Evliya Çelebi 400 yaşında

Avrupa Konseyi tarafından “İnsanlığa Yön Veren En Önemli 20 Kişi” listesine alınan Evliya Çelebi, İzmir...

Avrupa Konseyi tarafından “İnsanlığa Yön Veren En Önemli 20 Kişi” listesine alınan Evliya Çelebi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin paneliyle genç kuşaklara tanıtıldı. Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM)’nde düzenlenen “Evliya Çelebi ve İzmir” konulu panel, özellikle üniversite öğrencilerinden büyük ilgi gördü. Söz konusu 20 kişilik listede Konfüçyüs, Büyük İskender, Leonardo da Vinci, Macellan ve Gutenberg gibi isimler de yer alıyor.
APİKAM Müdürü Yrd. Doç Dr. Oktay Gökdemir’in yönettiği panele, konuşmacı olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Daş ve araştırmacı yazar Zeki Büyüktanır katıldı. UNESCO tarafından 2011'in “Evliya Çelebi” yılı ilan edildiği hatırlatan Gökdemir, Evliya Çelebi tarafından yazılan Seyahatname’nin bugün de önemini koruduğunu ifade etti. Doç. Dr. Daş ise Evliya Çelebi’nin meşhur hatırasını aktardı: “Rüyasında Hz. Peygamber'i görür. Çok heyecanlandığından, ‘Şefaat ya Resulallah’ diyeceğine, ‘Seyahat ya Resulallah’ der. Duası kabul olur ve yaklaşık 50 yıl boyunca Osmanlı Devleti'nin uçsuz bucaksız topraklarını dolaşarak, ünlü Seyahatnamesi’ni hazırlar.” Araştırmacı yazar Büyüktanır da 17. yüzyılda yazılan Seyahatname’nin önemine değinerek, 10 ciltlik eserin 9. cildinde, ünlü seyyahın İzmir ve çevresiyle ilgili izlenimlerinin yer aldığını belirtti.

Reklam
Reklam

EVLİYA ÇELEBİ
25 Mart 1611 yılında doğan ve 1682 yılında Mısır’da hayata gözlerini yumana kadar Osmanlı Devleti'nin topraklarını Evliya Çelebi, gezdiği yerler hakkında ayrıntılı bilgilerden oluşan Seyahatnamesi ile Türk kültür tarihi ve gezi edebiyatı açısından önemli bir yere sahip. Avrupa Konseyi tarafından belirlenen “İnsanlığa Yön Veren En Önemli 20 Kişi” listesine de girdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz