"EXPO 2015 İzmir" için Bakanlar Kurulu kararı çıktı

İZMİR (İHA) - EXPO 2015 İzmir Yönlendirme Kurulu ile Yürütme Komitesi'nin teşkiline dair Bakanlar Kurulu kararı, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onayının ardından Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

EXPO 2015 İzmir Yönlendirme Kurulu ile Yürütme Komitesi'nin kurulması, bunların çalışmalarına, gelir ve harcamalarına ilişkin usul ve esasların belirlendiği Bakanlar Kurulu kararı, 2008 yılında gerçekleştirilecek EXPO 2015'e ev sahipliği yapacak kentin belirleneceği seçimlere kadar İzmir'in adaylığının başarıyla sonuçlandırılmasını amaçlıyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kararın yayınlanmasının ardından yaptığı açıklamada, "Sayın Başbakan başta olmak üzere tüm Bakanlar Kurulu üyelerine, kentimize verdikleri bu destekten dolayı teşekkür ederiz. Kararnamenin çıkması, EXPO hazırlıklarında, özellikle de tanıtım çalışmalarında önümüzü açacaktır. En önemlisi de, bundan sonra EXPO çalışmaları yasal bir çerçeveye oturacaktır. Yetkililer ve sorumluluklar belli olacaktır. Bir düzen içinde, hızlı bir şekilde çalışıp İzmir'in bu organizasyonu kazanması için elimizden gelen her türlü desteği vereceğiz" dedi.

Reklam
Reklam

İzmir'in adaylık yarışında Milano'dan çok daha şanslı olduğunu kaydeden Başkan Kocaoğlu, "Dünyayı kentimizle buluşturacak EXPO 2015 için Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin verdiği büyük destek ve İzmir'deki olumlu hava, umut ve inancımızı artırıyor. Üstelik sahip olduğumuz zengin tarih ve kültür mirası, limanımız, sanayimiz ve yeniliklere açık insanımızla adaylık yarışında Milano'dan çok daha şanslı olduğumuzu biliyoruz. 2015 yılında düzenlenecek büyük EXPO'yu İzmir'e getirerek, yüzyıla damgasını vuracak bir dünya kentinin temellerini atmış olacağız. Bu işe erken soyunduğumuz için Milano'ya göre şansımızın daha yüksek olduğunu; organizasyon, konsorsiyum, yer ve konu seçimi gibi birçok konuda ileride olduğumuzu biliyoruz. EXPO 2015'e ev sahipliğini kimin yapacağına ilişkin kararın açıklanacağı 2008 Şubat'ına kadar olan süreci en iyi şekilde değerlendirmemiz gerektiğinin de farkındayız. Önümüzdeki hedef doğrultusunda hiçbir fedakarlıktan, özveriden kaçınmadan çalışmamızı sürdürüyoruz, sürdüreceğiz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"EXPO 2015 İZMİR YÖNLENDİRME KURULU KOORDİNASYONU SAĞLAYACAK" Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan EXPO 2015 İzmir Yönlendirme Kurulu, adaylık sürecinde EXPO'nun düzenleneceği alanı belirlemek, sözkonusu alan üzerinde gereken proje, plan ve imalat çalışmalarını tamamlayarak ülkelerin katılımını temin etmek ve EXPO'yu başarıyla gerçekleştirmek amacı doğrultusunda gerekli girişimlerde bulunmak, yapılacak çalışmaları belirlemek, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütleri arasında koordinasyonu sağlamak gibi görevler üstlenecek.

Kurul; Dışişleri Bakanı veya görevlendirilmesi halinde Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı'nın başkanlığında İzmir Valisi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, TRT Genel Müdürlüğü temsilcileri, İzmir Ticaret Odası Başkanı, İzmir İl Genel Meclisi Başkanı, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı, İzmir Ticaret Borsası Başkanı, Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı, Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ile Ege Genç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı ve İzmir Fuarcılık A.Ş.'nin birer temsilcisi olmak üzere toplam 18 kişiden oluşacak.

Reklam
Reklam

Yürütme Komitesi ise Dışişleri Bakanlığı temsilcisinin başkanlığında, Yönlendirme Kurulu'nda yer alan kamu kurumları temsilcilerinin kendi aralarından seçecekleri başkan dahil 4 kişi ve kamu kurumu dışında kalan kurumların kendi aralarından seçecekleri 3 kişi olmak üzere toplam 7 kişiden oluşacak.

Yürütme Komitesi, Yönlendirme Kurulu'nca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde İzmir'in EXPO 2015'e ev sahipliği yapması için gerekli çalışmaları yapmak, Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) tarafından yapılacak denetimlerin gereklerini yerine getirmek, projeyi BIE norm ve kriterlerine uygun olarak hazırlamak, oluşturulan bütçenin ilgili mevzuat çerçevesinde amacına uygun olarak kullanılmasını sağlamakla görevli olacak.