Evde Oturmak Yerine Atölye Kurup Üretim Çarkına Katıldılar

Kütahya'da yaşayan iki kadın, evde oturmak yerine Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi'nden (KOSGEB) aldıkları kredilerle kurdukları

Kütahya'da yaşayan iki kadın, evde oturmak yerine Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi'nden (KOSGEB) aldıkları kredilerle kurdukları atölyelerde gıda sektöründe faaliyet göstererek, ekonomiye artı değer kattı.

Emekli hidrojeoloji mühendisi Aylin Özotraç, çocukluğunun damak tatlarının unutulmamasını sağlamak için aldığı krediyle Kütahya Belediyesi Kadın İş Geliştirme Merkezi'nde (KİŞGEM) kurduğu atölyede, mantı, erişte, çorbalık, cimcik gibi geleneksel hamur işi yemekler üretiyor.

Reklam
Reklam

Özotraç, AA muhabirine, 20 yıl çalışıp emekli olduktan sonra yeniden çalışma düşüncesinin tesadüfen oluştuğunu söyledi. Spor için yürüyüş yaparken KİŞGEM binasını gördüğünü ve merak ettiği için yetkililerden bilgi aldığını belirten Özotraç, kadın girişimcilere tanınan imkanlardan etkilenerek hamur işi yemekler üretmeye karar verdiğini bildirdi.

Özotraç, KOSGEB ve KİŞGEM'in desteğiyle 5 ay gibi kısa bir sürede atölyeyi faaliyete geçirdiğini anlatarak, geçen şubat ayında açtığı atölyede 4 kadın işçi çalıştırdığını ve kentte satış noktası kuracağını ifade etti.

Kadınlara, evde vakit geçirmek yerine girişimcilere destek veren kuruluşlara müracaat etmesini öneren Özotraç, "Amacım, eski damak tatlarını gündemde tutabilmek. Bunu görev edindim. Ürünlerimizi eski yöntem ve tarifler üzerine çıkarıyoruz. Mantı, erişte, çorbalık ve Kütahya'ya özgü cimcik gibi geleneksel hamur işi yemeklerin yanı sıra tamamı annelerimizin, ninelerimizin tarifleri olan tatlı ve tuzlu birçok ürün üretiyoruz" dedi.

-Merdiven altı üretimden atölyeye...-

Reklam
Reklam

Münire Usta da, daha önce kocası Mehmet Usta ile ticaretini yaptıkları işi genişletmek ve üretime geçmek amacıyla KOSGEB'den kredi alıp KİŞGEM'de haşhaş ezmesi imalatı atölyesi kurdu.

Yaklaşık bir yıl önce atölyeyi kurup kavurma makinesi alarak işe başladıklarını belirten Usta, "Siparişlerimiz yoğun olunca kurduğumuz atölyede haşhaş ezmesi üretimimiz aylık 1,5-2 ton arasında oluyor. Ürünlerimizi İzmir, Manisa, Eskişehir ve Kütahya'da toptancılara pazarlıyoruz" diye konuştu.

Mehmet Usta ise haşhaş ezmesini önceden "merdiven altı" diye bilinen yöntemle ürettiklerini, KİŞGEM'de atölyeyi kurunca üretimin yaklaşık 10 kat arttığını dile getirdi.

KOSGEB ve KİŞGEM'e desteklerinden dolayı teşekkür eden Usta, sahip oldukları imkanları genişletip istihdam sağlamak istediklerini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: