EWE AG Yönetim Kurulu Üyesi, Türkiye Operasyonları Sorumlusu ve Bursagaz Yönetim Kurulu Başkanı William Schoeber, "Türkiye'de hedefimiz; mevcut doğal gaz dağıtım şirketlerimizin dışında elektrik satış ve dağıtımında da yatırım yapmak istiyoruz" dedi.
William Schoeber, Bursa'da doğal gaz kullanımının 20. yılı kapsamında, Bursagaz Yönetim Kurulu Üyesi ve EWE Enerji Üst Yöneticisi (CEO) Hasan Erbil Doyuran, Bursagaz Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Frank Quante ve Bursagaz Genel Müdürü Ahmet Hakan Tola ile birlikte basın toplantısı düzenledi.
Schoeber, burada yaptığı konuşmada, EWE olarak Türkiye'de doğal gaz alanında daha fazla yatırım yapabileceklerini belirten Schoeber, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) uygulamalarına uyduklarını söyledi.
Tavan sınır uygulaması yerine yüksek limitten ya da limit koyulmamasından yana olduklarını ifade eden Schoeber, bu şekilde davranarak hem şehrin hem de sektörün büyümesine katkı konulabileceğini belirtti.
Schoeber, Türkiye'de EPDK tarafından uygulanan sistemin müşteri karlılığına dayandığını belirterek, daha fazla yatırım yapılmasının müşteriye daha uygun fiyata doğal gaz dağıtımı şeklinde gerçekleşeceğini vurguladı.
Almanya'da EWE firması ile gaz, elektrik, su, kanalizasyon gibi altyapı alanlarında faaliyet gösterdiklerini, bu konuda tecrübeli olduklarını anlatan Schoeber şunları kaydetti:
"Türkiye'de hedefimiz mevcut doğal gaz dağıtım şirketlerimizin dışında elektrik satış ve dağıtımında da yatırım yapmak istiyoruz. Piyasada çeşitli oyuncular var ama aşama aşama yatırımlarımızı gerçekleştirmek istiyoruz. Toptan satış sonrası perakende satışı da düşünüyoruz. Proje heyecan verici, büyüme için de önemli bir fırsat olarak görüyorum. En etkili ve verimli bilgi işlem sistemini kuracağız."
Türkiye'de çok büyük yatırımlar yapmayı düşünmediklerini belirten Schoeber, yıllık 10 ile 20 milyon avro arasında olmak üzere önümüzdeki 10 yıl içerisinde toplam 100 milyon avroluk yatırım yapmayı planladıklarını açıkladı.
Bir gazetecinin Türkiye'deki doğal gaz fiyatlarına ilişkin sorusu üzerine Schoeber, Türkiye'de doğal gaz vergilerinin ve maliyetinin uygun olduğunu söyledi. Almanya dışında 10 bin abone ile Polonya'da, yaklaşık bir milyon abone ile de Türkiye'de faaliyet gösterdiklerini belirten Schoeber, "Almanya'da şebeke maliyeti ve vergilendirmesi Türkiye'dekinden çok daha yüksek" şeklinde konuştu.
Bursagaz Genel Müdürü Ahmet Hakan Tola ise faaliyete geçen Şebeke İzleme ve Kontrol Merkezi'nin kentin doğal gazını kesme özelliğinin bulunduğuna dikkat çekerek, önceden herhangi bir deprem sinyali geldiği takdirde bu özelliğin devreye gireceğini bildirdi.
Tola, Ovaakça Doğalgaz Çevrim Santrali'nin doğal gazının BOTAŞ tarafından verildiğini hatırlatarak, mahkeme sürecinin ardından çevrim santralinin doğal gaz temininin Bursagaz tarafından sağlanacağını ve Bursagaz'ın 1,5 milyar metreküp olan doğal gaz hacminin, Ovaakça Çevrim Santrali ile 2,7 milyar metreküpe çıkacağını kaydetti.
Muhabir: Tarık Üzgün/Haluk Yüksel
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz