizyon ile izleyen arasındaki mesafe en az 2 metre olmalı, evdeki elektronik eşyalar kullanılmadığı sürede kapalı tutulmalıdır.

Öncelikle duvar, tavan ve dekorasyon malzemelerinde açık renkler tercih edilmeli, yüksek verimli uygun ışık kaynağı ve ışığı en verimli şekilde kullanan armatürler seçilmelidir. Odadan çıkarken lambalar söndürülmeli, aydınlatmada kompakt lambalar kullanılmalıdır. Ofislerin aydınlatılmasında floresan lambalar tercih edilmelidir.