İZMİR (A.A) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürü Ömer Bozoğlu, aile yapısının bozulmasının, suyun bileşenlerine ayrışımının yol açacağı kadar tehlike ve olumsuzlukları beraberinde getireceğini söyledi.
Bozoğlu, "Evlilik Öncesi Eğitim Programı"nda görev alacak eğitmenlerin yetiştirilmesi için düzenlenen seminerin açılışında yaptığı konuşmada, bakanlıklarının Türkiye Belediyeler Birliği işbirliğiyle düzenlediği "Evlilik Öncesi Eğitim Programı" kapsamında toplumun temeli olan aile kurumunun sağlıklı oluşumuna katkı sağlamayı amaçladıklarını ifade etti.
Ailenin, toplum yapısında önemli rolü bulunduğuna dikkati çeken Bozoğlu, "Toplumun temeli olan aile ne kadar sağlıklı ve güçlü olursa toplumlar da o kadar sağlıkla hayatını sürdürür" dedi.
Bozoğlu, toplumlarda aile birliğinin devamlılığının esas olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:
"Ailelerin ayrışımı, suyun ayrışımı kadar tehlike ve olumsuzlukları beraberinde getirir. Hayatın devamını sağlayan suyun ayrışması, yanıcı ve yakıcı elementleri ortaya çıkarır. Aile kurumunun dağılmasında da benzer felaketleri görmek mümkündür. Türkiye'yi dünya ile kıyasladığımızda aile yapısının bizi güçlü tutan en önemli yapı olduğunu görüyoruz. Ancak 1950'li yıllarda toplumun yüzde 75'i kırsalda yaşarken, bugün yüzde 75'i kentlerde yerleşik yaşam sürüyor. Bu değişim, beraberinde sorunları da getiriyor. Devlet olarak, toplum yapısındaki değişimi ve ihtiyaçları doğru yöneterek, sağlıklı ve mutlu geleceği hazırlamak elimizde."
-"Çiftler sorunlarında yardım almıyor"-
Bozoğlu, Türk toplumunda geçmişte aile içi sorunların çözümünde, komşu ve akraba desteğinin önemli rolü bulunduğunu, günümüzde ise evli çiftlerin sorunlarını kendi içlerinde çözme eğiliminde olduğunu bildirdi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın aileye ilişkin araştırmasının, aile içi sorunla karşılaşan çiftlerin yüzde 62,8'inin "kimseden destek almadığını" ortaya koyduğunu, bunun da aile birliğinin dağılmasında etken olduğunu ifade eden Bozoğlu, "Yapılması gereken, destek mekanizmasını, rehberlik ile danışmanlık hizmeti olarak yaygın ve etkin hale getirmek. Evlilik, boşanmak niyetiyle başlamıyor. O noktaya gelmeden çiftlerin desteklenmesi gerekiyor" dedi.
Bozoğlu, evlilik ve boşanma oranları hakkında da Avrupa ülkeleriyle karşılaştırmalı bilgiler sunarak, şunları kaydetti:
"Avrupa'da toplam nüfus içinde evlenme oranı yüzde 4,5, Türkiye'de ise yüzde 7,8. Avrupa'da boşanma oranı yüzde 2,5, Türkiye'de yüzde 1,6. Türkiye'de yılda ortalama 500 ile 600 bin arasında evlilik gerçekleşiyor. Buna karşın 100 ile 120 bin çift boşanıyor. Boşanan çiftlerin yüzde 75'i ikinci evliliklerini gerçekleştirirken, bu çiftlerin yüzde 15'i ise boşandığı eşiyle yeniden evleniyor."
-Rehberlik hizmetinin önemi-
İstatistiklere göre, boşanmaların yüzde 40'ının ilk 5 yıl içinde, bunun yüzde 50'sinin ise evliliğin ilk yılında meydana geldiğine işaret eden Bozoğlu, bu durumun "Evlilik Öncesi Eğitim Programı"nın önemini ortaya koyduğunu söyledi.
Bozoğlu, çiftlerde çok çabuk evlenme, çok çabuk da boşanma kararı verme eğilimi olduğunu dile getirerek, uygulanacak eğitim programı hakkında şu bilgileri verdi:
"Evlilik Öncesi Eğitim Programı'nın müfredatını, 1 yıl boyunca çalışarak, yerel yönetimler, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları ile görüşerek hazırladık. Programı, 4 saatlik farkındalık eğitimi olarak yapılandırdık. Programda, evlilikte iletişim ve yaşam becerileri, hukuk ile evlilik ve sağlık konuları çiftlere uzmanlarca anlatılacak. Programa katılım, bakanlığımıza bağlı aile danışma merkezleri, toplum merkezleri veya belediyeler bünyesindeki eğitim birimlerinden mümkün olacak."
İzmir'de, programda görev alacak eğiticilerin yetiştirilmesi amacıyla düzenlenen 2 günlük seminere, İzmir, Manisa, Uşak, Aydın, Denizli ve Muğla illerinden uzmanlar katıldı.
Muhabir: Zeynep Hoşgörür / Ufuk Kırabalı
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz