Son günlerde 'Özel Ders Merkezi' ismiyle atılan SMS’lerde, uzman öğretmenlerle tüm branşlarda evlerde özel ders imkanının sunulduğu ifade ediliyor.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın dershaneleri kapatan taslağının gün yüzüne çıkması üzerine, dershane sahipleri özel eğitim faaliyetlerinin merdiven altına ineceğine ve parası olanın bu hizmeti evinde alacağına dikkat çekmiş, kapatmanın çözüm olmadığını ifade etmişlerdi. Dershanelerin kapatılmasıyla kayıt dışı faaliyet gösteren eğitimcilerin artacağına vurgu yapılmıştı.
Cihan Haber Ajansı muhabirinin kendisine gelen SMS üzerine öğrenci velisi kılığında aradığı '…..Özel Ders Merkezi' yetkilisinin açıklamaları, dershane sonrası velileri ve öğrencileri bekleyen tehlikenin boyutlarını ortaya koydu.
Beylikdüzü’nde merkezi, Beşiktaş ve Bahçeşehir’de şubeleri olduğunu söyleyen bir öğretmen, dershane sonrası sistemin nasıl işleyeceğine örnek oldu. 10 öğretmenin organize çalıştığını anlatan söz konusu öğretmen, sadece sayısal ağırlıklı dersleri alan bir öğrencinin aylık maliyetinin 1200 TL’nin üzerinde olacağını aktardı. Evlere giderek ders veren öğretmenlerin saatinin ise yaklaşık 150 TL olduğunu söyledi.
‘Özel Ders Merkezi’ adı altında faaliyet gösteren ve kayıt dışı çalışan oluşumun başındaki öğretmen ile müşteri görünümündeki muhabir arasındaki pazarlık, dershane sonrası velilerin yaşayacağı sıkıntıları da gözler önüne serdi.
Özel ders veren öğretmen ile muhabir arasındaki diyalogun önemli yerleri şöyle:
Muhabir: Alo. Özel ders merkezi mi?
Öğretmen: Evet.
Muhabir: Lise’de bir öğrencimiz var. Özel ders aldırmak istiyoruz. Evlere mi geliyorsunuz, yeriniz var mı?
Öğretmen: Evlere geliyoruz. Yerimiz de var ancak dershanelerin kapatılmasından sonra buralarda ders vermeyeceğiz. Genelde çoğu kişi evine istiyor.
Muhabir: Hangi dersleri veriyorsunuz?
Öğretmen: Tabi ki bütün barnşlarda öğretmenler var.
Muhabir: Peki ücret durumunuz nasıl?
Öğretmen: İstanbul’un her yerine öğretmen gönderiyoruz. 120 dakika sürüyor seansımız. O da 150 TL oluyor. Bütün derslere isterseniz haftada 2 kere dönüşümlü olur. Bütün dersler için öretmen olabilir ama onun maliyeti çok yüksek olur. Haftada 4 saat eğitim alsanız 1200 TL’ye geliyor.
Muhabir: Bütün derslerden özel ders alabilir miyiz?
Öğretmen: Bütün derslerden özel ders alabilirsiniz ama bu durumda bile yine dershanelereihtiyaç var. Dershaneler haftada bir, 15 günde bir deneme sınavları yapıyor. Onu bizim yapmamız mümkün değil. Sınav ortamını hazırlamak için toplu bir yer olması şart. Ona yapabileceğimiz bir şey yok.
Muhabir: Öğretmenlere güven noktasında bir sıkıntı yaşanır mı?
Öğretmen: O yönden bir sıkıntı olmaz. Öğretmenlerimiz şimdiye kadar olan öğretmenler.
Muhabir: Peki herhangi bir fatura kesebiliyor musunuz?
Öğretmen: Şu ana kadar fatura isteyen olmadı. Biz fatura kesemiyoruz. Ancak başka bir şey altında size fatura getiririm ama o zaman da sizden yüzde 18 KDV alırım.
Muhabir: Sabit bir yeriniz var mı?
Öğretmen: Bizim yerimiz Beylikdüzü’nde, Bahçeşehir de var. Ama gelip tanışabiliriz sizinle. Biz eve gelebiliyoruz. Önceden iki daire şeklindeydik. 4 tane sınıflık vardı. Buraları kapattık şimde sadece evlere geleceğiz.
Muhabir: İki öğrenciye sayısal ağırlıklı dersler kaça mal olur?
Öğretmen: İki tane öğrenci olduğu için 2000 TL’ye mal olur. Bu da aslında 2’şer kere alırsanız. 2 kere de yetmez. Bunun fiziği var, matematiği var…
Muhabir: Öğrencilerimin durumu iyi, dersleri iyi. Buna rağmen özel ders almasına gerek var mı?
Öğretmen: Bizim lise 2 ve 3 öğrencimiz var. Haftada 2 kere alıyorlar şimdilik. Ne yapıyor? Birhafta matematik alıyor, bir hafta fizik alıyor.Üniversiteye hazırlıkta yine almak gerekerir.
Muhabir: Aylık 2000 TL’den fazlaya mı mal olur, diyorsunuz?
Öğretmen: Evet daha fazla olur. Yine ben size az söyledim.
Muhabir: Dershanelerin kapatılmasını istismar eden olabilir. Güvenebilir miyiz?
Öğretmen: İnsan dürüstse dürüsttür. Değilse değildir. Başta benim 40-50 hocam vardı. Onları eleye eleye küçülttüm. Adam öğretmenim der ama değildir. Öğretmenim der ama öğrencidir. Öyle yerler de var. Üniversite öğrencisi, adam bunları evlere yolluyor.
Muhabir: Bir tabelanız var mı?
Öğretmen: Tabela koymuyoruz. Ev gibi, home ofis gibi yani…
Muhabir: Sınav sistemi değişiyor, buna rağmen çok fazla ihtiyaç olacak mı ekstra derse?
Öğretmen: Öğrenciniz devlet okulundaysa hiçbir şey olmaz. Kolej olmasına rağmen, yeterli değil.Okul da yetmez, kolej de yetmez… Okula giderek olmaz sadece....
CİHAN