Bu dönemde en kolay ve etkin yöntem doğum kontrol haplarıdır. Ama bunu da genç evliler pek kabul etmiyorlar ve bunun sebebini de şöyle açıklıyorlar: Doğum kontrol hapları kilo aldırıp, selulite neden oluyor. Sinirlilik ve mide bulantısı yapıyor gibi... Aslında başlangıçta yeni evli çiftlerin en çok tercih etmeleri gereken yöntem doğum kontrol haplarıdır. Evlilik hayatına adapte oluncaya kadar ve eşlerin birbini cinsel yönden tanıyıncaya kadar gereken kısa bir sürede kullanılabilecek en uygun yöntemdir. Örneğin 2-6 ay arası kullanılabilir. Daha sonra da tekrar jinekologlarına danışıp şartlarını tekrar gözden geçirip yeni bir yönteme geçilebilir.
Takvim metodu ve prezervatif bir arada kullanılabilir. Düzgün adet gören kadınlarda takvim metodu uzun süre yan etkisiz ve zararsız olarak kullanılabilir. Korunulması gereken günlerde de ya prezervatif ya da geriye çekilme yöntemi uygulanabilir. Son zamanlarda geliştirilen kola takılan kapsüller de birçok hasta tarafından merak edilen bir yöntemdir. Yan etkisi yok denecek kadar azdır. Fakat adet görmemeye neden olduğu için bazı hastalarda tereddüte neden olmaktadır. Ayrıca spermisit jeller, fitiller de korunma yöntemi olarak kullanılabilir. Ancak Türkiye'de pek tercih edilmemektedir. Zaten fazla kullanılmadığı için de fazla alternatifleri geliştirilmemiştir.
Korunma yöntemlerinden sonra evliliğe adım atacak gençlerin bir başkanı sorunu ise 'ilk gece korkusu' ve 'vaginismus'.. Kızlık zarı herhangi bir anatomik bozukluk olmadığı sürece az bir ağrı hissetmeyle kolayca yırtılır.Zaten çok zorlama ve ağrı olduğu takdirde daha fazla zorlamadan ertesi gün bir doktora gidilmesi gerekir. Bazen aşırı korku vepanik, vaginismus denen kasılma hastalığına sebep olabilir. Vaginismus ise tedavi oldukça zor bir durumdur. Gerdek gecesi kadınlardaki korku ve paniğin bir benzerini de erkekler 'erken boşalma' olarak yaşayabilirler. Aslında doğru olan evlilik adayı çiftlerin birlikte bir jinekoloğa gidip danışmaları ve sorularına doğru kaynaktan cevap almalarıdır.
Çünkü eş, dost, akraba ve arkadaşlardan edinilen bilgilerin bir kısmı yanlış deneyimlerin sonucu olabilir ve yanlış yorumlamayla aktarılabilmektedir. Hatta bazı kitap, dergi ve yayın organlarından elde edilen bilgilerin yine de bir uzmana danışılarak özümlenmesi gerekir. Evlilik öncesi genç kızların mutlaka tam bir sorgulamadan sonra dikkatli bir şekilde muayene edilmesi ve varsa bir anatomik bozukluk veya psikolojik korku, panik halinin ortaya çıkarılması gerekir.